ADO Den Haag 1 - 5 AFC Ajax
  • Zondag 24 februari 2019 12:15u
ADO Den Haag kwam zondag dankzij Nasser El Khayati op wonderschone wijze op voorsprong tegen Ajax, maar heeft geen punten overgehouden aan het treffen met de Amsterdammers. Omdat de nummer twee van de Eredivisie na de openingsgoal nog vijf keer wist te scoren uit niet heel veel meer kansen, ging de formatie van Fons Groenendijk geflatteerd met 1-5 ten onder.

Ten opzichte van de gewonnen thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle ontbrak Giovanni Troupée, die vorige week de maker van het enige en dus winnende doelpunt was. Daardoor werd de positie van rechtsachter ingenomen door Dion Malone. Noemenswaardig was verder dat jongelingen Dehninio Muringen (20) en Maarten Rieder (19) bij de wedstrijdselectie zaten. Voor centrumverdediger Muringen was dit zelfs de eerste keer.

ADO Den Haag begon fel aan de wedstrijd en deed dat ook met verdedigende druk vooruit. Het leidde meteen tot een aantal keren balverlies aan Amsterdamse zijde. Voor Lex Immers reden om het publiek nog maar eens op te zwepen. Na tien minuten haalde ADO Den Haag de voet een beetje van het gaspedaal, om vooral de momenten uit te kiezen om gevaar te stichten. In deze periode gaf de ploeg van Groenendijk weinig weg, maar toch was Ajax een aantal keren dreigend. Vooral met een schot van Noussair Mazraoui, die Robert Zwinkels schitterend zag pareren. De Haagse doelman werd verder niet echt getest, mede omdat David Neres net niet bij een lage voorzet van Daley Blind kon.

ADO Den Haag loerde dus op snelle uitbraken en zorgde in de 37ste voor een gouden moment. El Khayati ving de bal op, keek naar het doel van André Onana en verschalkte de doelman van Ajax vervolgens met een heerlijk schot in de verre hoek. De fraaie wreeftrap betekende alweer zijn dertiende competitiegoal van het seizoen. Het uitverkochte stadion kolkte van vreugde.

Maar de euforie was snel verdwenen. Een minuut na de 1-0 maakte Donny van de Beek alweer de gelijkmaker. Na een passje van Blind omspeelde hij Zwinkels en tikte hij eenvoudig binnen. Het leek dus 1-1 te staan bij rust, maar ADO Den Haag kreeg nog een klap te verwerken. Scheidsrechter Jeroen Manschot werd door de VAR naar de zijkant geroepen, bekeek een situatie met Aaron Meijers en Kasper Dolberg en wees vervolgens naar de stip. Dusan Tadic verzilverde de penalty en zette de 1-2 dus op het bord.

Waar er aan het einde van de eerste helft dus heel veel gebeurde, verliep het begin van de tweede helft een stuk rustiger. Voor Groenendijk reden genoeg om na 66 minuten een dubbele wissel door te voeren: Elson Hooi en Thijmen Goppel kwamen erin voor Danny Bakker en Tomas Necid. Alles met het doel om minimaal een punt over te houden aan de clash met de nummer twee van de ranglijst.

Dat lukte niet. Terwijl ADO Den Haag niet veel kansen meer wist te creëren, liep Ajax geflatteerd uit naar een 1-5 overwinning. Toen Hakim Ziyech in de 74ste minuut de 1-3 maakte met een schot in de verre hoek, was het verzet eigenlijk gebroken. En terwijl ADO Den Haag nog op zoek ging naar een aansluitingstreffer, werd de schade nog groter door een intikker van Dolberg en een van richting veranderd schot van Ziyech. Op basis van het spel een terecht verlies, maar de score had nooit zo hoog hoeven uitvallen.

ADO Den Haag kan zich volgende week oprichten tegen De Graafschap. De uitwedstrijd in Doetinchem wordt vrijdag om 20.00 uur afgetrapt.

ADO Den Haag – Ajax 1-5 (1-2)

Scoreverloop: 37. El Khayati 1-0, 39. Van de Beek 1-1, 45+1. Tadic (pen.) 1-2, 74. Ziyech 1-3, 78. Dolberg 1-4, 82. Ziyech 1-5

Scheidsrechter: Jeroen Manschot

Opstelling ADO Den Haag: Zwinkels; Malone, Beugelsdijk (81. Pinas), Kanon, Meijers; Immers, El Khayati, Bakker (66. Hooi); Becker, Necid (66. Goppel), Goossens.

Opstelling Ajax: Onana; Mazraoui, De Ligt, Blind, Tagliafico; Van de Beek, De Jong, Ziyech (88. Labyad); Neres, Dolberg (82. Huntelaar), Tadic (75. Schöne).

Auteur: Koen Jans