Terug naar resultaten
FC Groningen 2 - 1 ADO Den Haag
  • Eredivisie
  • Zaterdag 19 november 2016 20:45u
  • Euroborg
Na de prima zege op Willem II van twee weken geleden, moest ADO Den Haag zaterdagavond een nederlaag incasseren. De altijd lastige uitwedstrijd bij FC Groningen ging, net als vorig seizoen, met 2-1 verloren. Dankzij Edouard Duplan kwam de formatie van coach Zeljko Petrovic nog op gelijke hoogte, maar een goal van Tom van Weert in de tweede helft zorgde dat Groningen de drie punten in eigen huis hield.
Petrovic stuurde twee andere mensen het veld in ten opzichte van de laatste wedstrijd tegen Willem II. Daarvan was er één gedwongen, aangezien Kevin Jansen in dat duel langdurig geblesseerd uitviel. Zijn plek op het middenveld werd overgenomen door Duplan. Dit keer voorin geen Dennis van der Heijden. Hij moest genoegen nemen met een plek op de bank. Gervane Kastaneer, die terugkeerde van een blessure, stond op zijn plek.
Het duel had even nodig om op gang te komen. Beide ploegen waren elkaar flink aan het aftasten. Pas na tien minuten ging de wedstrijd wat meer ‘los’. Eerst door een kopbal, die ruim over de lat zeilde, van Kastaneer. Even later door een Gronings doelpunt. De Haagse defensie kreeg de bal niet goed weg, waardoor die voor de voeten van Hans Hateboer belandde. De verdediger haalde ongevaarlijk uit, maar doordat Tom Trybull de inzet toucheerde, bleek Ernestas Setkus toch kansloos: 1-0.
Na de eerste goal brak er een fase aan dat Groningen wilde doordrukken. Maar ADO Den Haag gaf achterin weinig weg. Die ene keer dat dat de thuisploeg wél gevaarlijk werd, stond Setkus op zijn post. De Litouwer tikte een poging van Van Weert naast. Mimoun Mahi zorgde ook nog voor een hachelijk moment voor het Haagse doel, alleen wist hij de bal niet goed te raken, zodat die naast ging.
In de laatste tien minuten voor rust gebeurde er opeens van alles. Eerst was Kastaneer dichtbij de 1-1, maar Sergio Padt redde goed met zijn voet. Zijn collega aan de andere kant hield ADO Den Haag daarna een aantal keer uitstekend op de been. Setkus stond goed op te letten bij inzetten van Simon Tibbling, Van Weert en Etienne Reijnen. Mede door die goede saves kon ADO Den Haag toch met een gelijke stand rusten. In de 42e minuut kreeg Duplan de bal in de schoot geworpen toen Padt weg bokste. De Fransman aarzelde niet en maakte met een droge knal de 1-1. Daarmee werd hij de meest scorende speler uit Frankrijk ooit in de Eredivisie met 33 goals (samen met Haller van FC Utrecht).
ADO Den Haag kwam het beste uit de kleedkamer. Heel veel kocht het daar echter niet voor, want in de 54e minuut scoorde Groningen de 2-1. Na een steekpass van Reijnen wist Van Weert knap af te ronden. Niet lang daarna kon Kasper Larsen de voorsprong vergroten, maar de verdediger kopte nipt over.
De achterstand werkte niet verlammend op ADO Den Haag. De mannen van Petrovic lieten zich niet naar de slachtbank leiden en deden een paar keer flink van zich spreken. Zo moest Padt in actie komen op een vlammend schot van Hector Hevel en invaller Van der Heijden (verving Mike Havenaar die kampte met een oogblessure). Duplan en Schaken zagen hun inzetten geblokt worden. Tussendoor leek Van Weert op weg naar zijn tweede van de avond, maar hij ramde wild over. Ook invaller Alexander Sorloth was nog dichtbij een treffer. Hij kopte naast. ADO Den Haag kon daarna geen vuist meer maken. Eindstand derhalve 2-1 voor Groningen.

Door de nederlaag is ADO Den Haag naar plek elf op de ranglijst gezakt. Uit dertien duels zijn veertien punten behaald. Volgende week zaterdag stapt ADO Den Haag weer de bus in voor een uitwedstrijd. Dan gaat die richting Eindhoven, alwaar de confrontatie met PSV op het programma staat. In het Philips Stadion wordt om 19.45 uur afgetrapt.

 

Auteur: Joey Gardien
Fotografie: Laurens Lindhout

Hoofdsponsor

Official partners

Divisionpartner