Terug naar resultaten
ADO Den Haag 2 - 2 AFC Ajax
  • Eredivisie Cup
  • Vrijdag 28 februari 2020 19:30u
  • Cars Jeans Stadion

ADO Den Haag Vrouwen besloot het drieluik tegen Ajax vrijdag met opnieuw een prima resultaat in de Eredivisie Cup. Na de zege in de hoofdstad van vorige week liet het team van trainer Sjaak Polak de tegenstander dit keer niet verder komen dan 2-2. 

Dat ADO Den Haag Vrouwen de Eredivisie Cup niet meer kon winnen, was niet af te zien aan de hartverwarmende inzet in een door winterse buien geteisterd Cars Jeans Stadion. Er was de Haagse vrouwen veel aan gelegen om opnieuw te laten zien dat zij voor geen enkele tegenstander in de Eredivisie onder hoeven te doen. De Haagse defensie werd aanvankelijk wel het vaakst op de proef gesteld. Doelvrouw Romy Dalebout kwam al snel in actie bij onder meer een schuiver naar de hoek en een dreigende doorbraak en zag ook kopballen voorlangs en rakelings naast vliegen. Aan de andere kant was een steekpass van Jannette van Belen net te hard voor de in de basis debuterende Anne Sellies en schoot de matchwinner in Amsterdam ook een keer naast. De Haagse voorsprong kwam letterlijk uit de lucht vallen. Captain Nadine Noordam gaf een uitnodigende hoge voorzet en de mee opgerukte Celainy Obispo kopte de bal meedogenloos hard in de verste hoek: 1-0. Op die luid bejubelde treffer reageerde Ajax direct met de beste aanval van de eerste helft. Uit een gevaarlijke trekbal schoot Marjolijn van den Bighelaar net naast. 

Na de verdiende warme thee gunde ADO Den Haag Vrouwen de oppositie wel de bal, maar stond verder niet veel meer toe dan schoten van afstand. Op de helft van Ajax zorgde sneltrein Chasity Grant geregeld voor dreiging, al was een steekpass van Jaimy Ravensbergen zelfs voor haar net te hard. Aan de andere kant was er een geweldig sliding van Gwyneth Hendriks voor nodig om een kans voor Ajax te verijdelen. Na de zoveelste versnelling van Grant op rechts kon een inzet van Van Belen ternauwernood worden geblokt. Noordam leek in de rebound alsnog toe te slaan, maar haar schot ging net naast.

Het Haags kwartiertje was goed voor een spectaculaire apotheose. Een onzorgvuldig genomen vrije trap resulteerde in onnodig balverlies en een razendsnelle counter van Ajax, waaruit Vanity Lewerissa de gelijkmaker binnen gleed: 1-1. Nog geen minuut later was het opnieuw prijs. Van Belen verschafte zich net buiten het Amsterdamse strafschopgebied ruimte om uit te halen en vond met haar schuiver de uiterste hoek: 2-1. Het gejuich over die nieuwe voorsprong was nog nauwelijks verstomd, of de man van het scorebord werd opnieuw aan het werk gezet. Een voorzet van oud-Hagenaar Eshly Bakker verdween via het middenrif van Kagie en de hand van Dalebout net over de doellijn: 2-2. Ajax probeerde daarna nog wel aan te zetten voor een slotoffensief. De Haagse vechtmachine gaf echter niets meer weg en besloot het toernooi om de Eredivisie Cup als enige deelnemer ongeslagen.  

Karakteristiek

ADO Den Haag Vrouwen-Ajax 2-2 (1-0)

Scoreverloop: 37. Obispo 1-0, 78. Lewerissa 1-1, 79. Van Belen 2-1, 80. Kagie (e.d.) 2-2

Scheidsrechter: Hilgersom

Toeschouwers: 641

ADO Den Haag Vrouwen: Dalebout, Kagie, G. Hendriks, Mourmans (77. Boshuizen), Obispo (82. Nelemans), Sellies, Noordam, Olislagers, Grant, Van Belen, Ravensbergen

Ajax: Dinkla, Verhoeve (46. Van de Velde), Van Lunteren, Salmi (73. Lewerissa), Jansen, L. Bakker, Van den Bighelaar, Zeeman, E. Bakker, Akkerman (62. Dijkstra), De Sanders

Auteur: Roeland Gelink
Fotografie: Peter Looijen