AFC Ajax 1 - 1 ADO Den Haag
  • Eredivisie Vrouwen
  • Vrijdag 16 december 2016 19:30u
  • Johan Cruijf Arena

ADO Den Haag Vrouwen heeft vrijdagavond een knappe prestatie geleverd. Tegen Ajax werd zowel een goede wedstrijd op de mat gelegd als een mooi resultaat behaald: 1-1. Pia Rijsdijk was verantwoordelijk voor de enige treffer van de groengelen.

ADO Den Haag Vrouwen kende een sterke openingsfase tegen de koploper van de Eredivisie Vrouwen. De club van trainer Arend Regeer speelde aanvallend en zette vroeg druk. Al in de tweede minuut kwam de uitploeg er voor het eerst gevaarlijk uit. De kansen van Pia Rijsdijk, Victoria Pelova én Nadine Noordam werden echter weggewerkt. Na ruim een kwartier stond Noordam, na een goede actie van Lindsey Keizerweerd, in scoringsrijke positie. Helaas voorkwam de bovenkant van de lat de 0-1.

Naarmate het competitieduel vorderde werd duidelijk dat beide ploegen aan elkaar gewaagd waren. Dit tot groot genoegen van het publiek. Halverwege het eerste bedrijf ontstond een mogelijkheid voor Marjolijn van den Bighelaar. De bal rolde maar net naast het doel van Jennifer Vreugdenhil. Een gunstige misser, want kort daarna brak ADO Den Haag Vrouwen de ban. Na een voorzet van Michelle Vrieling zette Rijsdijk de nog ongeslagen lijstaanvoerder op een 0-1 achterstand.

Een klein kwartier voor rust werd een vrije trap van Mijke Roelfsema opgepakt door Noordam. Keepster Elixabete Sarasola Nieto wist met haar handen redding te brengen. Aan de andere kant van het veld moest Vreugdenhil handelend werk verrichten toen Loïs Oudemast de bal richting het doel kopte. Zo golfde het spel op en neer en bleven de mensen op de puntjes van hun stoelen zitten. Dat was ook zo toen Pelova na een fraaie loopactie op de binnenkant van de linkerpaal schoot. Via het hoofd van Sarasola kwam de bal terecht bij Keizerweerd, wiens rebound nog maar net kon worden gepareerd.

Het slotoffensief van de eerste helft kwam op naam van Ajax. De Amsterdamse kansen volgden elkaar in rap tempo op. Onder meer Van den Bighelaar zorgde voor doelgevaar, maar de verdediging van de groengelen hield zich staande. De beginfase van helft twee was eveneens voor de Noord-Hollanders, maar ook toen bleef de formatie uit de Residentie op de been. Een hoekschop belandde in het zijnet en een tweetal mogelijkheden van de roodwitten werd uit de defensieve linie gewerkt.

Een kleine tien minuten na de theepauze kreeg Pelova de bal bij Rijsdijk, die een schot op doel loste. Sarasola pakte de bal. Ajax besloot vervolgens vers bloed in te brengen en wist in de minuut nadat het een tweetal speelsters inbracht direct tot scoren te komen. Uit een vrije trap kopte Kelly Zeeman de 1-1 achter Vreugdenhil. Twee minuten na de gelijkmaker poogde Keizerweerd ADO Den Haag Vrouwen opnieuw op voorsprong te brengen, maar jammer genoeg voorkwam Sarasola een 1-2 voorsprong.

In de resterende minuten wisten beide ploegen nog kansen te creëren. Zo verdween een vrije trap van Ajax vanaf de rand van het strafschopgebied links naast het doel van de bezoekers, probeerde ADO Vrouwen nog gevaarlijk te worden uit een corner en werd de verdediging van de laatstgenoemde club in de slotfase gedwongen om de bal bij het eigen doel weg te houden. Gescoord werd er niet meer, waardoor de ploeg van Arend Regeer een knap punt wist te behalen bij de ploeg die het vorig seizoen in de bekerfinale met 1-0 wist te verslaan.