Terug naar resultaten
ADO Den Haag 1 - 0 Fortuna Sittard
  • Eredivisie Vrouwen
  • Vrijdag 10 maart 2023 19:30u
  • Bingoal Stadion

Een week na de verrassende overwinning van Fortuna Sittard op FC Twente vond de nieuwkomer in de Azerion Vrouwen Eredivisie haar Waterloo in de Residentie. Twee keer hield de paal de Fortunezen op de been, maar Jaimy Ravensbergen schoot ADO Den Haag Vrouwen van de strafschopstip alsnog naar een dikverdiende zege.

Terwijl een ijskoude wind en sneeuwvlagen het publiek in het Bingoal Stadion geselden, begon de krachtmeting tussen de nummers vier en drie van de ranglijst als een tactisch schaakspel. De gasten loerden vanaf de eigen helft op countermogelijkheden en de thuisclub opereerde uiterst voorzichtig om de tegenstander die kans niet te bieden. Opwindende momenten bleven daardoor heel lang schaars. Topschutter Jaimy Ravensbergen haalde als eerste uit richting doel. Haar schot werd gestopt. Na een vrije trap van Nikki IJzerman zag Daniëlle Noordermeer haar kopbal uit de lucht geplukt. Een veelbelovende solo van Liz Rijsbergen werd ruw onderbroken door een overtreding. De poging van Kayra Nelemans uit de vrije trap werd geblokt. 

In het tweede deel van de eerste helft moest Barbara Lorsheyd voor het eerst een schot pakken. Een onbedoeld presentje aan Fortuna's Belgische ster Tessa Wullaert eindigde met een schot naast. Vier achtereenvolgende hoekschoppen wist de Haagse verdediging onschadelijk te maken. Het eerste bedrijf eindigde met een iets te scherpe voorzet van Nelemans en een te harde pass van Rijsbergen op Vanessa Susanna.

Na de noodzakelijke opwarming in de rust viel er voor het publiek in het tweede bedrijf een stuk meer te beleven. Ravensbergen speelde Rijsbergen slim vrij. Haar schuiver werd gekeerd. Na een buitenspelgoal van de Fortunezen slalomde Rijsbergen nog eens door de vijandelijke linies. Haar schot eindigde opnieuw in de handen van de doelvrouw. Kort daarna leek Vanessa Susanna haar ploeg op voorsprong te zetten. Haar kopbal uit een voorzet van Chloé Vande Velde stuitte echter via de binnenkant van de paal het veld weer in.

Halverwege de tweede helft maakte Lysanne van der Wal haar welkome rentree na een blessure. ADO Den Haag Vrouwen legde de tegenstander nu op de pijnbank. Uit een door Ravensbergen afgedwongen vrije trap, bediende IJzerman de weer mee naar voren getrokken Noordermeer. Een tegenstander stond een treffer in de weg. Drie achtereenvolgende hoekschoppen leverden ook niets op. De derde hoekschop scheerde net over het hoofd van Wiëlle Douma. Met nog negen minuten te gaan zette Rijsbergen IJzerman vrij voor het doel. Zij liet de goalie kansloos, maar opnieuw voorkwam de binnenkant van de paal een voorsprong. Met nog vier minuten te gaan was het dan eindelijk raak. Na een hoekschop van Rijsbergen werd Ravensbergen voor het doel tegen het gras gewerkt. Onder het motto dura lex, sed lex wees de arbiter naar de stip. Via de vuisten van de doelvrouw joeg Ravensbergen de bal in de bovenhoek: 1-0. Rijsbergen had na een lange ren ook nog een tweede kunnen maken. Haar schot verdween naast. De Haagse defensie gaf in de slotfase Fortuna geen enkele kans om nog iets terug te doen. Chloé Vande Velde werd onderscheiden als GirlPower Radio Powervrouw van de wedstrijd.

Karakteristieken

ADO Den Haag Vrouwen - Fortuna Sittard 1-0 (0-0)

Scoreverloop: 86. Ravensbergen (pen.) 1-0

Scheidsrechter: Cremers

Toeschouwers: 513

Opstelling ADO Den Haag Vrouwen:

Lorsheyd/Raaijmakers, Noordermeer, Douma, Nelemans/Van Raay, Vande Velde, Ravensbergen/Rijsbergen, Susanna (66. Van der Wal), IJzerman

Opstelling Fortuna Sittard:

Lemey/Iliano, Knol, Van Diemen, Tuin/Foederer, Antonsdottir, Van Heeswijk/Olafsdottir Gros, Wullaert, Teulings

Auteur: Roeland Gelink
Fotografie: Richard de Vos

Hoofdsponsor

Official partners

Divisionpartner