FC Eindhoven 1 - 1 ADO Den Haag
  • Keuken Kampioen Divisie
  • Maandag 13 maart 2023 20:00u
  • Jan Louwers Stadion

ADO Den Haag moet genoegen nemen met een gelijkspel op bezoek in Eindhoven. In een goede eerste helft waarin het meer dan terecht via Kishna op een 0-1 voorsprong kwam vergat het helaas om de voorsprong te verdubbelen en zo een ruimere marge te nemen. In een tweede helft waarin ADO Den Haag nog goed begon was het Bannis die vrij onverwachts de 1-1 mocht binnen koppen. Na de 1-1 veranderde het spelbeeld en was het FC Eindhoven dat aanzette. Tot doelpunten kwam het niet waardoor beide ploegen genoegen moeten nemen met het gelijkspel.

De ziekenboeg was behoorlijk groot in aanloop naar het duel tegen FC Eindhoven. Maar liefst acht spelers waren vanwege een blessure, ziekte of schorsing niet inzetbaar. Sleegers, die tegen TOP Oss uitviel met een blessure, moest onder andere de confrontatie tegen zijn oude club laten schieten. Datzelfde gold voor Wehrmann en Breinburg, die beide vanwege ziekte niet van de partij konden zijn. Van Breemen, Werker, Wentges en Bilate waren al langer geblesseerd en Sellouki zat de eerste van zijn twee wedstrijden schorsing uit.

lr230313ab11726

Bij de Eindhovenaren stond Evan Rottier in de basis. De aanvaller maakte afgelopen zomer een transfer van ADO Den Haag naar FC Eindhoven. Verder zaten er met Youness Mokhtar en Naoufal Bannis twee andere oude bekenden op de bank. In de eerste pakweg tien minuten was er nog niet veel te beleven in het Jan Louwers Stadion. Beide ploegen tastten elkaar af en was het nog wachten op het eerste gevaar. Bij de eerste keer dat de Haagse ploeg wat verder op de helft van de tegenstander kwam, verdiende het meteen een hoekschop. Meteen werd van de standaardsituatie geprofiteerd via Kishna, die een afvallende bal gevaarlijk inbracht en via Dahlhaus in het Eindhovense doel belandde: 0-1. Een prima start zo voor ADO Den Haag dat door het verzilveren van de eerste kans al gelijk de voorsprong in handen had.

lr230313ab11501

Met het eerste doelpunt op zak leken de bezoekers makkelijker te gaan voetballen. Dat kwam mede door de thuisploeg, die ADO daar de gelegenheid toe gaf. Vanaf halverwege de eerste helft kwam er een fase met heel veel grote kansen op gang. Na een schot van Severina die langs het doel waaide, ontstond er een situatie waarbij de Hagenaars tot twee keer toe een schot van dichtbij geblokt zagen worden door Eindhovense verdedigers. Twee minuten later kreeg Thomas Verheydt tot twee keer toe een kans van dichtbij, maar het zat hem tot dan toe tegen. Een kwartier voor tijd deed zich de grootste mogelijkheid voor om de score te verdubbelen. Zwarts ging er aan de linkerkant vandoor en probeerde met een laag schot de doelman te verrassen. Bertrams trad goed op, maar de bal kwam terug voor de voeten van Verheydt. De Haagse spits moest vanuit moeilijke positie schieten en opnieuw werd de poging gestopt. Eigenlijk had de ploeg van trainer Dick Advocaat zichzelf moeten belonen met een tweede doelpunt. Toch kon de Haagse formatie terugkijken op een prima eerste helft met verzorgd voetbal en had het in grote delen van het eerste bedrijf de overhand.

In de tweede helft ging ADO Den Haag meteen weer goed van start. Na vijf minuten spelen had Zwarts al de 0-2 op zijn schoen. Van dichtbij haalde de buitenspeler uit en kon Bertrams met een knappe save een treffer voorkomen. Trainer Rob Penders zag dat het niet goed liep met zijn ploeg en besloot ruim een half uur voor het einde drie wissels tegelijk door te voeren. Hierna kreeg de uitploeg het lastiger om tot kansen te komen en kwam FCE juist beter in de wedstrijd. Stevens hoefde echter maar amper in actie te komen, wat mede de verdienste was van de goede verdedigende organisatie van de geel-groenen.

lr230313ab11777

Het duel kabbelde voort en hoewel dat voor ADO Den Haag niet ongunstig was, wisten de bezoekers dat ze bij een marge van slechts één doelpunt geen tegentreffer konden hebben om de drie punten mee te nemen naar Den Haag. Net voor de start van het Haags Kwartiertje kreeg Severina een goede schietkans om zijn team in een comfortabelere positie te brengen en was het opnieuw Bertrams die goed optrad. Een minuut hierna kreeg ADO uit het niets de spreekwoordelijke deksel op de neus en was het eerste Eindhovense schot op doel raak. Bannis kopte namelijk een voorzet binnen. Gezien het spelbeeld kregen de blauw-witten meer dan ze verdienden, maar had de bezoekende ploeg zichzelf tekort gedaan door slechts eenmaal te scoren.

De gelijkmaker bracht het vuur terug bij de thuisclub. Ineens kleurde het veelvuldig blauw en wit vlak voor het doel van Stevens. ADO Den Haag, dat de eerste 75 minuten vrij gemakkelijk standhield moest opeens met man en macht gaan tegenhouden. Gelukkig werd het niet nog erger en hield ADO het team uit de lichtstad van scoren af. ADO Den Haag stijgt één plekje en staat nu dertiende. Het verschil met de huidige nummer 8 is echter slechts twee punten. Er staan dus een aantal belangrijke wedstrijden op het programma de komende weken. Vrijdag is Willem II in het eigen Bingoal Stadion de volgende tegenstander.