ADO Den Haag 3 - 1 PEC Zwolle
  • Vrijdag 17 februari 2023 20:00u
  • Bingoal Stadion

ADO Den Haag heeft voor de tweede keer dit seizoen PEC Zwolle opzij gezet. De Hagenaars wonnen met 3-1 van de koploper van de Keuken Kampioen Divisie. In de spectaculaire openingsfase zat ADO Den Haag door doelpunten van Sleegers en Severina elf minuten al op rozen, maar de bezoekers wisten binnen een minuut de aansluitingstreffer te maken. Die stand bleef lang staan tot Kemper een kwartier voor het einde van de wedstrijd binnen wist te knikken. Het Haagse feestje kon niet meer fout en dankzij de overwinning mag ADO Den Haag zich nu koploper van de derde periode noemen.

Trainer Dick Advocaat kon met een vrijwel volledig fitte selectie toewerken naar het duel tegen PEC Zwolle. Enkel Bilate en de langdurig geblesseerde Wentges waren niet van de partij. Verder keerde Verheydt weer terug van zijn schorsing en mocht de Haagse clubtopscorer meteen starten in de punt van de aanval. Op het middenveld was er ook een wijziging ten opzichte van het laatste duel. Esajas begon namelijk in de startopstelling en dat ging ten koste van Breinburg.

lr230217ab21856

ADO Den Haag ging vliegend van start en kende in de beginfase totaal geen angst voor de koploper van de Keuken Kampioen Divisie. Slechts vier minuten had de thuisploeg nodig om de score te openen. Sleegers onderschepte in het strafschopgebied een bal die van de voet van Van Polen stuiterde en schoot vervolgens feilloos binnen: 1-0. Toen Van den Belt twee minuten vrij kon schieten voor het doel leek de snelle voorsprong als sneeuw voor de zon te verdwijnen, maar Stevens voorkwam een Zwolse treffer met een puike redding.

De Haagse ploeg bracht, in samenwerking met de goed aanwezige fans op de tribunes, veel energie en dat leidde al snel tot een volgende treffer. In de counter was Sleegers, de man van de eerste treffer, er opeens vandoor en lag er voor de Haagse ploeg veel ruimte. Sleegers had veel snelheid en toen er ook nog een Zwolse verdediger uitgleed had hij meerdere keuzes. De linksbuiten koos ervoor om de bal op Severina te leggen en dat bleek de juiste optie. De behendige aanvaller kon gemakkelijk de 2-0 binnenschuiven. Een droomstart voor de ploeg van trainer Dick Advocaat.

lr230217ab21966

Heel lang kon ADO Den Haag niet genieten voor de tamelijk comfortabele tussenstand. Binnen een minuut lag de bal aan de andere kant in het net. Van den Belt, die veel vrijheid kreeg, scoorde uit een vrije trap. Ondanks een vroege 2-0 voorsprong werd het, net als tegen Jong PSV, geen gemakkelijke avond en het was het nog lang niet gedaan. Dat gevoel werd alleen maar sterker toen de bezoekers na een sterke Haagse openingsfase het initiatief overnamen en het spel zich steeds vaker op de helft van de geel-groenen ging afspelen.

De Zwolse aanvalsdrang hield niet heel lang aan en de rust keerde terug na de hectische eerste twintig minuten. Zo’n tien minuten voor rust kregen beide ploegen binnen 60 seconden een goede kans. Eerst werd een kansrijke voorzet door niemand van PEC aangeraakt. Kort hierna kwam de Haagse ploeg er weer eens gevaarlijk uit. Er ontstond een hele fraaie aanval met goed combinatiespel via onder andere Hall en Severina. De laatste pass kwam aan bij Verheydt wiens schot vervolgens kon worden afgestopt. Verheydt, die vanavond zijn 200e duel in de Keuken Kampioen Divisie speelde, kreeg in de extra tijd van de eerste helft nog een goede kans uit een voorzet. De aanvaller kopte in de goede richting, echter kon Schendelaar, die snel naar de goede hoek ging, de inzet stoppen.

lr230217ab12041

Na de pauze ontstond er na twee minuten een situatie waarbij een handsbal werd geclaimd door ADO Den Haag. Bram van Polen leek in eerste instantie de bal te toucheren met zijn arm, al bleek dat later niet zo te zijn. Het bleek het enige opwindende moment van de eerste fase na de rust. PEC Zwolle had iets meer de bal en loerde ADO op de tegenaanval. Zo had de tweede helft veel gelijkenissen met die van afgelopen maandag tegen Jong PSV. Toen konden de Eindhovenaren, die qua balbezit de overhand hadden, ook niet veel kansen creëren en was het desondanks spannend. Halverwege het tweede bedrijf had trainer Dick Schreuder er genoeg van en bracht hij drie verse krachten binnen de lijnen. Een van de invallers, Landu, pakte na nog niet eens een minuut spelen al een gele kaart na een harde charge op Hall.

Hoe vermakelijk de openingsfase van deze kraker was, zo anders was de tweede helft van het duel. De wapenfeiten waren op één hand te tellen en als er gescoord zou worden was de kans groot dat het uit een standaardsituatie zou zijn. Een minuut voor de start van het Haags Kwartiertje kreeg de thuisploeg een hoekschop. Kishna sneed die hoekschop fantastisch aan waarna Verheydt kon inkoppen. Zijn inzet maakte vaart richting het doel en Kemper gaf nog een extra zetje: 3-1. Het feestje na het doelpunt werd doorgevierd in het Haags Kwartiertje dat vrij snel daarna begon. Daarnaast bracht Advocaat met Breinburg en Werker wat extra defensieve spelers in de ploeg.

lr230217ab12406

In de absolute slotfase probeerde Catic het nog van buiten de zestien. Met heel veel moeite en hulp van de lat kon Schendelaar de bal toch nog klemmen. Het eindsignaal werd met groot gejuich ontvangen in een ouderwets sfeervolle avond in het Bingoal Stadion. Op maandag 6 maart speelt ADO Den Haag haar volgende thuiswedstrijd. Tegenstander is dan Heracles Almelo. Volgende week zondag staat overigens eerst nog het bezoek aan FC Den Bosch op het programma voor belangrijke punten in de derde periode.

ADO Den Haag – PEC Zwolle
Toeschouwers; 6821
Scoreverloop: 4. Sleegers 1-0, 11. Severina 2-0, 12, Van den Belt 2-1, 74. Kemper 3-1

Scheidsrechter: Gansner

Opstelling ADO Den Haag: Stevens; Hall, Asante, Van Breemen, Kemper; Thomas, Esajas, Kishna (75. Breinburg); Severina (81. Catic), Verheydt (81. De Waal), Sleegers (75. Werker)

Opstelling PEC Zwolle: Schendelaar; Görlich (66. Chirino), Van Polen, Kersten; Van den Belt, Beelen, Medunjanin (66. Vellios), Van den Berg; Taha (46. Acheffay), Thy, Huiberts (66. Landu)

Auteur: Rokus Driesen