Jong PSV 1 - 2 ADO Den Haag
  • Maandag 13 februari 2023 20:00u
  • Sportpark De Herdgang

ADO Den Haag heeft drie zeer belangrijke punten weten binnen te slepen door Jong PSV met 1-2 te verslaan. Op de Herdgang kwamen de bezoekers via De Waal en Severina op een comfortabele 0-2 voorsprong, maar daarna kwamen de Eindhovenaren terug. Via een benutte strafschop maakte de thuisploeg 1-2 en ging het op zoek naar meer. Door geconcentreerd verdedigen en een klein beetje geluk hield ADO de beloften van PSV van scoren af en neemt het de punten mee naar Den Haag. Dankzij de overwinning blijft ADO Den Haag in 2023 ongeslagen en bezet het nu de tweede plaats in de derde periode. Alleen het al van een periodetitel zekere PEC Zwolle, dat vrijdag de tegenstander is, moet het momenteel voor zich dulden.

lr230213ab19171

Voor het duel tegen Jong PSV keerden Severina en Sleegers terug in de basis. Beide aanvallers moesten vanwege blessureleed het bekerduel tegen Go Ahead Eagles nog verstek laten gaan. Daarnaast was er een basisplek voor Gregor Breinburg, die vanwege een blessure sinds 11 december vorig jaar niet meer aan de start was verschenen. Verheydt zat vanavond zijn laatste wedstrijd schorsing uit en stond er dus iemand anders in de punt van de aanval. Advocaat koos voor deze wedstrijd voor De Waal op die plek, in plaats van Zwarts, die niet ongeschonden uit de vorige wedstrijd was gekomen.

In de openingsfase kreeg ADO Den Haag al snel de eerste kans. Joey Sleegers, die weer fit genoeg was om te spelen, kon van dichtbij het doel onder vuur nemen. Doelman Peersman pakte de inzet van de linksbuiten goed. De volgende mogelijkheid, na tien minuten spelen, kwam opnieuw van de voet van de Helmondse aanvaller. Dit keer liet hij de keeper kansloos, maar ging het lage schot voorlangs. De toon was in de beginfase in ieder geval gezet door de bezoekers die de bal aan Jong PSV lieten en steeds via een snelle tegenaanval toesloegen. In het eerste kwartier had dit al diverse keren voor gevaar gezorgd en kon de 0-1 niet lang op zich laten wachten.

lr230213ab18843

Zodoende wist ADO Den Haag met een prima aanval een corner te verdienen. Hieruit kwam de bal bij Kishna terecht die aan de zijkant van het veld, op zo’n 30 meter van het doel. De Haagse technicus gaf een scherpe voorzet die door de Eindhovense defensie half werd weggewerkt en vervolgens kwam de bal bij De Waal terecht. De gelegenheidsspits bedacht zich niet en volleerde hard de bal in de hoek en liet hij daarmee de Eindhovense goalie kansloos: 0-1. Die score was op dat moment niet onverdiend en ADO ging vrolijk verder met aanvallen. Het duurde nog minuut en de marge werd verdubbeld via Severina. Thomas bediende Severina met een uitstekende steekpass waarna de vleugelflitser met een schijnbeweging meerdere verdedigers het bos instuurde. Daarna hield hij ook nog het overzicht en met een bekeken schot bracht Severina de 0-2 op het scorebord. Een heerlijke start van de wedstrijd voor trainer Dick Advocaat en consorten.

Met nog drie kwart van de wedstrijd te gaan was het nog lang niet gespeeld op Sportpark de Herdgang. Jong PSV was duidelijk niet van plan zich bij de achterstand neer te leggen, terwijl ADO wat minder gas leek te geven. De kansen voor de thuisploeg volgden elkaar op en werden steeds groter. Meerdere keren werden de Hagenaars gewaarschuwd. Van Breemen behoedde tien minuten voor rust zijn ploeg voor een achterstand door een enorme schietkans van de thuisploeg onschadelijk te maken. Het doel van Stevens bleef schoon, al was dat niet voor lang.

Drie minuten later probeerde de 19-jarige Van Breemen wederom in te grijpen, maar dit keer vloerde hij ook een Eindhovense aanvaller. Hensgens twijfelde niet en gaf een penalty aan de rood-witten. Jason van Duiven, spits van Jong PSV, verzilverde dit buitenkansje door onberispelijk via de onderkant van de lat binnen te schieten: 1-2. Het was duidelijk dat het ondanks de heerlijke start geen gemakkelijke avond zou worden. ADO Den Haag mocht uiteindelijk blij zijn dat het, gezien de kansen in de slotfase in de eerste helft, met een voorsprong de rust in ging.

lr230213ab21269

In de tweede helft wist ADO dat het hard aan de bak moest om de zeer belangrijke drie punten mee naar Den Haag te nemen. Jong PSV leek gelijk na rust op gelijke hoogte te komen, maar de Haagse ploeg kwam met de schrik vrij toen de bal voorlangs rolde. Het aanvallende offensief van de Eindhovenaren bleek echter niet zo effectief als in de slotfase van het eerste bedrijf, want vervolgens bleef het een kwartier lang rustig voor het Haagse doel. Van Duiven, de man van de benutte penalty in de eerste helft, was betrokken bij de volgende kans die zich pas in de 61e minuut voordeed toen de spits een vrije trap net over kopte.

ADO Den Haag kon aanvallend weinig gevaar stichten tot dan toe. Pas halverwege de tweede helft lieten de geel-groenen zich voor het eerst zien bij het vijandelijke doel. Een hoekschop van Kishna bereikte het hoofd van Kemper en de aanvoerder mikte aan de verkeerde kant van de paal. De Haagse ploeg, die na de tweede treffer vooral had moeten tegenhouden, kwam daarna pas voor het eerst wat beter in de wedstrijd. ADO kwam steeds vaker van eigen helft en kreeg via Breinburg en De Waal zelfs wat schietkansen. Dit was echter zonder succes en in het laatste kwartier besloot trainer Advocaat dat het tijd was om wat wisselingen door te voeren. Esajas en Catic vielen in voor Kishna en Sleegers om het team van wat vernieuwde energie te voorzien.

De Haagse formatie had met Catic en Severina veel snelheid voorin en dat kwam wel van pas in de slotfase. Jong PSV, ondertussen ook vermoeid, ging meer risico nemen en daardoor kwam er ruimte achterin waar ADO Den Haag van moest proberen te profiteren. Met een 1-2 tussenstand was er namelijk nog niks binnen en bleef het billenknijpen, ook voor de ruim 100 meegereisde fans in het uitvak. Twee minuten voor het einde kreeg Finn van Breemen nog een goede kopkans die hij over zag vliegen. Jong PSV maakte het in de absolute slotfase toch nog écht spannend met drie goed genomen corners maar tot scoren kwam het niet.