FC Dordrecht 0 - 1 ADO Den Haag
  • Vrijdag 06 januari 2023 20:00u
  • Riwal Hoogwerkers Stadion

ADO Den Haag heeft een nipte 0-1 zege behaald op bezoek bij FC Dordrecht. In de eerste helft kreeg de thuisploeg een rode kaart en werd het iets makkelijker voetballen voor de bezoekers. Vijf minuten voor rust schoot Bilate een strafschop binnen en zette daarmee de ploeg van trainer Dick Advocaat op een 0-1 voorsprong. Ondanks de vele kansen, ook van de Dordtenaren, bleef het hierbij. Het betekent de eerste driepunter voor ADO Den Haag na zeven competitieduels zonder zege en de eerste winst onder de leiding van Dick Advocaat.

Voor de wedstrijd tegen FC Dordrecht waren er meerdere spelers niet inzetbaar. Absalem, Breinburg, Kishna en Wentges waren vanwege een blessure afwezig, terwijl Klas vanwege ziekte ontbrak. Sleegers, die gisteren werd gepresenteerd als nieuwste aanwinst, zat nog niet bij de wedstrijdselectie. Gelukkig was er ook positief medisch nieuws: Kemper maakte zijn officiële rentree in de basis na de operatie aan zijn enkel waar de aanvoerder een aantal maanden van moest revalideren. Daarnaast keerde Verheydt terug in de wedstrijdselectie, nadat hij een aantal weken moest toekijken vanwege een enkelblessure.

Ter nagedachtenis aan de afgelopen week overleden Braziliaans voetballegende Pelé werd er voor aanvang van het duel een minuut stilte gehouden. Vervolgens ging het duel tussen FC Dordrecht en ADO Den Haag, en tevens de eerste van het jaar 2023, van start in het Matchoholic Stadion. De eerste pakweg twintig minuten was er echter nog weinig te beleven op het veld. Beide ploegen waren voorzichtig en drukten nog niet echt door.

lr230106ab18086

De eerste serieuze mogelijkheid deed zich in de negentiende minuut voor toen Sellouki de bal prima aangespeeld kreeg in de vijandelijke zestien. De Fransman zette meteen zijn voet tegen de bal, maar kon te weinig snelheid aan het speeltuig meegeven om het de keeper moeilijk te maken. Slechts een halve minuut later was Dordrecht aan de andere kant er heel gevaarlijk uit en op het moment dat een Dordtse aanvaller in het strafschopgebied wilde uithalen werd hij gevloerd en daarbij was er twijfel of de bal wel werd gespeeld. De scheidsrechter stond er dichtbij en besloot geen penalty te geven. Het duel was met die eerste kans van Sellouki duidelijk los gekomen. Een minuut na het spannende moment achterin had Severina bijna gescoord en werd hij kort daarna van achter onderuit gehaald door Schuurman. De middenvelder van de thuisploeg nam daarmee risico, zóveel risico dat arbiter Gansner hem een rode prent toonde. Vanaf dat moment stonden de bezoekers met een man meer op het veld en kreeg ADO de overhand.

lr230106ab18006

Severina werd na de met rood bestrafte charge op het veld behandeld, maar kon gelukkig door. ADO Den Haag zocht meteen de aanval en kreeg al snel meerdere kansen. Eerst kon Bilate twee keer koppen en twee keer was de uitkomst hetzelfde en zag hij zijn pogingen in de handen van Bossin belanden. De grootste kans tot dan toe deed zich iets meer dan tien minuten voor rust voor toen Severina tegen een goede voorzet van Hall aanliep. Opnieuw stond Bossin een Haagse goal in de weg. Het was wachten op de 0-1 en deze viel nog voor rust, uit een penalty weliswaar. Sellouki ging naar de grond nadat hij tussen twee directe tegenstanders wilde lopen. De bal ging op de stip en Bilate benutte dit buitenkansje uitstekend: 0-1. ADO Den Haag ging op die manier met een hele gunstige uitgangspositie de kleedkamers in.

lr230106ab27333

De tweede helft startte met twee wissels aan de kant van FC Dordrecht. De Haagse ploeg begon ongewijzigd daarentegen. Na vijf minuten was daar de eerste kans voor de formatie van trainer Dick Advocaat. Van dichtbij kon Bilate zijn hoofd achter de bal krijgen en kopte, maar zijn inzet had geen succes. Twee minuten later had De Waal dat ook niet toen hij het van afstand probeerde. Het harde schot vloog over het vijandelijke doel.

Na een kwartier spelen werd FC Dordrecht voor het eerst gevaarlijk door middel van een geweldige individuele actie van Aliou Baldé, een huurling van Feyenoord. De rappe aanvaller was de Haagse defensie te slim af en kon vanaf de zijkant het strafschopgebied in dribbelen. Gelukkig kwam Koopmans uit en voorkwam daarmee dat Baldé een ploeggenoot kon bedienen. De hoekschop die hieruit voortkwam belandde bij Van den Avert die hard op doel kopte. Opnieuw stond Koopmans goed opgesteld en kon redding brengen. De voorsprong bleef daarmee behouden en was dit nogmaals een waarschuwing voor de Hagenaars dat de buit nog lang niet binnen was. Om de aanvalslinie een impuls te geven bracht Advocaat zo’n twintig minuten voor tijd zowel Verheydt als Zwarts in. Een goal zou immers goed van pas komen om de wedstrijd op slot te gooien en wat vers bloed kon daar bij helpen. Voor Verheydt was het een fijn moment, want de spits maakte zijn rentree na een maand blessureleed.

lr230106ab17967

De laatste tien minuten braken aan en de spanning begon toe te nemen. Zo’n tien minuten voor het einde werd een doelpunt van FC Dordrecht afgekeurd en besefte de Hagenaars dat het nog niet gespeeld was. Verheydt maakte in de 83e minuut bijna een einde aan de onzekerheid. Na een prima counter kwam de bal voor de voeten van de Haagse topscorer, maar zijn inzet vloog maar net langs de kruising. Hierdoor bleef het billenknijpen aan de Krommedijk. Toch kwam ADO Den Haag niet echt meer in de problemen en zo is de eerste overwinning onder Dick Advocaat een feit.