Almere City FC 4 - 1 ADO Den Haag
  • Zondag 11 december 2022 14:30u
  • Yanmar Stadion

ADO Den Haag heeft de competitie hervat met een nederlaag. Bij het officiële debuut van hoofdtrainer Dick Advocaat ging de Haagse ploeg na een rode kaart in de tweede helft met 4-1 onderuit. De Hagenaars domineerden de eerste helft en openden via Sellouki verdiend de score. Tegen de verhouding in werd het nog voor rust 1-1. Aan het begin van de tweede helft kreeg Almere City een penalty die knap werd gekeerd door Wentges. Door een bewuste handsbal van Werker kreeg de thuisploeg even later een tweede strafschop en werd de verdediger gestraft met een rode kaart. Vanaf elf meter maakte Duijvestijn 2-1, niet veel later scoorde Almere de 3-1 en in blessuretijd moest de ingevallen Luuk Koopmans nog de 4-1 incasseren. Vrijdag mag ADO Den Haag het gaan opnemen in eigen huis tegen TOP Oss om het bewogen jaar af te sluiten.

Na een winterstop van drie en een halve week hervatte de Keuken Kampioen Divisie zich vandaag weer voor ADO Den Haag. Om 14:30 uur in een koud Yanmar Stadion stond het duel tegen Almere City FC op het programma. Het betrof daarnaast het eerste officiële duel van Dick Advocaat, die deze winterstop aangesteld werd tot het einde van het seizoen na het vertrek van Dirk Kuijt. De aanwezigheid van de nieuwe trainer zorgde voor veel aandacht van tevoren. De Haagse oefenmeester voerde voor de confrontatie met de Almeerse ploeg veel wisselingen door in de ploeg. Maar liefst vijf aanvallend ingestelde spelers stonden in de basis. Voor de viermans defensie stonden Kishna en Breinburg opgesteld. Voorin mochten Severina, Sellouki, Bilate en Zwarts hun opwachting maken. Sellouki mocht zo voor het eerst in de basis van een officiële wedstrijd beginnen.

lr221211ab11875

ADO Den Haag leek aan het begin van het duel nog even wakker te moeten worden. Door een miscommunicatie achterin kreeg Alhaft na slechts minder een minuut al een levensgrote kans die cadeau werd gegeven door de bezoekers. Oog in oog met Wentges mikte de aanvaller gelukkig naast het doel en kon ADO opgelucht adem halen. Het matige begin bleek geen voorbode voor de rest van de eerste helft. ADO Den Haag nam namelijk meteen na dit schrikmoment het heft in handen. In de dertiende minuut leidde een goede uitgespeelde counter tot de 0-1. Via Bilate kwam de bal bij Severina aan de rechter kant terecht. De buitenspeler bediende vervolgens Sellouki die zijn man uitkapte en in de verre hoek raak schoot. Een heerlijk moment voor de man die zijn basisdebuut hiermee meteen glans gaf.

lr221211ab25935

Het doelpunt gaf de Hagenaars duidelijk vertrouwen en daardoor groeiden ze in de wedstrijd. Een paar minuten na de openingstreffer kreeg Severina de mogelijkheid om te schieten en deed dat met een laag schot. Keeper Bakker redde met zijn voet. Drie minuten later kreeg de uitploeg een vrije trap op een hele gunstige positie. Kishna ging achter de bal staan en zag zijn fraai getrapte schot op de lat belanden. Daar had de Haagse ploeg net wat meer geluk nodig, maar het was wachten op de tweede treffer. Kishna en Zwarts kregen met twee kansen de mogelijkheid, maar beide keren trad de Almeerse sluitpost goed op. In de 34e minuut was het wel raak en maakte Severina uit een hoekschop de treffer. Althans, de vleugelflitser stond buitenspel en daardoor werd het doelpunt afgekeurd door de arbitrage van dienst.

De Haagse storm was nog lang niet gaan liggen. Sellouki creëerde luttele minuten na de afgekeurde goal een kans voor zichzelf. Het schot van de Fransman was prima, maar opnieuw stond de goalie van Almere in de weg.

lr221211ab12208

Met het laatste schot van Sellouki had ADO Den Haag maar liefst acht keer op doel geschoten tot dan toe. De Almeerders slechts één keer en toch was het in de 38e minuut raak voor de zwarte schapen. Scheidsrechter van der Eijk had hands geconstateerd van doelman Wentges die de bal aan de rand van het strafschopgebied wilde rapen. Een vrije trap was dus het gevolg en de goed aangesneden bal van Duijvestijn, ex-speler van ADO Den Haag, werd binnengekopt door Hilterman. Op dat moment was deze gelijkmaker behoorlijk tegen de kansenverhoudingen in. Toch gingen beide ploegen met een gelijke stand de kleedkamers in.

Aan het begin van de tweede helft had trainer Alex Pastoor twee nieuwe krachten in het veld gestuurd. ADO begon daarentegen ongewijzigd aan het tweede bedrijf. Er was duidelijk een ander Almere te zien en de thuisploeg zat beter in het duel in de tweede helft. In de 54e minuut kreeg de Almeerse formatie een heel makkelijk gegeven strafschop. Duijvestijn ging naar de grond na een duel met Asante, die verbijsterd reageerde op de beslissing van de leidsman. Spits Hilterman mocht het gaan proberen tegenover penaltykiller Wentges. En net als tegen Helmond Sport pakte de Haagse doelman de strafschop subliem. Nog niet eens tien minuten later kregen de Almeerders opnieuw een strafschop en hier was geen twijfel over. Werker stopte de bal op de doellijn met zijn hand en zag daardoor de rode kaart. De bal ging dus opnieuw op de stip en dit keer mocht Duijvestijn het proberen. De aanvallende middenvelder schoot in dezelfde hoek als Hilterman, alleen ging Wentges helaas naar de andere hoek: 2-1.

lr221211ab11884

Met tien man en een 2-1 achterstand wist ADO dat het een lastig karwei zou zijn om met resultaat terug te keren naar Den Haag. Het leed voor de geel-groenen werd nog groter toen Hilterman twintig minuten voor tijd de marge verdubbelde door bij de tweede paal raak te tikken. De wedstrijd was daarmee duidelijk gespeeld, aangezien de Hagenaars het ook nog met een man minder moesten stellen.

Tot overmaat van ramp moest doelman Hugo Wentges zich door een blessure noodgedwongen laten vervangen in de slotfase. Luuk Koopmans maakte hierdoor zijn rentree in de ploeg. Even daarvoor waren Esajas en Catic in de ploeg gekomen voor Zwarts en Kishna. In de slotfase moest Koopmans nog de 4-1 van Pena incasseren. ADO Den Haag vertrekt zonder punten uit Almere.

Almere City FC – ADO Den Haag

Scoreverloop: 13. Sellouki 0-1, 38. Hilterman 1-1, 64. Duijvestijn 2-1 (pen.), 70. Hilterman 3-1, Pena 4-1.

Scheidsrechter: Van der Eijk

Opstelling Almere City FC: Bakker; Akujobi, Van Bruggen, Barbet, Royo (46. Poll); Peña, Resink (87. Receveur), Duijvestijn, Alhaft (87. Van Hoeven), Pascu (46. Post); Hilterman

Opstelling ADO Den Haag: Wentges (83. Koopmans); Asante, Van Breemen, Werker, Absalem; Breinburg, Kishna (80. Catic); Severina, Sellouki (63. Carlson), Bilate, Zwarts (80. Esajas)