ADO Den Haag 4 - 4 SBV Excelsior
  • Play-offs
  • Zondag 29 mei 2022 18:00u

ADO Den Haag is op miraculeuze wijze promotie naar de Eredivisie misgelopen. De ploeg uit Den Haag stond met 3-0 voor en gaf de ruime voorsprong in een bizarre slotfase weg en liet het Excelsior langszij komen. In verlenging scoorden beide teams eenmaal waardoor dit duel met strafschoppen moest worden beslist. Hierin waren de bezoekers het meest succesvol en zo viel het doek voor ADO Den Haag en speelt het ook komend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie.

Voor deze finale van de play-offs keerde Ricardo Kishna terug in de basis. De Hagenaar nam de plaats van Rodríguez in op rechtsbuiten. Verder waren alleen Koopmans en Elia vandaag afwezig vanwege een blessure en beschikte trainer Giovanni Franken over een fitte selectie voor deze spannende clash tegen Excelsior.

Beide teams kwamen in een volledig uitverkochte en tot de nok toe gevuld Cars Jeans Stadion het veld op. Voor het duel werden op alle tribunes wel 13.000 gele en groene shirts uitgedeeld. Het was een fantastisch gezicht om het hele stadion te zien in geel en groen. Ook het entertainment vooraf, met onder andere zangers John West en Wilbert, Stef Ekkel en Wilbert Pigmans, zorgde ervoor dat het in ieder geval niet ontbrak aan een goede sfeer in het stadion.

ADO Den Haag begon voortvarend aan de wedstrijd. In minder dan dertig seconden na het eerste fluitsignaal lag de bal al bijna in het net. Verheydt brak door en probeerde het twee maal. Zijn eerste poging werd geblokt en de volgende bal kon doelman Van Gassel tegenhouden, al kwam deze wel terug bij Kishna. De rechtsbuiten probeerde het nogmaals en ook zijn schot trof geen doel, aangezien er een speler van Excelsior tussen zat.

220529ab21011Op deze sterke beginfase van ADO Den Haag volgde een periode waarin beide ploegen elkaar even aftastten. Ondanks dat het geen grote kansen creëerde was de thuisploeg wel de bovenliggende partij en leek er sprake van zenuwen bij de bezoekers. In de 12e minuut kon Sem Steijn op een prima positie aanleggen voor een vrije trap. Van Gassel was het schot van de middenvelder echter de baas. De volgende kansen waren ook allemaal voor de Hagenaars. Eerst was Kishna die een heerlijke aanval kon afmaken, maar een Rotterdams been raakte. Vervolgens probeerde Pires het met een laag schot in de verre hoek en wederom was het de Kralingse sluitpost die een treffer voorkwam. Slechts een minuut later was Pires, die een hele goede wedstrijd speelde, weer betrokken bij een Haagse aanval. Met een voorzet wist de Braziliaan Verheydt te bereiken, waarna de spits probeerde terug te koppen. Van Gassel zat er tussen voor het echt gevaarlijk kon worden.

Exceslsior had zich eigenlijk nog helemaal niet laten zien voor het vijandelijke doel toen het plotseling een penalty kreeg. Azarkan schoot van dichtbij tegen de arm van Amofa, waarna scheidsrechter Makkelie in eerste instantie besloot dat het geen strafschop was. Echter werd de arbiter door de VAR naar de zijkant gehaald en was hij genoodzaakt zijn beslissing, om geen penalty te geven, terug te draaien. Dallinga, topscorer van de Keuken Kampioen Divisie dit seizoen, mocht het gaan proberen vanaf elf meter. Dat deed de spits alleen niet overtuigend en Wentges wist zijn strafschop te keren. Ook in de rebound had Dallinga het vizier niet op scherp. De ontlading in Den Haag was groot dat dit buitenkansje voor Excelsior niet werd verzilverd. Er werd helaas ook met voorwerpen naar de arbitrage gegooid waardoor het duel een aantal minuten werd gestaakt.

]220529ab11189In minuut 30 werd de wedstrijd hervat en ADO Den Haag pakte meteen weer het initiatief. Die belangrijke openingstreffer, die al even in de lucht hing kwam er al snel. Boy Kemper had weer eens een fantastische voorzet in huis waarmee hij onze clubtopscorer niet voor het eerst perfect bediende. De bal kwam op het hoofd van Verheydt en natuurlijk lag hij vervolgens in het net. Het geel-groene stadion ontplofte werkelijk van vreugde door deze goal. Het feest was nog lang niet klaar of de volgende lag er al in. Ditmaal was het Pires die de goalie van Excelsior verschalkte met een bekeken schot in de verre hoek. Met een hele gunstige 2-0 voorsprong sloot ADO Den Haag de eerste helft af.

Dat het met die stand nog niet gedaan was, daar was de Haagse formatie zich wel bewust van en startte het uitstekend de tweede helft. Meteen werd het doel van de Rotterdammers opgezocht en gelijk ook met succes. Kishna zette Steijn met een heerlijke steekpass oog in oog met de keeper van de bezoekers en de aanvallende middenvelder, die zijn afscheidswedstrijd speelde, ging uitstekend om met de kans en schoot in de verre hoek de 3-0 binnen.

Dit leek toch wel de genadeklap voor Excelsior dat dit duel niet veel te vertellen had. ADO Den Haag controleerde het duel vanaf het begin en bleef dat ook doen met de comfortabele voorsprong op zak. Toch kreeg Excelsior nog wel wat (grote) mogelijkheden in de fase na de derde goal. Het was twee keer Wieffer die het probeerde en beide keren lukte het niet om ADO Den Haag pijn te doen.

220529ab38642

In de laatste 20 minuten moest de thuisploeg het doen met een man minder, aangezien Tyrese Asante binnen een paar minuten twee keer geel en dus de rode kaart zag van Danny Makkelie. Even daarvoor had Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen ingegrepen en drie man in één keer gewisseld. Dit bracht weinig verandering teweeg. Sterker nog, Verheydt kon meerdere keren vrij gemakkelijk door de Rotterdamse defensie breken, maar twee keer zag hij zijn schoten voorlangs gaan. Aan de andere kant lag de bal in de 79e minuut plots achter Wentges toen Azarkan met een goed gemikte bal doel trof.

Door dit doelpunt werd het toch nog billenknijpen in het Cars Jeans Stadion. Zeker nadat Excelsior ook nog de aansluitingstreffer leek binnen te schieten. Gelukkig voor ADO Den Haag keurde de VAR deze af vanwege een aanname met de hand van Niemeijer. Niet veel later was het toch foute boel en scoorde Niemeijer alsnog de 3-2. Excelsior rook bloed, terwijl ADO Den Haag met een man minder geen antwoord kon vinden op dit offensief. Tot in blessuretijd hield de Haagse defensie stand, maar in blessuretijd kopte Dallinga de gelijkmaker toch nog binnen. Binnen een kwartier was de 3-0 voorsprong als sneeuw voor de zon verdwenen. In de knotsgekke slotfase van de reguliere speeltijd kreeg Chacón, die al gewisseld was, ook nog een rode kaart en gingen beide ploegen met een man minder de verlenging in.

Aan het begin van de verlenging bracht Franken Catic en Komljenovic in het veld om het team van wat frisse energie te voorzien en niet veel later bleken dit gouden wissels te zijn. Komljenovic was al eerder als invaller beslissend in de play-offs, in de wedstrijd tegen NAC en nu was de jonge middenvelder dat weer. Met een heerlijke goal na een goede pass van Catic bracht hij het stadion in de zevende minuut van de verlenging in extase. In het restant van de verlenging probeerde Excelsior opnieuw op gelijke hoogte komen, maar Wentges hield een Rotterdamse treffer met knappe reddingen tegen.

Excelsior gaf niet op en bleef op zoek naar een doelpunt, daarentegen kon ADO Den Haag eigenlijk alleen maar tegenhouden. Dat ging heel even goed, totdat Excelsior een hoekschop die El Yaakoubi binnenknikte. ADO Den Haag kon voor de tweede keer opnieuw beginnen en wist dat als het 4-4 zou blijven er strafschoppen zouden volgen. Die strafschoppenserie kwam er dan ook en Excelsior was hierin uiteindelijk de sterkste. En zo eindigt dit bizarre seizoen van ADO Den Haag met een bizar slotstuk.

220529ab22021

ADO Den Haag – Excelsior Rotterdam* (4-4)

*wint na stafschoppen (7-8)

Scoreverloop: 36. Verheydt 1-0, 42. Pires 2-0 47. Steijn 3-0, 79. Azarkan 3-1, 81. Niemeijer 3-2, 90+2. Dallinga 3-3, 97. Komljenovic 4-3, 109. El Yaakoubi 4-4

Scheidsrechter: Makkelie