ADO Den Haag 2 - 1 FC Eindhoven
  • Play-offs
  • Dinsdag 17 mei 2022 20:00u

ADO Den Haag heeft vandaag in de halve finale van de play-offs een 2-1 thuisoverwinning geboekt op FC Eindhoven. De ploeg van Giovanni Franken ging met een 2-0 voorsprong rusten maar moest in de tweede helft toch nog een tegendoelpunt incasseren nadat scheidsrechter Kamphuis een penalty gaf. Zaterdag 16.30 uur is de return in Eindhoven.

Vanavond stond Damen op doel bij de thuisploeg, aangezien eerste doelman Wentges ziek thuis zit. Verheydt keerde voor deze wedstrijd weer terug in de basis van ADO Den Haag. Daardoor keerde Steijn weer terug op zijn vertrouwde plek op het middenveld. In de verdediging een wijziging. Asante startte als rechtsback, aangezien Janmaat door een tegen NAC opgelopen blessure afwezig was.

damen

FC Eindhoven begon een stuk sterker aan dit eerste duel in de halve finales van de play-offs. De (grote) kansen stapelden zich al snel op voor de bezoekers. Eerst werd Brym met een diepe bal weggestuurd en kon zo doorlopen op de keeper. De aanvaller van FC Eindhoven ging alleen niet goed om met de grote mogelijkheid en stuitte op Damen die er met zijn voet bij kon. In de hoekschop die hierop volgde ontstond de volgende kans met Van der Sande die boven iedereen uitkwam. Opnieuw was het de ADO-goalie met een uitstekende redding op de poging van dichtbij. De Keersmaecker had twee minuten later de 0-1 op zijn schoen, maar zijn schot uit de tweede lijn ging een metertje naast.

De thuisploeg had zich nog amper laten zien voor het vijandelijke doel, maar de eerste keer dat het dat wel deed was dat succesvol. Klas kreeg de bal op de rand van de zestien aangespeeld en schoot hard en onhoudbaar raak in de linker bovenhoek: 1-0. Door dit doelpunt kwamen de Hagenaars meteen beter in de wedstrijd. Sterker nog, FC Eindhoven kwam er vanaf dat moment niet meer aan te pas.

Halverwege de eerste helft was Steijn dichtbij de tweede Haagse treffer, echter had Bertrams ditmaal wel een antwoord met een goede save. De verdediging van de Eindhovenaren kwam steeds meer onder druk te staan en het was dan ook niet verrassend dat de 2-0 snel viel. Boy Kemper liet weer eens zien een fantastische voorzet in huis te hebben en bereikte hiermee het hoofd van Verheydt. De topscorer van geel-groen scoorde prachtig, van geruime afstand wist hij de bal via de binnenkant van de paal binnen te knikken.

juichen ein

Met de comfortabele voorsprong op zak ging de Haagse storm wat meer liggen. De ploeg van trainer Rob Penders daarentegen wist voor rust alleen nog gevaarlijk te worden met een schot van dichtbij van Sleegers. Zijn poging stuitte op de handen van Damen en daarmee was het gevaar geweken.

Na rust zagen we hetzelfde spelbeeld als het laatste gedeelte van het eerste bedrijf. Zowel voor het doel van ADO Den Haag als FC Eindhoven gebeurde er in de eerste tien minuten weinig noemenswaardig. Enkel een poeier van Breinburg werd door een verdediger van de blauw-witten geblokt met het hoofd. Vervolgens startten de bezoekers een offensief en dat leidde tot wat kansen.

breinburg

De grootste kans was voor Sleegers die alleen op de keeper af kon lopen en het vervolgens probeerde door de bal over Damen heen te wippen. Dit was echter zonder succes en daarnaast liet de grensrechter hierna weten dat het buitenspel was. Het leek een waarschuwing voor ADO Den Haag dat de bezoekers ook zomaar eens konden gaan scoren en dat deden ze dan ook. Hierbij werd het FC Eindhoven wel wat makkelijker gemaakt, aangezien scheidsrechter Kamphuis naar de stip wees nadat Kemper zijn tegenstander licht had aangeraakt in het strafschopgebied. Sleegers benutte de penalty waardoor Eindhoven de aansluitingstreffer op het scorebord kon neerzetten. Het doelpunt gaf de Brabanders een boost en even kon ADO Den Haag alleen nog maar tegenhouden.

Het beloofde een spannende slotfase te worden, want de thuisploeg wilde maar al te graag de voorsprong vast houden of liever gezegd uitbreiden. Verheydt werd meermaals gezocht, maar de spits werd beter bewaakt dan in de eerste helft.