ADO Den Haag 1 - 1 Sparta Rotterdam
  • KNVB Beker
  • Woensdag 28 oktober 2020 18:45u

ADO Den Haag heeft op sensationele wijze de volgende ronde van het TOTO KNVB Bekertoernooi bereikt. In de vierde minuut van de blessuretijd maakte doelman (!) Luuk Koopmans een 1-0 achterstand tegen Sparta Rotterdam ongedaan door de gelijkmaker binnen te koppen. Uiteindelijk won de formatie van trainer Aleksandar Rankovic na het nemen van strafschoppen.

In vergelijking met de wedstrijd van afgelopen zondag tegen AZ (2-2) verschenen er bij ADO Den Haag diverse nieuwe gezichten aan de aftrap. Zo begon Rankovic in een 5-3-2 opstelling met Andrei Ratiu, Fabio Del Fabro, Boy Kemper, Ilay Elmkies, Ravel Morrison, David Philipp en Michiel Kramer in de basisopstelling. Wel diende de oefenmeester al na een kwartier de eerste wissel toe te passen. Peet Bijen had te veel last en moest zich, na eerst nog behandeld te zijn op het veld, laten vervangen door Jamal Amofa.

De bezoekers uit Rotterdam-West, waar oud ADO Den Haag-spelers Tom Beugelsdijk en Aaron Meijers een basisplaats hadden gekregen van Henk Fraser, waren in de eerste helft de betere partij in het regenachtige Cars Jeans Stadion. Nadat Abdou Harroui eerst na bijna een half uur een schot, via de handen van Koopmans, tegen de paal zag gaan, was het vijf minuten voor het rustsignaal wél raak via Danzell Gravenberch. De aanvaller rondde een solo vanaf de linkerkant genadeloos hard af in de bovenhoek: 0-1.

Kort hierna waren de bezoekers zelfs dicht bij een verdubbeling van de marge. Wederom een afstandsschot, van ditmaal Harroui, ging maar rakelings langs de paal van Koopmans. Het enige gevaar van ADO Den Haag in het eerste bedrijf was na een half uur spelen toen Morrison goed druk zette op Maduka Okoye. Tot opluchting van de Sparta-keeper leverde dit hachelijke moment geen treffer op.

In de tweede helft moest ADO Den Haag orde op zaken zien te stellen. Aanvankelijk waren het juist de bezoekers die het initiatief hadden en via Harroui bijna op 0-2 kwamen. Het schot van de technische middenvelder werd via Del Fabro van richting veranderd, maar Koopmans had een goede redding in huis.

Na diverse wissels aan Haagse kant kwam ADO Den Haag beter in haar spel en kreeg het ook twee serieuze mogelijkheden. Na zeventig minuten had eerst Kemper de gelijkmaker op zijn schoen. Een katachtige reflex van Okoye voorkwam dit. Hierna was het de beurt aan Morrison. De Engelsman leek oog-in-oog met Okoye het overzicht te bewaren, maar stuitte uiteindelijk toch op de doelman.

In de absolute slotfase van de wedstrijd kreeg ADO Den Haag nog een laatste corner te nemen. In een alles-of-niets-poging werd ook Koopmans mee naar voren gestuurd. Uitgerekend de doelman kopte vervolgens op schitterende wijze de gelijkmaker binnen. Direct hierna floot scheidsrechter Siemen Mulder voor het einde.

In de verlenging kreeg Sparta Rotterdam de betere kansen en mocht ADO Den Haag van geluk gespreken dat de pogingen van Emanuel Emegha en Jeffry Fortes niet binnenvielen. Aan de andere kant waren ook invaller Nikos Karelis en Shaquille Pinas dicht bij de winnende treffer. Gescoord werd er echter niet meer.

Uiteindelijk moesten strafschoppen dus de beslissing brengen. Waar ADO Den Haag alle vijf de strafschoppen feilloos wist te scoren, miste Bart Vriends namens de Rotterdammers als enige nemer. Zodoende bekert ADO Den Haag verder en kan het terugkijken op een sensationele bekeravond.

ADO Den Haag – Sparta Rotterdam 1-1 (0-1) *ADO Den Haag wint na strafschoppen

Scoreverloop: 40. Gravenberch 0-1, 90+4. Koopmans 1-1

Scheidsrechter: Mulder

Toeschouwers: 0

Geel: Pinas, Kramer (ADO Den Haag), Vriends, Gravenberch, Engels, Beugelsdijk (Sparta Rotterdam)