ADO Den Haag 1 - 1 Sparta Rotterdam
  • Zondag 31 januari 2021 16:45u

ADO Den Haag heeft de drukke maand januari afgesloten met een gelijkspel tegen Sparta Rotterdam. In het eigen Cars Jeans Stadion kwam de ploeg van hoofdtrainer Ruud Brood kort voor rust op voorsprong via Tomislav Gomelt, maar zorgde invaller Reda Kharchouch voor de latere 1-1 eindstand.

Voor de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam, vooraf de gedeelde nummer twaalf van de Eredivisie, voerde Brood verschillende wijzigingen door in zijn basisploeg. De oefenmeester verkoos doelman Martin Fraisl boven Luuk Koopmans en liet nieuwkomers Youness Mokhtar en Bobby Adekanye direct vanaf de aftrap beginnen. Ook Gomelt kreeg een basisplaats toebedeeld.

Vooral Mokhtar liet in zijn eerste wedstrijd een prima indruk achter. De 29-jarige aanvaller, die deze week de overstap van Columbus Crew naar de club uit de Hofstad maakte, was nadrukkelijk aanwezig in de opbouw en liet in zijn 150ste Eredivisieduel zien een prima actie in huis te hebben.

Het venijn van het eerste bedrijf zat hem in de staart. Na 44 minuten spelen waren beide teams nog niet gevaarlijk geworden voor het doel, maar ADO Den Haag kreeg vlak voor het rustsignaal twee keer in korte tijd een corner. Waar doelman Maduka Okoye bij de eerste hoekschop nog een prima reactie in huis had op de kopbal van Michiel Kramer, was het bij de volgende corner wel raak voor de thuisploeg. Gomelt torende boven zijn tegenstander uit en kopte de bal keurig achter de Sparta-goalie: 1-0.

In de tweede helft had ADO Den Haag het een stuk lastiger met de Rotterdammers en werd het naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer onder druk gezet. Dat halverwege de tweede helft de gelijkmaker op het scorebord kwam, was dan ook niet onverdiend te noemen. De net ingevallen Kharchouch kopte bij de tweede paal, tussen twee Haagse verdedigers in, de bal achter Fraisl: 1-1.

De treffer zorgde ervoor dat de wedstrijd weer volledig open was. Inmiddels had Brood ook diverse wissels toegepast. Onder anderen Vicente Besuijen was in de ploeg gekomen. De snelle buitenspeler jaagde met nog twintig minuten op de klok goed door op de verdediging van de bezoekers, wat een goede kans opleverde voor Kramer. De aanvaller zag zijn schot echter ternauwernood gestopt worden door Okoye.

Ook in de absolute slotfase van het duel kreeg zowel ADO Den Haag als Sparta Rotterdam nog een riante kans op de winnende treffer. Eerst zag Danzell Gravenberch zijn harde schuiver namens de formatie van Henk Fraser voorlangs het doel gaan en raakte Abdou Harroui bij een afstandsschot de bovenkant van de lat. Maar de grootste kans kwam in de blessuretijd op naam van Shaquille Pinas. De invaller creëerde voor zichzelf op de rand van het strafschopgebied de nodige ruimte, haalde hard uit, maar zag wederom Okoye een prima redding in huis hebben. Scheidsrechter Erwin Blank floot direct voor het einde van de wedstrijd.

Zo eindigde het treffen onbeslist en moest ADO Den Haag genoegen nemen met een punt. Hierdoor zakt de formatie van Brood van de zestiende naar de zeventiende positie. Aanstaande zondag staat de uitwedstrijd tegen directe concurrent Willem II op de rol. Het duel begint in Tilburg om 14.30 uur.

ADO Den Haag – Sparta Rotterdam 1-1 (1-0)

Scoreverloop: 45. Gomelt 1-0, 68. Kharchouch 1-1

Scheidsrechter: Erwin Blank

Toeschouwers: 0

Geel: Del Fabro, Familia-Castillo, Pinas, Besuijen (ADO Den Haag), Heylen (Sparta Rotterdam)