ADO Den Haag 0 - 2 Vitesse
  • Zondag 18 oktober 2020 14:30u

ADO Den Haag heeft in een leeg Cars Jeans Stadion een nederlaag moeten incasseren tegen Vitesse. Ondanks dat de ploeg van hoofdtrainer Aleksandar Rankovic een helft lang met een man meer speelde ging het met 0-2 onderuit. Armando Broja was met twee treffers de gevierde man bij de Arnhemmers.

Rankovic begon tegen Vitesse met dezelfde elf spelers in de basisopstelling als de afgelopen twee competitieduels. De oefenmeester gaf hiermee zijn spelers vertrouwen na een goede wedstrijd tegen Feyenoord en de eerste overwinning van het seizoen bij VVV-Venlo.

De openingsfase in het Cars Jeans Stadion was voor de bezoekers uit Arnhem. De ploeg, die zo goed aan het seizoen was begonnen, had het meeste balbezit, bepaalde het spel en was ook enkele keren dicht bij de openingstreffer. De grootste kans in deze fase was voor Sondre Tronstad. Luuk Koopmans had echter een prima redding in huis.

Hierna kwam ADO Den Haag beter in de wedstrijd en kon het ook dreigend worden voor het doel van de bezoekers. Zo had Samy Bourard vanaf eigen helft een prachtige steekpass in huis op Amar Catic. De snelle aanvaller kwam oog-in-oog met doelman Remko Pasveer, maar speelde de bal iets te ver voor zich uit.

Juist op het moment dat de Haagse ploeg leek door te kunnen drukken, viel de treffer aan de andere kant. Een Arnhemse aanval, die over meerdere schijven ging, kwam uiteindelijk voor de voeten van Loïs Openda. Koopmans kon in eerste instantie nog redding brengen op het schot van de Vitesse-aanvaller, maar was vervolgens wel kansloos op de rebound van Armando Broja: 0-1.

Vlak voor rust moesten de bezoekers verder met een man minder. Oussama Tannane was het niet eens met een beslissing van scheidsrechter Richard Martens en liet dit in woord en gebaar merken aan de leidsman. Toen Martens hiervoor geel trok en de aanvaller verder bleef gaan, incasseerde hij zijn tweede gele kaart en mocht hij met rood vertrekken.

Bij aanvang van de tweede helft maakte Ravel Morrison zijn officiële debuut voor ADO Den Haag en bleef Bourard achter in de kleedkamer. Het eerste gevaar van de Engelsman ontstond na een kleine tien minuten. Op de rand van het zestienmetergebied legde de middenvelder de bal terug op de inlopende Milan van Ewijk. Het schot van de Van Ewijk werd echter gekeerd door Pasveer.

Het spelbeeld in vergelijking met de eerste helft was mede door de rode van kaart van Vitesse totaal anders. ADO Den Haag had veelvuldig balbezit en de bezoekers trokken massaal terug op de eigen speelhelft. Het lukte de Haagse formatie echter niet om door de compact staande verdediging van de Arnhemmers te komen.

In het laatste half uur bracht Rankovic Michiel Kramer binnen de lijnen en mochten ook David Philipp, de matchwinner van twee weken geleden in Venlo, en Nikos Karelis hun opwachting maken. Voor Karelis betekende het tevens zijn officiële debuut voor ADO Den Haag.

Het bracht niet het gewenste effect. Sterker nog, uit één van de spaarzame tegenaanvallen wist Vitesse zelf de marge te verdubbelen. Op het randje van buitenspel mocht Broja doorgaan richting het doel van Koopmans en wist de aanvaller met een handige actie de doelman kansloos te laten: 0-2.

Ondanks een slotoffensief lukte het ADO Den Haag niet om het Pasveer echt moeilijk te maken. Drie keer was de ploeg nog in de buurt van een doelpunt. Kramer schoot net over, Arweiler had de pech dat zijn schot de lat toucheerde en Morrison stuitte op de doelman. Zo eindigde het treffen in een 0-2 eindstand. Volgende week speelt ADO Den Haag wederom een thuiswedstrijd. Dan komt AZ richting het Cars Jeans Stadion.

ADO Den Haag - Vitesse 0-2 (0-1)

Scoreverloop: 32. Broja 0-1, 71. Broja 0-2.

Scheidsrechter: Martens