ADO Den Haag 1 - 0 Go Ahead Eagles
  • KNVB Beker
  • Donderdag 09 februari 2023 21:00u
  • Bingoal Stadion

ADO Den Haag heeft de kwartfinale van het TOTO KNVB bekertoernooi bereikt. Het enige doelpunt van de avond kwam op naam van Zwarts die een mooie voorzet van Catic op waarde wist te schatten. Go Ahead Eagles deed er alles aan om de gelijkmaker te forceren maar ADO Den Haag hield stand. ADO Den Haag bereikt voor het eerst sinds 2004/2005 weer de kwartfinale, destijds ging dat ten koste van FC Twente.

lr230209ab20626

In een sfeervol Bingoal Stadion waren Verheydt, Sleegers, Bilate en Severina helaas niet inzetbaar. Daarom moest trainer Dick Advocaat puzzelen met de samenstelling voorin. De Haagse oefenmeester koos voor Catic en Absalem op de flanken, terwijl Joël Zwarts de spitspositie innam. Kishna was op tijd fit en mocht ook weer starten. Zijn compagnons op het middenrif: Titouan Thomas en Silvinho Esajas. De defensie was precies hetzelfde als die in de laatste wedstrijd tegen NAC Breda, oftewel Stevens, Hall, Asante, Van Breemen en Kemper. De tegenstander Go Ahead Eagles startte met een flink aantal wijzigingen in de opstelling. Amofa, vorig jaar nog speler van ADO Den Haag, stond wel in de basis. Dit gold niet voor andere oud-ADO Den Haag-voetballers Adekanye en Kuipers.

Voor aanvang van de wedstrijd was er een indrukwekkende minuut stilte voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Tegelijkertijd werd op de schermen opgeroepen om te doneren aan Giro555 om de slachtoffers van deze vreselijke ramp te helpen.

In de beginfase werd meteen duidelijk dat ADO Den Haag het vanuit een gesloten organisatie ging aanvliegen tegen de eredivisionist uit Deventer. De Haagse ploeg zakte in en liet de bezoekers aan de bal, loerend op een tegenaanval. Voorin had de thuisploeg met onder andere Catic en Zwarts in ieder geval snelheid genoeg. ADO kwam echter amper aan voetballen toe in het eerste kwartier. De Deventenaren ook niet, alleen via een vrije trap die Rommens na een kwartier spelen in het zijnet mikte. Een paar minuten hierna kon geel-groen er voor het eerst uitkomen, maar een grote kans leverde dat niet op.

lr230209ab17197

Go Ahead Eagles bleef de gehele eerste helft de bovenliggende partij en zocht veelvuldig de weg naar voren. Dit leidde tot een schietkans van Rashaan Fernandes die een aantal meters naast vloog. Halverwege de eerste helft werd Markelo in het strafschopgebied gevloerd door Absalem en had het er alle schijn van dat het een overtreding was. Scheidsrechter Van de Graaf wuifde het gedecideerd weg. Dat deed de arbiter een paar minuten later ook toen Absalem aan de andere kant in de zestien onderuit ging. Veel gevaarlijker was ADO nog niet geworden tot dan toe en Go Ahead ging alleen nog maar meer druk zetten.

ADO Den Haag werd steeds verder naar achteren gedwongen en kansen stapelden zich op. Eerst kon Fernandes uithalen en bracht Stevens prima redding. Tien minuten voor tijd volgden de grootste mogelijkheden voor Kowet. Idzes kopte van dichtbij centimeters naast. Een minuut later volgde een soort scrimmage waarbij Thomas een inzet van Sow van de lijn haalde, vervolgens de rebound goed werd geblokt en ten slotte schoot Rommens van afstand op de lat.

lr230209ab20686

De thuisploeg kwam er maar zelden uit, toch ontstond in de laatste minuut van de reguliere speeltijd van de eerste helft een enorme kans uit een counter. Hall dook de ruimte in en kon Kishna bedienen. De aanvallende middenvelder bedacht zich niet en nam de bal meteen op de pantoffel waarmee hij helaas langs de verkeerde kant van de paal schoot.

De vorige keer dat beide ploegen elkaar troffen in Den Haag wonnen de Hagenaars nog met 3-0. Een aantal spelers die toen meededen waren vanavond aanwezig in het stadion. In de rust van het duel werd er namelijk afscheid genomen van een aantal spelers die in het verleden veel hebben betekend voor de club. Lex Immers, Tom Beugelsdijk, Michiel Kramer, Aaron Meijers, John Goossens, Danny Bakker en Gianni Zuiverloon werden één voor één in het zonnetje gezet op het veld waar Lex Schoenmaker ze een fotolijst en een bloemetje overhandigde. Daarna maakte de groep een ereronde langs alle tribunes. Hierbij werden alle Haagse toppers luid toegezongen door de Haagse supporters en waren er op de schermen prachtige beelden te zien van vroeger.

Na het prachtige afscheidsrondje ging de tweestrijd weer verder tussen de twee achtste finalisten. Dit deden beide ploegen met één andere naam. Bij de bezoekers kwam Oppegard het veld in voor Rommens. Aan Haagse zijde bleef Absalem achter in de kleedkamer en was De Waal zijn vervanger. Hierdoor week Zwarts uit naar de linker flank en bezette De Waal de punt van de aanval. Veel veranderde er niet aan het spelbeeld en nam Go Ahead Eagles al snel het heft in handen, terwijl ADO inzakte. De Haagse defensie gaf weinig weg in de eerste twintig minuten. Pas in de 65e minuut slaagde de ploeg van trainer René Hake erin om echt dichtbij een doelpunt te komen. Sow kon na een prima pass van Amofa afwerken, maar Asante kon zijn schot dusdanig van richting veranderen dat een tegentreffer werd voorkomen.

lr230209ab20907

Breinburg en Klas kwamen twintig minuten voor tijd in de ploeg voor Esajas en Kishna en nog geen 60 seconden later scoorde ADO Den Haag de openingstreffer. Catic werd weggestoken aan de zijkant van het veld en gaf in één keer een uitstekende voorzet waar Zwarts alleen maar tegenaan hoefde te lopen: 1-0. René Hake greep meteen in en wisselde meteen drie spelers. Het was duidelijk dat de Deventer formatie volop de aanval ging zoeken, zeker aangezien het vrijwel de gehele tweede helft niet was gelukt om veel grote kansen te creëren.

De slotfase ging met een hoop spanning gepaard en was het pompen of verzuipen voor de bezoekers. Veel anders was ook niet mogelijk met de geringe tijd op de klok. De Hagenaars verdedigden als leeuwen en hielden zich, met natuurlijk een beetje geluk, staande tegenover het aanvallende geweld. Aankomende zaterdag verdwijnt het balletje van ADO Den Haag in de pot en zal de loting plaatsvinden voor de kwartfinale wedstrijden. Natuurlijk is de beker nog ver weg maar dromen mag!