Kozakken Boys 1 - 3 ADO Den Haag
  • KNVB Beker
  • Dinsdag 10 januari 2023 20:00u
  • Sportpark de Zwaaier

ADO Den Haag is door naar de volgende ronde van de KNVB Beker dankzij een 1-3 zege op bezoek bij Kozakken Boys. Severina scoorde twee keer namens de bezoekers en daardoor zaten de bezoekers op rozen. Toen Ramsteijn namens de ploeg uit de Tweede Divisie de aansluitingstreffer erin schoot wachtte een spannende slotfase. Veel kansen kreeg de thuisploeg niet en toen kwam er ook nog een rode kaart viel voor een Werkendamse verdediger. ADO Den Haag hield hierdoor vrij eenvoudig stand en maakt in blessuretijd de 1-3. Zo zit ADO Den Haag in de koker voor de achtste finales van de KNVB Beker.

Aangezien De Waal en Asante niet inzetbaar waren er weer een aantal nieuwe namen aan de start van de bekerwedstrijd tegen Kozakken Boys. Achterin keerde Absalem terug in de basis, terwijl er ook een basisplaats was ingeruimd voor Werker die Asante in het centrum overnam. Op het middenveld was Thomas de enige die tegen FC Dordrecht ook in actie kwam. Broekhuizen en Esajas begonnen op de plek van Sellouki en De Waal. Voorin was er slechts één wijziging te noteren: Zwarts startte in plaats van Catic. Bilate en Severina waren de andere aanvallers.

lr230110ab18908

Kozakken Boys ging flitsend van start en binnen vijf minuten was het Koopmans al twee keer heel moeilijk gemaakt. De Werkendamse storm ging vrij snel hierna liggen en leek ADO Den Haag wakker geschud te zijn. In de twaalfde minuut kregen de bezoekers een ideale mogelijkheid om de eerste kans van het duel meteen te verzilveren. Hall schoot hard op doel en zag zijn inzet gestopt door doelman Janssen. Echter kwam de bal terug voor de voeten van Broekhuizen die van dichtbij een hoek kon uitkiezen. Helaas was de poging van de jonge middenvelder te hoog, maar de grensrechter gaf met zijn vlag later aan dat Broekhuizen in buitenspelpositie stond.

lr230110ab19061

Tot dan toe was het gevaarlijkste moment van het duel en dit zou nog wel even zo blijven. De wedstrijd kabbelde een beetje voort en beide ploegen waren, zeker in de eindpass, te slordig om tot echt grote kansen te komen. Ondanks het gebrek aan grote kansen werd er na een half uur spelen toch gescoord. Severina kapte zijn directe tegenstander uit en schoot fraai raak in de verre hoek met zijn linkervoet. Het was pas de tweede serieuze doelpoging en, zeer fijn voor ADO, meteen raak. De teleurstelling bij de thuissupporters op Sportpark de Zwaaier bleef niet lang hangen. Slechts vier minuten na de openingstreffer kreeg Kozakken Boys namelijk een strafschop toegekend na een overtreding van Van Breemen. Lars Hutten, vorig jaar nog professioneel voetballer, mocht het vanaf elf meter proberen. De druk leek echter te veel voor hem en de bal ging hoog over het doel van Koopmans die dus niet in actie hoefde te komen. De thuisploeg zette de motor aan en er volgde al snel een volgend gevaarlijk moment. Hutten, de man die even daarvoor de penalty miste, slingerde de bal het strafschopgebied in. De voorzet werd door niemand geraakt, maar ging toch op het doel af. Koopmans lette goed op en voorkwam de gelijkmaker.

lr230110ab19082

Na rust kwam Verheydt het veld in voor Broekhuizen. Hierdoor zakte Bilate een beetje terug en kwam op de plek van Broekhuizen te spelen. In de tweede helft ging ADO Den Haag prima van start. Na drie minuten kon Zwarts schieten en deed dat in de handen van de goalie van de tweededivisionist. De bezoekers hadden in de beginfase de grip op het duel en zochten veelvuldig het doel van de ploeg uit Werkendam.

Het was wachten op de tweede Haagse treffer en daarmee de zo goed als zekere beslissing van het duel. Die belangrijke tweede goal maakte de ploeg van Dick Advocaat ruim voor het einde. Opnieuw kwam de treffer van de voet van Severina die goed een hoek koos na een uitstekende voorzet van Absalem.

lr230110ab19168

Voor het laatste kwartier stuurde de coach drie verse krachten het veld in. Kemper, Wehrmann en Catic vervingen Absalem, Esajas en Severina. Het drietal stond maar net in het veld of ze zagen Kozakken Boys de aansluitingstreffer maken. Het werd daardoor toch nog spannend op het koude sportcomplex in Werkendam. De supporters gingen nog eens achter hun ploeg staan en kon men zich op gaan maken voor een slotfase waarin nog alles kon gebeuren. ADO Den Haag hield de boel achterin echter goed dicht. Toen de klok bijna de 90e minuut sloeg kreeg Da Silva de rode prent te zien na een charge op Zwarts. Met nog vijf minuten blessuretijd te gaan was dat een voordeel voor de Haagse formatie.

In blessuretijd werd het nog even spannend en ging Kozakken Boys vol op de aanval waardoor ADO Den Haag in de counter de kansen kreeg. Uiteindelijk ging Joël Zwarts alleen op de keeper af en kon hem in de 8ste minuut van de extra tijd binnenschieten.

lr230110ab38584

Kozakken Boys – ADO Den Haag

Scoreverloop: 31. Severina 0-1, 70. Severina 0-2, 80. Ramsteijn 1-2, 90+8. Zwarts 1-3

Scheidsrechter: Dieperink

Opstelling Kozakken Boys: Janssen; Creutzberg, Hoogveld (73. Lommers), Van Ingen, Keukens; Vermeulen (60. Mulder), Ramsteijn, Stout; Hoffman, Van Zundert, Hutten (60. Altintas)
Opstelling ADO Den Haag: Koopmans; Hall (73. Rodríguez), Van Breemen, Werker, Absalem (76. Kemper); Thomas, Esajas (76. Wehrmann), Broekhuizen (46. Verheydt); Severina (76. Catic), Bilate, Zwarts

Auteur: Rokus Driesen