Excelsior '31 2 - 3 ADO Den Haag
  • KNVB Beker
  • Dinsdag 18 oktober 2022 20:00u
  • Sportpark de Koerbelt

ADO Den Haag is een ronde verder in het bekertoernooi. Op bezoek bij Excelsior ’31, een ploeg uit de Derde Divisie, wonnen de Hagenaars met 2-3. In de eerste helft kwam de Haagse formatie op een 1-0 achterstand en door een goal van Bilate werd het al snel gelijk. Na rust moest de ploeg van trainer Dirk Kuijt door een tweede tegentreffer opnieuw in de achtervolging en met succes. Sellouki en Verheydt zorgden met twee prima doelpunten dat de zege en dus de volgende ronde van de beker werden veiliggesteld.

Voor dit duel tegen Excelsior ’31 in de tweede ronde van de beker startte ADO Den Haag met veel nieuwe namen in de basis elf. Koopmans begon op doel, terwijl Hall, Van Breemen, Werker en Rodríguez de defensie vormden. Op het middenveld mocht Thomas voor het eerst starten dit seizoen en naast hem stonden Klas en De Waal. Voorin had Bilate een plek in de spits en op de flanken hadden Catic en Severina een basisplek.

lr221018ab15582

Excelsior ’31 schoot uit de startblokken en was na twee minuten al heel dichtbij de openingstreffer. Davina kopte vanuit een corner de bal op de lat. ADO Den Haag kreeg meteen een eerste waarschuwing dat het geen makkelijke avond zou worden. Vier minuten later werd de thuisploeg opnieuw gevaarlijk en dit keer was het spits Werkhoven met een poging. Koopmans had moeite met het lage schot van vlakbij het doel en pakte de bal in tweede instantie klem.

Na tien minuten spelen lieten de bezoekers zich voor het eerst zien bij het vijandelijke doel. De Waal zag zijn schot geblokt worden en vervolgens kopte Klas uit een voorzet van Catic recht in de handen van de doelman. Vanaf dat moment kreeg ADO de grip weer een beetje terug op de wedstrijd en kwam het meer aan de bal. Met het balbezit kon het nog niet veel gevaar stichten en de thuisploeg loerde op een snelle tegenaanval. Ruim een kwartier lang werden beide ploegen niet echt meer gevaarlijk tot in de 27e minuut. Severina kwam er met een mooie beweging uit en stuurde Catic weg aan de zijkant. De voorzet van de rechtsbuiten was echter niet genoeg waardoor Bilate er niet goed bij kon.

lr221018ab16567

Excelsior ’31 zocht vrij snel hierna de aanval en die eindigde bij de laatste schakel Werkhoven. De spits van de derdedivisionist verraste Koopmans met een goed schot in de korte hoek: 1-0. ADO Den Haag moest in de achtervolging en zette al snel orde op zaken. Een lange bal leek te hard voor Catic, maar wist met zijn snelheid de bal eerder te raken dan de uitgekomen keeper aan de zijkant van het strafschopgebied. Vervolgens kwam de bal voor het open doel en werkte Bilate deze uitgelezen mogelijkheid in het doel. Het was dus eindelijk raak voor ADO Den Haag dat wist te profiteren van één van de vele kansen om door de defensie van de thuisploeg te breken. Met nog vijf minuten voor de rust werd Guillem Rodríguez naar de kant gehaald en vervangen door Joël Zwarts. De score veranderde voor de pauze echter niet en beide ploegen gingen met een 1-1 stand de kleedkamers in.

Aan het start van de tweede helft waren Sellouki en Verheydt in de ploeg gekomen. Dit ging ten koste van De Waal en Bilate die een helft hadden volgemaakt. Het betekende het debuut van Sellouki voor de club uit Den Haag. Opnieuw begon ADO Den Haag niet goed en kon het een tweede tegentreffer niet voorkomen. Werkhoven kreeg veel ruimte om te schieten en benutte dit goed door beheerst raak te schieten in de rechterhoek. Wederom moest de Haagse formatie de score proberen recht te trekken. Twee minuten na de Overijsselse treffer kreeg Verheydt er met een kopkans de uitgelezen mogelijkheid voor. Sluitpost Zaltbommel keerde de inzet knap en in de rebound stond Zwarts buitenspel. Een snelle gelijkmaker volgde alsnog van de voeten van Sellouki die zijn debuut in de hoofdmacht van ADO Den Haag glans gaf door van afstand prachtig raak te schieten. Die andere invaller, Thomas Verheydt, maakte er vrij snel hierna zelfs 2-3 van door een perfecte voorzet van Severina in de hoek binnen te schieten.

lr221018ab16450

Het was uiteindelijk ook wel een verdiende stand gezien het spelbeeld. Toch bleef het met een marge van slechts één doelpunt nog wel opletten geblazen. Zo nu en dan kwam de Rijssense formatie dichtbij het Haagse doel. Nog veel vaker zetten de Hagenaars zijn tegenstander onder druk en deelde het meerdere speldenprikjes uit via bijvoorbeeld Verheydt en Zwarts. De vermoeidheid begon toe te slaan bij Excelsior ’31 en daardoor werden de ruimtes achterij groter. ADO Den Haag probeerde daar meermaals gebruik van te maken, maar was alleen net te slordig in de eindfase. Daarnaast stond de keeper een aantal keer met puike reddingen een vierde Haagse treffer in de weg. Een spannende slotfase wachtte en vijf minuten voor tijd leek Excelsior ’31 langszij te komen. De treffer werd echter afgekeurd door scheidsrechter Perez en kwam ADO Den Haag met de schrik vrij. Tot opluchting van de bezoekers wisten de Rijssenaren niet meer te scoren, al was het daar in de één na laatste minuut van de blessuretijd akelig dichtbij. Werkhoven maaide mis en daardoor ging de zege binnen de reguliere speeltijd naar ADO Den Haag. Zaterdag wordt in het ESPN-programma De Eretribune bekendgemaakt welke club de volgende opponent wordt voor ADO Den Haag in dit bekertoernooi

lr221018ab16313

Excelsior ‘31 – ADO Den Haag (2-3)

Scoreverloop: 28. Veltkamp 1-0, 34. Bilate 1-1, 49. Werkhoven 2-1, 58. Sellouki 2-2, 61. Verheydt 2-3

Scheidsrechter: Perez

Opstelling Excelsior ’31: Zaltbommel; Vloedgraven, De Jong, Davina (72. Seppenwoolde), Schmidt; Gerritsen Mulkes, Leemhuis (77. Paais), Veltkamp; Kaptein, Werkhoven, Reinders

Opstelling ADO Den Haag: Koopmans; Hall, Van Breemen, Werker, Rodríguez (40. Zwarts); Thomas, Klas, De Waal (46. Sellouki); Catic, Bilate (46. Verheydt (81. Esajas)), Severina

Auteur: Rokus Driesen