ADO Den Haag Vrouwen gaat met een goed gevoel het nieuwe jaar in. In een tot kerstparadijs omgetoverd Kyocera Stadion werd tegen SC Heerenveen een 3-1 zege verkregen.

Open. Zo was het eerste bedrijf van de 21e ontmoeting tussen ADO Den Haag en SC Heerenveen het best te omschrijven. Lineth Beerensteyn creëerde de eerste mogelijkheid van het treffen. De 17-jarige aanvaller nam een steekbal aan, maar zag haar lob vervolgens nipt over het doel verdwijnen. Ook SC Heerenveen zette direct druk. Vooral op het middenveld werden een aantal stevige duels uitgevochten, wat resulteerde in een handvol spelhervattingen. ADO Den Haag probeerde door middel van verzorgd voetbal verscheidene aanvallen op te zetten, maar telkens bleek de eindpass iets te onnauwkeurig. De eerste kans van SC Heerenveen kwam tot stand na een scherp afgemeten voorzet van Vivianne Miedema op Sisca Folkertsma, die echter net een teenlengte tekort kwam. Beerensteyn opende het tweede kwartier van de wedstrijd met een lob tegen de buitenkant van het aluminium. ADO Den Haag was warmgedraaid, maar vreemd genoeg kreeg het juist op dat moment de deksel op de neus. Een kopbal van Folkertsma, via het been van Kim Dolstra, betekende de 0-1 voor SC Heerenveen. Pech, pure pech. Echter besloot ADO Den Haag niet bij de pakken neer te zitten. Beerensteyns voorzetten bleven levensgevaarlijk, maar een combinatie van pech en inefficiëntie zaten de equipe van trainer/coach Sarina Wiegman vooralsnog dwars. Na een klein halfuur vond er op het middenveld een ongelukkige botsing plaats, waarbij Yvette van der Veen geblesseerd raakte en uiteindelijk gewisseld zou worden. Lisanne Grimberg verving haar. Een bijzonder moment, want het betrof haar honderdste wedstrijd in de hoofdmacht van ADO Den Haag. Tussen de botsing en de wissel kreeg Kitty Susan een dot van een kans. Ze kreeg de bal uit de lucht en legde haar pantoffel heerlijk tegen het leer. Keepster Nienke Olthof stond aan de grond genageld, maar had het geluk aan haar zijde dat ze de bal direct kon opvangen. In de 36e minuut kreeg ADO Den Haag loon naar werken. Renate Jansen nam een sprint en haalde heerlijk uit: 1-1. Het feilloze schot in de rechterkruising betrof de vijftigste goal in een onderlinge confrontatie tussen ADO Den Haag en SC Heerenveen. Wat volgde was een vrije trap van Jansen op de rand van de zestien. Het dwong Olthof tot een krachtsinspanning richting de linkerhoek.

De vorm waarmee de eerste helft werd afgesloten was ook tijdens de start van de tweede driekwartier aanwezig. Grimbergs stift vanaf een meter of 25 leek in de kruising te dalen, waar het niet dat de bal via de tweede paal terug het veld in stuiterde. SC Heerenveen ontwikkelde kansen via de counter. Eén kans van formaat zelfs, maar Barbara Lorsheyd zag de bal over haar doel razen. Een vrije trap van Paola van der Veen vormde de daaropvolgende kans en kende helaas dezelfde afloop. Het eerste uur werd afgesloten met een discutabel moment. Beerensteyn werd gehinderd in de zestien, maar kreeg geen strafschop mee. De duizend supporters, die voor een uiterst sfeervolle stemming zorgden tijdens de kersteditie van ADO Den Haag – SC Heerenveen, waren dat echter alweer vergeten toen Grimberg zich in scoringsrijke positie verwierf. Luttele meters van het doel verwijderd stuitte ze op Olthof, die enigszins fortuinlijk wederom een sta-in-de-weg vormde. ADO Den Haag was na rust duidelijk de bovenliggende partij. Met vrouw en macht probeerden de ooievaars een zege uit het vuur te slepen, al kwam het bijna nog op achterstand. SC Heerenveen zag een één-op-één mislukken. Het duel leek af te stevenen op een 1-1 gelijkspel, maar net als in de laatste thuiswedstrijd lukte het ADO Den Haag toch nog om de volle buit te veroveren. En hoe! Een snoeihard schot van dertig meter werd door Tessa Oudejans via de onderkant van de lat in het doel geramd: 2-1. In de blessuretijd werd de marge zelfs nog verder uitgebreid. Jansen ontsnapte aan de buitenspelval, omspeelde Olthof en schoot de bal keurig in het lege doel: 3-1. Een betere start van de naderende feestperiode had ADO Den Haag zich niet kunnen wensen. ADO Den Haag gaat derhalve met drie punten richting de feestdagen, al zal het reeds op vrijdag 17 januari (19:30 uur) uit haar winterslaap moeten ontwaken. Dan staat namelijk alweer de thuiswedstrijd tegen Anderlecht op het programma.