ADO Den Haag Vrouwen heeft voor het eerst sinds dinsdag 1 oktober 2013 weer eens een overwinning behaald in de BeNe League. FC Utrecht kreeg vrijdagavond een tik te incasseren: 2-3. Daarmee werd voorkomen dat er een nieuw diepterecord in de geschiedenisboeken kwam te staan.

Een week na de 2-0 nederlaag tegen koploper FC Twente wachtte voor ADO Den Haag de uitwedstrijd tegen FC Utrecht, dat in het verleden twintig keer de competitietegenstander vormde van de ooievaars. ADO Den Haag won vijftien van de onderlinge krachtmetingen met de club uit de Domstad. Slechts driemaal werd verloren van de nummer vier van de BeNe League B van vorig seizoen. Het onderlinge doelsaldo, met 54 doelpunten voor en zeventien tegen, sprak boekdelen. De grootste zege op FC Utrecht tot dusver betrof de 7-0 overwinning van vrijdag 4 november 2011. FC Utrecht, dat twee weken geleden te horen kreeg dat Stichting Vrouwenvoetbal Utrecht het faillissement zou aanvragen en de intentie heeft om het seizoen op amateurbasis af te maken, stond met acht punten uit negen wedstrijden op de elfde plaats van de BeNe League. ADO Den Haag was in aanloop naar de confrontatie van vandaag terug te vinden op de negende plaats van de Belgisch-Nederlandse competitie. Beide verenigingen konden een overwinning dus wel goed gebruiken.

Direct na het eerste fluitsignaal op het sportpark van U.S.V. Elinkwijk was het ADO Den Haag, dat met de van FC Utrecht overgekomen Tula de Wit en Tessa Oudejans aan de aftrap verscheen, dat het meest imponeerde. Weliswaar kon de beginfase als tam worden omschreven, toch stond er al snel een 0-1 tussenstand op het scorebord. Op aangeven van Michelle Vrieling lukte het Renate Jansen om in de dertiende minuut middels een schuiver haar elfde doelpunt tegen FC Utrecht te verzorgen: 0-1. Verder vielen er in de eerste twintig minuten geen tot weinig kansen te aanschouwen. Na enige tijd belandde een inzet van Lineth Beerensteyn net naast het doel van FC Utrecht en ADO Den Haag creëerde nog een aantal mogelijkheden. Een afstandsschot van Tessa Oudejans in de 34 minuut bleek net niet efficiënt genoeg. Schoten van Beerensteyn en Jansen op aangeven van respectievelijk Vrieling en Paola van der Veen verdwenen eveneens niet tussen de palen. Zo kende de ruststand slechts één doelpunt.

Direct na de rust bewees ADO Den Haag dat thee soms wonderen kan doen. Slechts vier minuten had Oudejans nodig om de marge te verdubbelen. En hoe! De 22-jarige middenvelder zette een schitterende rush op, omspeelde iedereen die op haar weg kwam en rondde feilloos af met een subliem schot in de uiterste hoek van het Utrechtse doel: 0-2. ADO Den Haag zat op rozen. De voorhoede van FC Utrecht maakte een gezapige indruk in de eerste tien minuten van het tweede bedrijf. Het gevaar moest vandaag komen van verdediger Joniek Bonnes en middenvelder Myrthe Moorrees. ADO Den Haag domineerde het duel, maar liet zich langzaamaan het kaas van het brood eten. Het was dan ook niet gek dat FC Utrecht in de 64e minuut de aansluitingstreffer wist te produceren. ADO Den Haag gaf een onnodige vrije schop weg, wat Moorrees in de gelegenheid stelde om door de Haagse muur heen onberispelijk binnen te schieten: 1-2. Een teken aan de wand. FC Utrecht bloeide op en toonde aan over een aardige ploeg te beschikken. ADO Den Haag speelde onnauwkeurig en ontwikkelde nauwelijks gevaar. Toch kregen de bezoekers in de tachtigste minuut de kans om de wedstrijd definitief te beslissen, waar het niet dat Beerensteyn half over de bal struikelde en zo een belangrijk moment om zeep hielp. Luttele seconden later was het bijna raak aan de andere kant van het veld. Een corner van FC Utrecht werd ternauwernood van de lijn gehaald.

Ook in de laatste tien minuten was de hectiek nog altijd aanwezig. Barbara Lorsheyd werd getorpedeerd en had een blessurebehandeling van zeker drie minuten nodig. Vervolgens was het FC Utrecht dat na een inefficiënte mogelijkheid van Jansen een hoekschop versierde en vanuit dat dode spelmoment in de persoon van Dominique van Wensveen de 2-2 op het scorebord noteerde. Door de rake kopbal leek het erop dat ADO Den Haag voor het eerst in haar historie zesmaal op rij geen overwinning zou behalen. Immers werd tegen FC Twente het diepterecord van vijf opeenvolgende speelrondes zonder zege geëvenaard. Gelukkig wist ADO Den Haag aan de hand van Lorsheyd en Beerensteyn nieuw puntverlies te voorkomen. Een op maat gegeven schot van veertig à vijftig meter van de 22-jarige keepster bereikte laatstgenoemde. Beerensteyn nam de bal met haar hak mee en schoot iedereen die ADO Den Haag een warm hart toedraagt in euforische sferen. Eindstand: 2-3. Voor ADO Den Haag wacht nu een periode zonder competitievoetbal. Mede door een interlandperiode en een vrije speelronde zal de club uit de Hofstad pas op vrijdag 6 december 2013 weer aantreden in de BeNe League. PSV/FC Eindhoven komt dan om 19:30 uur op bezoek.