ADO Den Haag heeft op de valreep een overwinning op FC Groningen behaald. De Hagenaars stevenden tegen tien man op het derde achtereenvolgende 1-1 gelijkspel af. Maar het werd dankzij Dion Malone vlak voor tijd juist de derde overwinning sinds Henk Fraser het roer heeft overgenomen: 2-1.

Er gaat maar één ding boven een zege op Groningen en dat zijn twee overwinningen tegen de Noorderlingen. Na in de Euroborg al met 1-2 te hebben gewonnen, behaalden de Hagenaars eenzelfde score in het eigen Kyocera Stadion. Om die zege te bereiken speelde de ploeg van Henk Fraser weer uiterst geconcentreerd en compact voetbal, maar had ze ook het nodige geluk. Zo kende scheidsrechter Reinold Wiedemeijer de thuisploeg een strafschop toe, terwijl Eric Botteghin aanvaller Roland Alberg net buiten het strafschopgebied vasthield.

Nadat Alberg, die spotte met de wet dat een neergelegde speler nooit een strafschop moet nemen, het cadeautje omzette, kregen de groen-gelen het nog moeilijk. Een tweede doelpunt bleef uit, waarna het Groningse tiental via Richairo Zivkovic op gelijke hoogte kwam. Maar het allereerste doelpunt van Dion Malone in het Haagse shirt ooit, na een combinatie met Alberg, zorgde kort voor het verstrijken van de tijd voor de beslissing: 2-1. Beide ploegen kwamen goed uit de startblokken en al na zes minuten leken de bezoekers te profiteren van een te korte terugkopbal van Gianni Zuiverloon. Zivkovic reageerde attent en bood Lorenzo Burnet de kans, maar de linksback schoot de bal in het zijnet.

Daarna kon de thuisploeg gevaarlijk worden en Aaron Meijers was dichtbij een doelpunt. Op aangeven van Danny Bakker schoot de opkomende linksback op het doel en kon doelman Marco Bizot de bal nog maar net naast tikken. Het aanvallende begin kreeg lange tijd geen vervolg, omdat ADO Den Haag de wedstrijd risicoloos controleerde en FC Groningen vooral loerde op Haagse onoplettendheden bij de omschakelmomenten en de dieptepassen.

In de 29e minuut ontstond zo’n moment toen een pass van Yoël van Nieff over Zuiverloon heen ging en Nick van der Velden een vrije schietkans kreeg. Doelman Gino Coutinho kon de mogelijkheid nog onschadelijk maken. Kort voor rust had Mitchell Schet nog een goede mogelijkheid toen hij op aangeven van Roland Alberg in schietpositie kwam. Opnieuw kon Bizot de bal uit zijn doel tikken. ADO Den Haag leek in de tweede helft het onderspit te delven, want de Groningers hadden de beste kansen. Zo kreeg Zivkovic de bal na een geblokt schot van Van Nieff pardoes voor zijn voeten. De spits joeg vervolgens de bal over het doel. Niet veel later bediende Zivkovic de opkomende Tjaronn Chery, maar ex-ADO Den Haag-speler schoot in het zijnet.

Het tij keerde toen Mike van Duinen in eigen strafschopgebied (!) een bal veroverde en na een sprint Alberg in de diepte aanspeelde. De aanvaller ging langs Botteghin, die hem vervolgens vastpakte. Hoewel de overtreding net buiten het strafschopgebied gebeurde, wees Wiedemeijer wel naar de stip en gaf hij de Braziliaan rood. Alberg pakte het buitenkansje koelbloedig aan: 1-0. De Hagenaars konden tegen tien man niet doordrukken, waardoor het gevaar van een Groningse tegentreffer altijd op de loer lag. En die kwam er in de 78e minuut toen Vito Wormgoor invaller Filip Kostic te veel vrijheid gaf. De Serviër bediende de eveneens vrijstaande Zivkovic, waarna de spits de bal fenomenaal achter de kansloze Coutinho in de bovenhoek schoot: 1-1. Het leek het derde achtereenvolgende gelijkspel te worden, want Alberg werd nog diep gestuurd door Van Duinen maar kwam te ver aan de buitenkant uit om nog doeltreffend uit te halen. Doelman Marco Bizot kon zijn schot pareren.

Maar het venijn zat in de staart toen Mitchell Schet in de 89e minuut een voorzet gaf. Alberg controleerde de bal door Malone aan te spelen. De middenvelder ging een combinatie met Alberg aan, liep door en kreeg de bal terug. Vervolgens tikte Malone het speeltuig beheerst langs Bizot: 2-1. Dankzij de zesde achtereenvolgende wedstrijd zonder nederlaag rukt ADO Den Haag op richting de top van het rechterrijtje. Fraser kan zijn ongeslagen status volgende week niet verzilveren want de Hagenaars komen niet in actie vanwege de nucleaire top in het World Forum. De eerstvolgende wedstrijd is op 30 maart in het Kyocera Stadion. Dan komt PEC Zwolle op bezoek en de aanvang van dat duel is 16.30 uur.