ADO Den Haag heeft zich bij RKC Waalwijk met een puntendeling tevreden moeten stellen. In het degradatieduel in Brabant werd de eindstand 1-1.

Door het gelijkspel blijft ADO Den Haag onder leiding van Henk Fraser wel ongeslagen, maar de vraag is of de ploeg veel met dit punt opschiet. Bij winst was niet alleen de directe tegenstander, maar waren ook de meeste concurrenten op afstand gezet. De Hagenaars, die in deze wedstrijd een licht overwicht hadden, kwamen via een kopbal van Roland Alberg op voorsprong. Ex-ADO Den Haag-speler Romeo Castelen was een plaag voor de verdediging. De snelle buitenspeler scoorde niet alleen de gelijkmaker, maar bood zijn medespelers ook de kansen om de Brabanders aan de winst te helpen. Uiteindelijk zou geen van beide ploegen aan het langste eind trekken, zodat het onderin spannend blijft.

RKC kende een sterke start en doelman Gino Coutinho moest al binnen twee minuten zijn talent laten zien om een doelpunt te voorkomen. Op aangeven van Castelen had Evander Sno een vrije kopkans, maar de Haagse doelman ranselde de bal uit de hoek. De bezoekers herstelden zich knap en na zeventien minuten onderschepte de goed spelende Dion Malone een bal. Zijn afgemeten voorzet werd door Alberg tegendraads ingekopt: 0-1. Het was alweer het derde doelpunt in de laatste drie wedstrijden voor de aanvaller.

De Hagenaars kregen nog kleine kansen via Mike van Duinen (schot) en Vito Wormgoor (kopbal), maar telkens stond doelman Jan Seda op de goede plek. Castelen bleef ondertussen de Haagse defensie onder druk zetten en hij had na 37 minuten de kans om de gelijkmaker te scoren. Nadat de bal tussen hem en Tom Beugelsdijk viel, gaf hij de verdediger een zetje. Castelen ging vervolgens door richting Coutinho maar schoot voorlangs.

Vijf minuten later kwam hij vrij nadat een slechte inspeelpass van Beugelsdijk door Sander Duits bij de rappe aanvaller was bezorgd. Dit keer schoof hij de bal wel langs Coutinho: 1-1. Ook in de tweede helft waren er kansen voor de thuisploeg. Opnieuw stootte Castelen door de Haagse defensie heen en na het breedleggen van de bal, had Damiano Schet de kans op de tweede Waalwijkse treffer. De buitenspeler schoot de bal goed in, maar Coutinho wist het speeltuig wonderbaarlijk nog over de lat te tikken.

Negen minuten later was RKC opnieuw dichtbij een doelpunt. Kevin Braber draaide zich vrij en schoot buiten bereik van Coutinho op de paal. ADO Den Haag had daarvoor al zijn beste mogelijkheid op het winnende doelpunt gehad. Van Duinen ging alleen door op Seda, maar op het moment dat hij wilde schieten stak verdediger Ingo van Weert zijn been ertussen. Terwijl de spelers van ADO Den Haag een strafschop wilden, gaf scheidsrechter Bas Nijhuis slechts een corner.

Het gelijkspel betekent in ieder geval dat ADO Den Haag in de laatste vijf wedstrijden niet meer verloren heeft. Die lijn kunnen de groen-gelen komende zaterdag doortrekken als FC Groningen op bezoek komt. De aanvang van dat duel in het Kyocera Stadion is 19.45 uur.