ADO Den Haag blijft zijn goede reeks tegen topteams voortzetten. Met Henk Fraser voor het eerst op de bank als hoofdverantwoordelijke knokten de Hagenaars zich naar een punt. Tegen Vitesse, de nummer drie van Nederland, werd het 0-0.

ADO Den Haag blijft verbazen, zowel in positieve als helaas ook in negatieve zin. Na een volledig mislukte match tegen concurrent Heracles, veerden de Hagenaars enkele dagen later weer op door tegen titelkandidaat Vitesse een verdiend punt te pakken. Daarmee zetten de Hagenaars een goede reeks met een eerdere zege op de Arnhemmers en overwinningen op Feyenoord en FC Twente voort. Opvallend was dat zo`n prestatie tegen een topclub voor de eerste keer in de competitie buitenshuis gebeurde. En het voor elke meter strijdende ADO Den Haag had zelfs kans op meer als Danny Bakker in de 67e minuut een grote mogelijkheid had verzilverd. Daarentegen mochten de groen-gelen ook blij zijn dat ze de slotfase zonder kleerscheuren doorkwamen. Vooral in blessuretijd had Vitesse nog de mogelijkheid om het duel in haar voordeel te beslissen.

Fraser, die de ontslagen Maurice Steijn voorlopig is opgevolgd, had zijn ploeg duidelijk op het eergevoel aangesproken, want de Hagenaars streden voor wat ze waard waren en lieten elkaar niet vallen. Het compact en agressief spelende ADO Den Haag maakte het Vitesse in de eerste helft zelfs onmogelijk om in het spel te komen. De Gelderlanders hadden weliswaar het meeste balbezit, maar deden daar weinig goeds mee. Het waren juist de Hagenaars, die de beste kansen kregen.

Alleen al in de eerste twaalf minuten lag er veel ruimte achter de niet al te snelle centrumverdedigers van de Arnhemmers. Daarvan profiteerde Mike van Duinen na een dieptepass van Roland Alberg, maar toen de spits op weg was naar doelman Piet Velthuizen kon aanvoerder Guram Kashia met een sliding het gevaar bezweren. Even daarvoor kopte Van Duinen een doeltrap van Gino Coutinho door en kwam Alberg voor zijn man om meteen op het doel te schieten. Zijn schot ging maar net over de lat.

Het bleek de beste kans in de eerste helft te zijn, want de thuisploeg kwam niet verder dan twee verdwaalde schoten. Ook in de tweede helft waren aanvankelijk de betere kansen voor de bezoekers. Vooral Danny Bakker had het duel in Haags voordeel kunnen doen kantelen. In de 47e minuut gleed de middenvelder een voorzet van Dion Malone op het doel en kon doelman Piet Veldhuizen nog maar net de bal naast tikken.

Twintig minuten later kregen de Hagenaars hun beste kans van de wedstrijd. Na inspelen van Alberg en een hakbal van Van Duinen wilde Bakker de bal met links in het doel schuiven. Velthuizen voorkwam met de voet een Arnhemse achterstand. In het laatste kwartier was het voor ADO Den Haag overleven. Bij de Hagenaars namen de krachten af en Vitesse probeerde met de moed der wanhoop de winnende treffer te forceren. Uiteindelijk kreeg de ploeg van Peter Bosz diep in blessuretijd daarvoor de beste mogelijkheden. Invaller Mike Havenaar ontving de bal via het hoofd van Wilfried Kanon voor de voeten en schoot vervolgens op de paal. Niet veel later kopte Frank van der Struijk een indraaiende vrije trap van Christian Atsu via Coutinho over het doel.

De late Gelderse treffer zou op grond van het wedstrijdverloop onverdiend zijn. Daarvoor was het spel van de Arnhemmers, die nu al 180 minuten niet gescoord hebben, te fantasieloos en de onverzettelijkheid van de Hagenaars te groot. ADO Den Haag mag nu bewijzen dat het gelijkspel tegen Vitesse geen eenmalige opleving is. Dat kan de ploeg doen door komende zaterdag punten bij Roda JC te halen. De wedstrijd in Kerkrade begint om 19.45 uur.