Het vrouwenelftal van ADO Den Haag heeft vrijdagavond een overwinning mogen bijschrijven in de BeNe League A. Achter de duinen werd Beerschot AC van haar eerste punt(en) afgehouden: 1-0.

Op woensdag 23 januari hielden de dames van ADO Den Haag voor het laatst de nul in competitieverband. Dat was in de thuiswedstrijd tegen Anderlecht (3-0). Sindsdien werden er acht verliespunten geleden in de BeNe League A. Afgelopen zaterdag werd zelfs nog verloren van Ajax (2-1). Na vijf speelrondes stond de puntenteller op zeven, zes punten minder dan Standard Luik en twee punten minder dan respectievelijk FC Twente en Ajax. Gelukkig voor ADO Den Haag stond er vrijdagavond een duel met de rode lantaarndrager op het programma. Voor Beerschot AC was het na de eerste vijf speelrondes van de gemengde voetbalafdeling nog altijd wachten op het eerste punt.

Een heerlijk overstapje van Brittany Persaud vormde het eerste opwarmertje van het treffen. Persaud was tevens betrokken bij de eerste echte wedstrijdmogelijkheid. De 22-jarige kon de bal op haar pantoffel nemen na een op maat gegeven voorzet van Lineth Beerensteyn. Van binnen de zestien probeerde ze de uiterste hoek te vinden, maar de verdediging kon een Haagse tegentreffer voorkomen. Enkele minuten later claimde Beerensteyn een penalty nadat zij werd vastgehouden door Katrien van Roie. Een elfmetertrap werd echter niet gegeven. In de twaalfde minuut was het Mandy van Dijk die de vuisten van keepster Sofie van Houtven wist te vinden. Duidelijk was dat er in de beginfase maar een club trachtte te voetballen en dat was de thuisspelende club, ADO Den Haag.

Renate Jansen, die een aantal heerlijke acties in huis had, speelde een sterke eerste helft. ADO Den Haag-keepster Barbara Lorsheijd kreeg slechts enkele speldenprikjes te verwerken en had zodoende een gemakkelijke avond. Halverwege de eerste 45 minuten vond er een ongelukkige botsing plaats tussen Beerensteyn en Van Roie. Gelukkig konden beiden verder na een korte behandeling van de verzorgers. Beerschot AC maakte een nagenoeg onzichtbare indruk in het eerste bedrijf. Het handelsmerk van De Kielse Ratten was de lange bal. In de fase voor rust leverde de krachtmeting wat in aan spanning en dat had een 0-0 ruststand tot gevolg. Onverdiend. ADO Den Haag was beter.

In de periode na rust viel een afstandsschot van Tamara Valentijn te noteren. ADO Den Haag legde een aantal aanvallende intenties zonder bekwame afronding op de mat. Maar daar kwam in de zestigste minuut verandering in. Beerensteyn schoof de bal voor de voeten van BeNe League Orange-topscorer Jansen. De 22-jarige goalgetter toonde de Belgische defensie haar creativiteit en prikte het speeltuig keurig in de benedenhoek: 1-0. Een bevrijdend doelpunt, wellicht een voorbode voor meer.

Beerschot AC poogde mee te blijven doen en kreeg twintig minuten voor tijd een vrije trap mee na een overtreding op Riana Nainggolan. Een prachtige snoekduik van Lorsheijd voorkwam een vreugdetafereel aan de kant van het voormalige Germinal Beerschot. Niet veel later knalde Jansen een vrije trap van ADO Den Haag snoeihard op de lat. Lange tijd bleef het spannend, ook omdat Beerschot AC bleef aanzetten. Lorsheijd kreeg steeds meer te doen in het ijskoude Kyocera Stadion.

Echter wilde ADO Den Haag dolgraag weer eens winnen, bleek uit de vertoonde wilskracht. De zege zou er uiteindelijk ook komen, al scheelde het niet veel. Een over de grond gegeven voorzet kon op het nippertje uit de doelmond worden weggewerkt. Daarna moest Lorsheijd nog handelend ingrijpen. Uiteindelijk bleek het doelpunt van Jansen voldoende voor een driepunter. Gelukkig maar. Ons vrouwenteam heeft een aantal loodzware wedstrijden voor de boeg. Op zaterdag 30 maart (15:00 uur) brengen zij een bezoek aan koploper Standard Luik. Het uitduel met Anderlecht wacht op zaterdag 13 april (15:00 uur). Drie dagen later, om 19:30 uur, vindt in de KNVB Beker de ontmoeting ADO Den Haag – SC Telstar plaats. De vrijdag erna (19:30 uur) volgt de eerste thuiswedstrijd van ADO Den Haag in de BeNe League A, tegen concurrent PSV/FC Eindhoven. Laatstgenoemde club speelde vandaag thuis met 1-1 gelijk tegen Ajax. FC Twente versloeg Anderlecht op overtuigende wijze (6-0).