ADO Den Haag heeft in de laatste competitiewedstrijd naast de play-offs voor Europees voetbal gegrepen. Net als haar concurrenten verloren de Hagenaars. Tegen PEC Zwolle werd het in Zwolle 4-2 in een knotsgekke wedstrijd.

De bespiegelingen vooraf waren duidelijk. Alleen bij een overwinning in Zwolle zou ADO Den Haag nog kans op de play-offs voor Europees voetbal maken. Maar zelfs winst alleen was nog niet voldoende. De Hagenaars waren afhankelijk van FC Groningen en SC Heerenveen, die punten moesten verspelen. En beide noordelijke clubs verloren hun slotwedstrijd, zodat de weg naar de play-offs open lag. Maar ADO Den Haag, dat het laatste half uur met tien man speelde, kon het helaas niet bolwerken en verloor met 4-2. De Hagenaars mochten een helft lang aanspraak op Europees voetbal maken, al hadden de Zwollenaren ook in het eerste bedrijf de beste kansen. Maar dankzij een open wedstrijd waarin beide ploegen het initiatief afwisselden, had ADO Den Haag een aantal goede kansen. Santi Kolk was tweemaal dichtbij een treffer tegen zijn oude club maar beide keren was zijn inzet te zwak om doelman Diederik Boer te verschalken. Eerst rondde hij een voorzet van Dion Malone met te weinig kracht af en later worstelde hij zich door de Zwolse defensie waarna Boer met de voet redding kon brengen.

Aan de overzijde had Gino Coutinho een drukke middag. De Haagse doelman kon nog maar net een geblokt schot van Jesper Drost over het doel tikken. Bovendien zag hij dat Mateusz Klich (paal), Fred Benson (lat) en vooral Mustafa Saymak goede kansen kregen. Maar de Turkse buitenspeler kon drie keer van dichtbij niet scoren, veelal door briljante reacties van Coutinho. Dat deed wel spits Benson in de negentiende minuut, al ging er een discutabel moment aan vooraf. Aaron Meijers werd door Bram van Polen in het strafschopgebied omarmd en naar de grond gewerkt, maar scheidsrechter Pieter Vink wilde van geen penalty weten. Toen vervolgens een actie van Dico Koppers strandde, schakelde PEC Zwolle razendsnel om. Klich rukte op, nadat Vito Wormgoor uit positie was en zo kwam Tom Beugelsdijk voor een drie-tegen-éénsituatie te staan. Klich gunde de kans aan Saymak, die (zoals wel vaker deze middag) op Coutinho stuitte. Benson had geen moeite om de rebound binnen te schieten: 1-0.

Tien minuten na de rust leek voor de Hagenaars het zicht op een goede uitslag verkeken. Klich stuurde Malone het bos in en gaf voor. Youness Mokhtar raakte de bal half, maar Benson stond op de goede plek om zijn tweede treffer te maken: 2-0. Twee minuten later had ADO Den Haag de aansluitingstreffer kunnen maken toen Aaron Meijers van dichtbij over het doel kopte. De middenvelder kreeg die kans nadat Boer een vrije trap van Danny Holla (ex-PEC Zwolle) uit het doel haalde.

Vicento maakte de missie voor de Hagenaars in de zestigste minuut nog moeilijker door een doldrieste schop aan Rochdi Achenteh uit te delen. Scheidsrechter Vink kon niets anders doen dan de rode kaart trekken. Gek genoeg kon ADO Den Haag met tien man nog gevaarlijk worden en in de 64e minuut scoorde Kolk de aansluitingstreffer. Hij tikte de bal langs Boer nadat Beugelsdijk een vrije trap van Tjaronn Chery had doorgekopt: 2-1. Maar bij de eerste de beste Overijsselse aanval was het verschil weer twee doelpunten. Saymak maakte de moeilijkste van zijn vele kansen door de bal in de verre hoek te schieten: 3-1.

Met een laatste poging kwamen de groen-gelen toch weer in de race. Een aanval via Kolk en Kevin Jansen eindigde bij de vrijstaande Rydell Poepon. De invaller schoot in de 85e minuut zijn derde doelpunt van het seizoen binnen: 3-2. Maar de Haagse hoop werd direct weer de grond ingeboord toen Mokhtar zich een minuut later vrijspeelde en Coutinho passeerde: 4-2.

In het resterende deel van de wedstrijd was bij ADO Den Haag het geloof weg om nog een keer terug te komen en was het aan de beste speler van het seizoen, Coutinho, te danken dat de eindstand draaglijk bleef. Oog in oog met Drost en Mokhtar was de Haagse doelman de winnaar in de onderlinge duels. ADO Den Haag eindigt ondanks de nederlaag op de negende plaats. Een resultaat waarvoor iedereen voor aanvang van het seizoen getekend zou hebben, omdat dit beter dan de vooraf uitgesproken doelstelling is. Maar toch is er een beetje wrange smaak omdat met een aantal betere resultaten in de laatste weken een play-off-ticket wel behaald zou zijn geweest.