De vrouwen van ADO Den Haag hebben aan zelfvertrouwen getankt in hun eerste competitieduel na de 3-2 nederlaag tegen PEC Zwolle. De punten werden in Den Haag gehouden tegen FC Utrecht: 4-0.

Ondanks de verliespartij tegen PEC Zwolle plaatste ADO Den Haag zich afgelopen dinsdag voor de BeNe League A. Dit met dank aan een 1-0 zege van FC Twente op SC Telstar. Zo kroonden de Tukkers zich twee speelrondes voor de winterstop tot winterkampioen van Nederland. Wat restte voor ADO Den Haag was om in de laatste twee competitiewedstrijden van het kalenderjaar 2012 een goede indruk achter te laten om derhalve met een overvloed aan zelfvertrouwen het nieuwe jaar in te gaan.

Het regende in het Kyocera Stadion. Toeschouwers hadden het koud. Aan de equipe van trainer/coach Sarina Wiegman de taak om de Haagse supporters te verwarmen met aanvallend en verzorgd voetbal. En misschien ook wel met een clean sheet. Immers hield ADO Den Haag dit seizoen nog niet de nul in eigen huis. De laatste keer dat de Hofstedelingen geen doelpunt incasseerden, was op vrijdag 21 september 2012 (0-3). Net als vandaag was FC Utrecht destijds de tegenstander.

Wapenfeit nummer één kwam al in de eerste minuut van het hoofd van Marelle Worm. De 23-jarige verdediger verlengde een vrije trap, maar raakte het speeltuig verkeerd. En dus besloot Libby Guess het te proberen met een afstandsschot, net langs de kruising. ADO Den Haag zorgde echter niet als enige voor dreiging in de beginfase. Een van richting veranderd schot bracht FC Utrecht na vijf minuten bijna op 0-1. Slidings waren er in overvloed in de eerste fase van het eerste bedrijf. Vervolgens schoot Anne Maguire het leer al strepend richting de rechterhoek. Keepster Jennifer Vreugdenhil bracht redding. Zo golfde het spel op en neer op de drijfnatte grasmat in de Residentie.

ADO Den Haag vocht terug. Renate Jansen zette met een fraaie schijnbeweging haar directe tegenstander op het verkeerde been en legde de bal vanaf de achterlijn terug in de zestienmeter. Lineth Beerensteyn had de bal voor het intikken, maar maaide over de bal heen. De aanvallende intenties van ADO Den Haag waren er wel, de effectiviteit echter niet. Tot aan de 22e minuut. In die minuut kreeg ADO Den Haag een hoekschop, genomen door Jansen. De 22-jarige spits gooide de bal voor het doel en na een puur tafereeltje hotseknotsbegoniavoetbal in het keepersgebied kopte Beerensteyn de bal diagonaal in het doel, kort nadat Sheila van den Bulk had verzuimd dat te doen: 1-0. Eén minuut daarna had het al 2-0 kunnen staan. Jansen kreeg twee dotten van kansen. De achterhoede van FC Utrecht bood echter net genoeg tegenstand om een margeverdubbeling te voorkomen. De doelpunten lagen voor het oprapen, maar de ooievaars verzuimden door te bijten. Sporadische counters bleken slechts speldenprikjes. Het eerste bedrijf ging uit als een nachtkaars.

Zou ADO Den Haag de eerste zege sinds vrijdag 2 november behalen? Destijds werd het 2-1 tegen SC Telstar. De tweede helft was twaalf minuten bezig toen Van den Bulk de rebound benutte van een snoeihard schot van Beerensteyn tegen de onderkant van de lat: 2-0. De Utrechtse verdediging had het zwaar in de daaropvolgende periode. ADO Den Haag kreeg namelijk nog behoorlijk wat kansen. Onder andere invaller Michelle Vrieling poogde haar beste beentje voor te zetten. De 17-jarige middenvelder kreeg de bal aangereikt van Jansen en probeerde daarna het zijnet van de eerste paal te bollen, maar keepster Denise van Luijn kon middels een katachtige reflex en wat hulp van de paal de tussenstand op 2-0 houden. Exact een kwartier voor tijd toonde Vrieling zich wel van haar productiefste kant. Op aangeven van de ingevallen Bouchra Moudou schoot zij van afstand raak: 3-0. Drie minuten later liet Vrieling de score oplopen tot 4-0, ditmaal van dichtbij en na een assist van Jansen. De eerste clean sheet in eigen huis van het seizoen kwam vervolgens nog een paar keer in gevaar. Invaller Franca van de Kuilen schoot de bal snoeihard in het zijnet. Eigenlijk had dat de 4-1 moeten betekenen. Het bleef echter 4-0. Zo werd de eerste clean sheet in eigen huis een feit.

ADO Den Haag is boven nummer drie PSV/FC Eindhoven, dat vrijdagavond met 1-1 gelijkspeelde in de uitwedstrijd tegen SC Heerenveen, blijven staan. Het verschil bedraagt inmiddels drie punten. ADO Den Haag sluit het kalenderjaar 2012 af met een uitduel met, jawel, PSV/FC Eindhoven.