Soms zit het mee, soms zit het tegen. Voor het vrouwenelftal van ADO Den Haag zat het dinsdagavond mee én tegen. Ondanks een 3-2 nederlaag tegen PEC Zwolle kwalificeerden de Hofstedelingen zich voor het hoogste voetbalpodium van de BeNeLeague.

PEC Zwolle – ADO Den Haag stond aanvankelijk voor afgelopen vrijdag op het programma. Echter werd het duel van de vrouwenafdeling naar vandaag (dinsdag) verschoven vanwege het overlijden van de doodgeschopte grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Om die reden werd één minuut stilte gehouden. Aan de kant van de Hagenezen ontbrak de Mexicaanse international Teresa Noyola vanwege interlandverplichtingen, terwijl Paola van der Veen rust kreeg van hoofdtrainer/coach Sarina Wiegman. Yvette van der Veen deed eveneens niet mee. De 18-jarige middenvelder was ziek. ADO Den Haag wist op voorhand dat het aan een punt genoeg had om zich definitief te plaatsen voor de beste groep van de BeNeLeague. Puntverlies van SC Telstar zou ook betekenen dat de champagne kon worden ontkurkt. Die club bezocht vanavond De Grolsch Veste van FC Twente. Alvorens de inhaalronde van start ging, leken de kaarten reeds geschud in het voordeel van de club uit de Residentie. PEC Zwolle, dat op vrijdag 12 oktober een 4-2 nederlaag leed in het Kyocera Stadion, weigerde echter haar medewerking te verlenen aan een Haags feestje en kwam al binnen een halve minuut (!) aan de leiding door een schot vanaf een meter of twintig van Judith Frijlink: 1-0. Zo lukte het ADO Den Haag wederom niet om een clean sheet te behalen. De laatste keer dat dat wel gebeurde, was op vrijdag 21 september. FC Utrecht werd toen met 0-3 verslagen in de Domstad. Tijd om bij te komen van de schrik was er niet, zo bleek in de zesde minuut. Sylvia Smit deed toen een duit in het zakje: 2-0. De 18-jarige middenvelder profiteerde van wanorde in de verdediging van ADO Den Haag, een heus frommeldoelpunt. Bij ADO Den Haag liep het niet zoals het lopen moest. PEC Zwolle, dat enkel opschrikte bij een kopbal van Libby Guess tegen de vuisten van keepster Jessica Jurg en een boogballetje van Mandy van Dijk op de lat, maakte een opvallend sterke indruk. In de tweede helft lukte het ADO Den Haag wel om munten te slaan. Renate Jansen maakte haar eerste twee doelpunten als 22-jarige. De eerste van de twee treffers kwam al in de 46e minuut tot stand: 2-1. Het voorbereidende werk van haar tweede goal was van invaller Lineth Beerensteyn, die met een actie op de linkerflank haar directe tegenstander uitspeelde en keurig een voorzet op maat leverde: 2-2. PEC Zwolle hervond zich echter en kwam al snel terug in de wedstrijd. In de 62e minuut kreeg Smit een vrije trap, die in de eerste instantie in de muur belandde. Echter werd de rebound alsnog verzilverd door De Blauwvingers: 3-2. Zouden er nog meer doelpunten gaan vallen? Nee, al weigerde ADO Den Haag de zoektocht naar een nieuwe gelijkmaker te staken. De aanvallende intenties waren afkomstig van Jansen en Marelle Worm, die een voorzet leverde op Lucienne Reichardt. De 21-jarige middenvelder kopte de bal over, daar waar de bal naar de grond had gemoeten. Kort daarna kwam Jansen oog-in-oog met Jurg te staan. Het laatste wapenfeit van de krachtmeting betrof een vrije trap van ADO Den Haag in de negentigste minuut. PEC Zwolle boog daar echter niet voor en hield zich staande. Al met al een verdiende zege voor de thuisbrigade. Met dank aan FC Twente bevindt ADO Den Haag zich echter alsnog in veilige haven. De Tukkers wonnen met 1-0 van SC Telstar. Derhalve is ADO Den Haag alsnog verzekerd van een top-4-klassering. De ooievaars spelen voor de winterstop nog twee wedstrijden: FC Utrecht-thuis en PSV/FC Eindhoven-uit. De duels vinden plaats op respectievelijk vrijdag 14 en vrijdag 21 december.