ADO Den Haag kan deelname aan de BeNeLeague Orange nauwelijks meer ontgaan. Een top-4-klassering mag als een formaliteit worden beschouwd nu de dames van Ajax met 1-2 zijn verslagen.

Na negen speelrondes stond ADO Den Haag op een keurige tweede plaats, met vier punten achter koploper FC Twente en acht punten boven nummer vijf SC Telstar. Vooral dat laatste was een belangrijk gegeven, aangezien de top-4 van de Nederlandse vrouwentak zich uiteindelijk kwalificeert voor de BeNeLeague Orange. In die competitie zullen ook de beste vier Belgische teams te zien zijn. Ajax, dat op voorhand als de gedoodverfde titelfavoriet werd beschouwd, begon fel aan de krachtmeting met de regerend landskampioen. Het was al vroeg in de wedstrijd dat Linda Bakker oog-in-oog kwam te staan met Barbara Lorsheijd, die redding bracht. Twee minuten later toonde ook ADO Den Haag haar aanvallende kwaliteiten. Teresa Noyola stichtte gevaar met een lepe voorzet, maar Daphne Koster wist de bal uit de doelmond van Ajax te werken. De Haagse meiden werden beter en beter. Ajax werd bij vlagen teruggedrongen en het ontbrak de Amsterdammers aan scherpte in de voorhoede. Dat was te zien aan onder andere een enorme misser van Bakker in de 25e minuut.

Tegen de verhouding in kwamen de hoofdstedelingen aan de leiding. Een hoekschop in de 31e minuut belandde bij Koster, die de bal in de kluts kon binnenwerken: 1-0. ADO Den Haag speelde op dat moment met slechts tien vrouwen. Renate Jansen keek geblesseerd toe vanaf de zijlijn. Na een behandeling van drie minuten mocht zij het veld weer betreden, wel dus met een achterstand. Overigens kampte ook Lorsheijd in die periode met een fysiek ongemak. De 21-jarige keepster raakte geblesseerd bij het doelpunt van Koster, maar kon het competitieduel wel gewoon hervatten. Het slotoffensief van de eerste helft was van ADO Den Haag, dat gevaarlijk werd via Brittany Persaud (mislukt schot) en Libby Guess, die een vrije schietkans net naast het doel van de nerveus ogende Marieke Ubachs werkte. ADO Den Haag kreeg de beste kansen, maar bleek niet effectief genoeg

Ook na rust wilde zowel ADO Den Haag als Ajax haar opponent geen duimbreed toegeven. Het was echter enkel de club uit de Residentie die goed uit de startblokken schoot. Amper twintig seconden na het tweede fluitsignaal noteerde Jansen de gelijkmaker met een subliem lobje over Ubachs heen: 1-1. Even later leek zij op identieke wijze de 1-2 voor haar rekening te nemen, maar ditmaal belandde de doelpoging net niet tegen de touwen. Toch wist ADO Den Haag al snel aan de leiding te komen. Guess krulde de bal op aangeven van Teresa Noyola over Ubachs heen: 1-2. Wat een start van de tweede helft! In de 67e minuut stormde Jansen op het Amsterdamse doel af, maar een sliding van Ubachs voorkwam ternauwernood de 1-3. Na dat moment brak er een fase aan waarin overtredingen van Ajax met de mantel der liefde werden bedekt. Zo maakte Koster, aanvoerder van Oranje, meerdere schwalbes en deed zij een paar keer haar beklag bij de dienstdoende arbitrage. Ook deelde de 31-jarige blondine eenmaal een gemene elleboogstoot uit. Gele kaarten werden echter niet gegeven in dit duel. In de laatste fase van de beladen ontmoeting probeerde Ajax er nog een aantal malen uit te komen, maar het ontbrak de Noord-Hollanders aan stootkracht. Babiche Roof en Desiree van Lunteren kregen de laatste twee kansen van de confrontatie. Laatstgenoemde liep door op Lorsheijd en kwam daar mee weg. Gelukkig voor ADO Den Haag bleef het 1-2 in Amsterdam. Een topresultaat.

FC Twente staat door een 5-1 overwinning op PSV/FC Eindhoven nog altijd vier punten boven ADO Den Haag. PSV/FC Eindhoven completeert de top-3 met zestien punten, zes punten minder dan de Hofstedelingen. SC Telstar is de nieuwe nummer vier met veertien punten. Ajax heeft dertien punten. Komend weekend volgt een rustperiode. Het Nederlands elftal komt dan in actie tegen Wales. Op vrijdag 30 november wordt de hoogste vrouwenafdeling van Nederland weer hervat.