ADO Den Haag heeft zondagmiddag met 1-1 gelijk gespeeld tegen regerend landskampioen en titelkandidaat Ajax. Het duel in het Kyocera stadion kende twee gezichten. De eerste helft was duidelijk voor ADO Den Haag. Tommie Beugelsdijk scoorde na 14 minuten koppend de 1-0. ADO Den Haag verzuimde uit te lopen, waardoor Ajax in de wedstrijd bleef en in de tweede helft de kans kreeg zich te revancheren. En die kans grepen de Amsterdammers. Ryan Babel schoot in de 62ste minuut raak.

Een grote groep oud-spelers voor een reünie, eregast Lex Schoenmaker op het veld die tot zijn verrassing de Gezinstribune naar hem vernoemd zag, zanger Marc Lapre die weer lekker kwam zingen, de ochtend voor ADO Den Haag - Ajax had alles om een lekker voetbalsfeertje te creëren. Bij het betreden van het veld droegen de spelers van ADO Den Haag een speciaal shirt met de tekst "Come on Ricky Spaans." Een prachtig gebaar voor de aan leukemie lijdende ADO-supporter. De pas 13-jarige Ricky kon hierdoor niet aanwezig zijn bij de wedstrijd, maar voelde zich hopelijk toch een beetje aanwezig door de steun en tekst op de shirt. De actie was een een initiatief van Groengeelhart.nl/tv, waar ADO Den Haag graag aan meewerkte. Ook waren er spandoeken en een applaus voor de overleden ADO-supporter Henk van Oosterom.

ADO Den Haag begon, net als de uitwedstrijd tegen SC Heerenveen, uitstekend aan het duel. Al na zes minuten kreeg het de eerste mogelijkheid. Een vrije trap van Danny Holla werd door Tommie Beugelsdijk met hoofd verlengd en kwam terecht bij Mike van Duinen. De rossige buitenspeler kopte van dichtbij over het Amsterdamse doel. De daaropvolgende doeltrap van doelman Kenneth Vermeer kwam nog uit bij een medespeler, maar die treuzelde te lang, waardoor Jens Toornstra overnam. De door jagende middenvelder ging alleen op Vermeer af en schoot in de stuit snoeihard op doel, via de hand van Vermeer ging de bal jammerlijk niet in het doel maar tegen de lat. Na een klein kwartier spelen was het wel raak voor ADO Den Haag. Een hoekschop van Danny Holla werd keihard in het doel gekopt door de geheel vrijstaande Beugelsdijk: 1-0.

Na de openingstreffer bleef ADO Den Haag simpel overeind en hield het de controle over het duel. De ploeg van Steijn won bijna alle persoonlijke duels en speelde vooral heel doordacht. Bij korte doeltrappen van goalie Vermeer koos de thuisploeg vaak om door te jagen. En met succes. Vaak wisten de Amsterdamse verdedigers zich geen raad met de situatie en werd er balverlies geleden. ADO Den Haag liet de tegenstander overigens afwisselend opbouwen. De keren dat de hoofdstedelingen combinerend bij de middenlijn kwamen, werden zij daar opgevangen door de afjagende middenvelders en aanvallers van de thuisploeg. Hierdoor zochten de Amsterdammers vaak gehaast de steekpass of lange bal, die telkens weer keurig werd onderschept door de Haagse defensie. Ook de buitenspelval van ADO Den Haag werkte uitstekend. Ajax kreeg voor rust slechts twee mogelijkheden. Allebei niet besteed aan Jody Lukoki. In de 13e minuut bediende Christian Eriksen de buitenspeler. Lukoki kapte naar binnen maar schoot met links hoog over. Zeven minuten later werd Ryan Babel door de lucht aangespeeld. Babel hiel de bal keurig vast en legde klaar voor Lukoki. Deze keer kreeg Lukoki (schuin voor het doel) de bal wel tussen de palen, maar pareerde Zwinkels uitstekend met de benen.

Na de pauze kwam Ajax iets beter voor de dag. De rood witten gingen met een hoger baltempo spelen en kwamen combinerend dichter bij het Haagse doel, maar echt gevaarlijk kon het lange tijd niet worden, op wat afstandsschoten en een kopbal van De Jong na. ADO Den Haag had niet meer de controle van voor de doelwisseling en zakte steeds verder terug en leek in plaats van jagen op de tegenstander meer op de counter te gokken. In de 62ste minuut werd de eerste grote kans van Ajax direct een doelpunt. Babel speelde Van Rhijn aan die doorkwam aan de rechterkant. De voorzet van de rechtsback kwam via de voet van Kenneth Omeruo bij toeval terecht bij Babel. Laatstgenoemde schoot de bal van dichtbij simpel binnen: 1-1.

Na de gelijkmaker werd Ajax sterker. Desondanks kon het geen grote kansen creëren. ADO Den Haag zakte nog verder terug en gokte op een snelle tegenstoot. Haagse goalie Zwinkels hield zijn ploeg in de wedstrijd door een aantal reddingen te verrichten. De grootste kans van Ajax vond vijf minuten voor tijd plaats. De mee opgekomen Daley Blind speelde ploeggenoot Boerrigter diep in het zestienmetergebied vrij voor het Haagse doel. Boerrigter had de hoek voor het uitkiezen, maar zag Zwinkels op fraaie wijze redden.

ADO Den Haag hield stand en kreeg zelf ook nog een kans. Poepon, uitgeweken naar links, schoot in blessuretijd rakelings naast het doel van de Amsterdammers. En zo eindigde de eerste confrontatie tegen een topclub dit seizoen in 1-1. Een knap resultaat. Door het gelijke spel komt ADO Den Haag op een puntentotaal van negen en handhaaft het zich keurig in het linkerrijtje. Op naar de volgende wedstrijd, aanstaande woensdag voor de KNVB-Beker, tegen IJsselmeervogels.