Het vrouwenteam van ADO Den Haag is bekerfinalist van het seizoen 2011/’12. In de halve eindstrijd werd korte metten gemaakt met de FC van Utrecht: 0-1.

Nog geen maand geleden, op vrijdag 16 maart, speelden ADO Den Haag en FC Utrecht hun kwartfinalewedstrijd van het KNVB Beker-toernooi van het huidige seizoen. ADO Den Haag schakelde FC Zwolle uit (1-4), terwijl FC Utrecht zich na een 1-1 eindstand na strafschoppen ontdeed van SC Telstar. De loting wees vervolgens uit dat de Hofstedelingen moesten afreizen naar FC Utrecht. De overige bekerconfrontatie ging maandagmiddag tussen VVV-Venlo en titelconcurrent FC Twente. Al direct vanaf de eerste minuut liet Eredivisie-lijstaanvoerder ADO Den Haag, dat vanwege blessureleed niet kon beschikken over Eshly Bakker, Priscilla Mesker, Merel van Dongen en Marelle Worm, zien dat het dit seizoen écht graag met de dubbel aan de haal wil gaan. FC Utrecht, zonder de geschorste Jette van Vlerken, kwam er in de eerste helft niet tot nauwelijks aan te pas. Enkel wat genomen hoekschoppen legden wat druk op de schouders van ADO Den Haag-keepster Barbara Lorsheijd, als er al van enige druk mocht worden gesproken. De eerste echte doelpoging van de club uit de Residentie kwam tot stand via Lucienne Reichardt, die in de dertiende minuut een vrije trap van Mandy van den Berg snoeihard richting het Utrechtse doel poeierde. Helaas voor ADO Den Haag wist Angela Christ de 0-1 te voorkomen. Met een uiterste krachtsinspanning en een katachtige reflex tikte de 23-jarige keepster de bal uit de kruising. Een schot van Tessel Middag in de 26ste minuut was vervolgens niet gevaarlijk genoeg voor om de verdediging van FC Utrecht echt de stuipen op het lijf te jagen. Ondanks het gebrek aan scherpte in de voorhoede was ADO Den Haag wel duidelijk de betere partij, maar het handelde helaas niet slagvaardig genoeg. Er kon voorin geen vuist worden gemaakt. In de tweede helft van het eerste bedrijf kreeg Jeanine van Dalen de bal nog bij Lisanne Grimberg. De 19-jarige blondine faalde echter in de afronding. In de slotseconden brak Marjolijn van de Bighelaar door en ook Renate Jansen kwam over de rechtervleugel nog in de buurt van het Utrechtse doel, maar ze schoot de bal over de kruising heen. De missers leverden een 0-0 ruststand op.

Ook de tweede 45 minuten werden gekenmerkt door de vele ADO Den Haag-kansen. In de 49e minuut belandde een steekpass van Jill Wilmot bij Jansen; de bal ging net voorlangs. Eén van de twee daaropvolgende hoekschoppen leverde een levensgrote kans op via Van den Berg. De 21-jarige verdediger werkte de bal net over het doel van Christ, die niet veel later een schot van Jansen pareerde. Jansen was na rust één van de gevaarlijkste sterkhouders aan Haagse zijde. Haar corners zorgden voor het nodige doelgevaar in het Utrechtse strafschopgebied. Dat bleek ook wel in de 75e minuut, toen Van den Berg één van haar aangesneden corners middels een uitgekiende kopbal tot assist promoveerde: 0-1. Kort daarvoor was ook Van de Bighelaar gevaarlijk gebleken. Haar snoeiharde afstandsschot kon echter geen verandering op het scorebord aanbrengen. Ook Grimberg stelde Christ nog even op de proef, maar net als in het eerste bedrijf onderscheidde de Utrecht-goalie zich opnieuw met een puike redding. Reddingen die ook Lorsheijd dit seizoen vaak in huis heeft, alleen hoefde ze vanmiddag weinig te doen. ADO Den Haag bond FC Utrecht uiteindelijk met 0-1 aan de zegekar en plaatste zich zo voor de KNVB Beker-finale, waarin VVV-Venlo de tegenstander zal zijn. De Venlonaren vormden na penalty’s verrassend een sta-in-de-weg voor titelkandidaat FC Twente. Op vrijdag 13 april is het vrouwenelftal van FC Utrecht opnieuw de tegenstander van het damesteam van ADO Den Haag, dan in competitieverband. Naast die ontmoeting in het Kyocera Stadion liggen er voor de Haagse vrouwen ook nog Eredivisie-ontmoetingen met FC Zwolle, SC Telstar, SC Heerenveen en FC Twente in het verschiet. En natuurlijk de bekerfinale tegen VVV-Venlo op 27 april om 14.30 uur in stadion De Vliert van FC Den Bosch.