ADO Den Haag heeft het lang en zwaar seizoen met een merkwaardige nederlaag afgesloten. Drie keer werd een voorsprong weggegeven, waarna De Graafschap uiteindelijk met 3-5 won.

Omdat ADO Den Haag al veilig was, stond niets de groen-gelen in de weg om vrijuit te voetballen. Waar dit aanvankelijk de eerste helft nog wel lukte, was het de tweede helft aan de bezoekers om het spel te maken. ADO Den Haag en De Graafschap maakten er een doelpuntrijke middag van. Met in de hoofdrollen een Haagse verdediging die niet in optima forma verkeerde en een blunderende De Graafschap-doelman Yves de Winter. Met als resultaat een 3-5 overwinning voor de nummer 17 van de Eredivisie. De Graafschap, dat officieus nog een punt nodig had om op eigen kracht directe degradatie te vermijden, was niet naar Den Haag gekomen om zich in te graven. Daardoor ontstond er een levendige eerste helft, waarbij de thuisploeg profiteerde van een vroege wissel. Op het moment dat ex-ADO Den Haag-verdediger Jan-Paul Saeijs in het veld kwam voor de geblesseerde Ted van de Pavert, sneed Tjaronn Chery in de elfde minuut een strakke vrije trap aan. Bij de eerste paal kopte Charlton Vicento de openingstreffer binnen: 1-0.

Maar de Haagse voorsprong was van korte duur, want de Achterhoekers kwamen twee minuten later op gelijke hoogte. Kenneth Omeruo gaf Soufian El Hassnaoui de gelegenheid om voor te zetten. Aleksandar Radosavljevic, die de geschorste Kevin Visser verving, kopte de bal vervolgens in eigen doel: 1-1. In de 23e minuut was het De Graafschap-doelman Yves De Winter die de fout in ging. De Belg speelde toekomstig ADO Den Haag-verdediger Vito Wormgoor verkeerd aan, waarna Lex Immers eerder bij de bal was. De spits, die na een schorsing terugkeerde, omspeelde vervolgens de doelman en schoot de bal in het lege doel: 2-1. Daarmee evenaarde Immers Vicento als clubtopscorer (zeven treffers). Een minuut later was het alweer gelijk. Michael de Leeuw had enige vrijheid en plaatste de bal in de verre hoek: 2-2.

In de 27e minuut mocht Saeijs van geluk spreken dat scheidsrechter Reinold Wiedemeijer het vasthouden van de doorgebroken Vicento slechts met een gele en niet met een rode kaart bestrafte. De daaropvolgende vrije trap van Chery stompte De Winter over de lat. Er waren in de eerste helft nog kansen voor Immers en Jens Toornstra, maar de gasten verzuimden kort voor rust om voor het eerst op voorsprong te komen. Michael de Leeuw legde de bal breed in plaats van op het doel te schieten, omdat Rydell Poepon niet bij het speeltuig kon, was de kans verkeken.

Na de rust bleven de fouten zich opstapelen en dit keer maakte Jochem Jansen een kapitale misser. De verdediger wilde de bal in de 54e minuut wegschieten, maar Toornstra zat ertussen. De middenvelder gunde Immers de eer om clubtopscorer te worden: 3-2. Zes minuten later werd voor de derde keer een voorsprong verspeeld. Chery raakte de bal kwijt waarna de Haagse verdediging tot drie keer toe niet ingreep. Voor De Leeuw de kans om vanaf de rand van het strafschopgebied af te drukken: 3-3.

Trainer Maurice Steijn plaatste enkele wissels in de tweede helft, helaas kon dit de wedstrijd niet doen keren. De defensie bleef ruimte toestaan en daar maakten de Superboeren eenvoudig gebruik van. In de 67e minuut mocht Gil Vermouth de bal in de verre hoek plaatsen (3-4) en elf minuten later draaide Soufian El Hassnaoui zich vrij en schoot hij de bal hard binnen: 3-5. Beide keren konden de groen-gelen de bezoekers geen strobreed in de weg leggen.

ADO Den Haag probeerde nog wel de aansluitingstreffer te maken maar invaller Ali Boussaboun stuitte tot tweemaal toe op doelman De Winter. ADO Den Haag eindigt hiermee dit seizoen op de vijftiende plek. VVV- Venlo en De Graafschap zullen de komende weken nog degradatie moeten zien af te wenden via nacompetitie.