Ondanks een ruime 5-0 nederlaag tegen PSV valt er voor ADO Den Haag toch iets te vieren. De Hagenaars hebben zich op de voorlaatste speeldag verzekerd van nog een jaar Eredivisie. Uitgerekend aartsrivaal Ajax hielp de ploeg van Maurice Steijn aan de gewenste uitslag. Niet alleen prolongeerden de Amsterdammers door een 2-0 zege op VVV de landstitel, maar daarmee zorgden ze er ook voor dat de Limburgers ADO Den Haag op de ranglijst niet meer kunnen passeren.

De Hagenaars zelf waren, net als de weken ervoor, ook in Eindhoven niet in staat om zich op eigen kracht veilig te spelen. In het Philips Stadion lukte het de groen-gelen amper om een goede aanval op te zetten. Te snel raakten de Hagenaars de bal kwijt, waarna de Eindhovense aanvallen begonnen. Daarbij had de 5-0 nederlaag nog hoger kunnen uitvallen als vooral Jeremain Lens scherper was geweest, maar Coutinho haalde er weer vele ballen uit. De avond eindigde voor ADO Den Haag toch nog in mineur toen Kevin Visser een rode kaart kreeg na een tackle op Dries Mertens.

ADO Den Haag, dat Kenneth Omeruo en Lex Immers wegens schorsingen miste, kwam er helaas niet aan te pas. PSV, dat nog in de race is voor de tweede plek, drukte de Hagenaars ver terug op eigen helft. Middenvelder Ola Toivonen had vervolgens de beste kansen om de score te openen. Maar de Zweed kopte eerst een hoekschop van Kevin Strootman rakelings naast en daarna schoot hij over na een voorzet van Lens.

Spits Lens mocht uiteindelijk het eerste doelpunt maken, maar dat kon alleen maar omdat scheidsrechter Eric Braamhaar in de 22e minuut een buitenspelsituatie niet waarnam. Nadat Dries Mertens de bal vanaf links inbracht, kwam Lens achter Chiro N`Toko vandaan. De spits, die de Haagse verdediger een slim zetje gaf, omspeelde vervolgens doelman Gino Coutinho en schoot de bal hoog in het doel: 1-0. De Eindhovenaren gingen door en een kwartier later verdubbelde de thuisploeg de score. Ahmed Ammi liet Toivonen ongehinderd een voorzet van Atiba Hutchinson inkoppen: 2-0.

Mertens had er voor rust eentje aan zijn totaal kunnen toevoegen toen hij door Georginio Wijnaldum werd vrijgespeeld. Maar de stift van de linksbuiten verdween via de lat en de paal niet in het doel, maar kwam weer het veld in. Op slag van rust redde Coutinho nog op een schot van Strootman. De tweede helft was nog maar net begonnen of scheidsrechter Braamhaar haalde de beide ploegen vanwege onweer alweer van van het veld. Na de onderbreking van een kwartier kwam ADO Den Haag nog maar een keer gevaarlijk opzetten. In de 68e minuut bediende Jens Toornstra spits Ebi Smolarek die achter Marcelo vandaan kwam. Hoewel de Braziliaan de Pool vasthield, schoot de Haagse aanvaller wel op het doel maar kon zijn landgenoot Przemyslaw Tyton redding brengen.

Voor de rest was het in de tweede helft eenrichtingsvoetbal en dat leverde voor PSV veel kansen op. Wijnaldum (tweemaal), Lens, Zakaria Labyad, Strootman en vooral Lens (drie keer) hadden grote mogelijkheden, maar telkens redde Coutinho bekwaam. Ook ex-ADO Den Haag-verdediger en invaller Timothy Derijck was bijna doeltreffend, maar raakte slechts de paal met zijn kopbal. Uiteindelijk konden de Brabanders in de tweede helft nog drie keer scoren. Eerst dook Toivonen, na een voorzet van Lens, in de 62e minuut volledig vrij voor Coutinho op: 3-0. Vier minuten later brak Lens op rechts door. Zijn voorzet bereikte Labyad, die de bal in de verre hoek krulde: 4-0.

Vlak voor tijd ontving Mertens de bal na een korte corner en een hakbal van Strootman. De Belg mikte het speeltuig vervolgens in de verre hoek en maakte zo zijn twintigste doelpunt van het seizoen: 5-0. Het slotakkoord was voor Visser, die na een tackle op Mertens ongelukkig een rode kaart ontving. Dit keer was de kleur rood. De Hagenaars hebben nu de kans om in de laatste wedstrijd het seizoen waardig af te sluiten. Voor de groen-gelen, die als vijftiende zullen eindigen, staat er zondag om 14.30 uur in het Kyocera stadion niets meer op het spel. Maurice Steijn na afloop: `We willen ons publiek nog één keer vermaken en dan gaan we toeleven naar volgend seizoen.` Tegenstander De Graafschap moet proberen om directe degradatie te vermijden.