ADO Den Haag kwam voor een punt of meer naar de Gelredome, maar verliet Arnhem met lege handen. Vitesse bleef na een rommelig duel aan de gunstige kant van de score: 1-0.

In Arnhem speelden beide ploegen een weinig enerverende eerste helft, maar had ADO Den Haag via Jens Toornstra de beste kans. Na de pauze schroefde de thuisploeg het tempo op en stichtte vooral de Ecuadoriaan Renato Ibarra gevaar. De rechtsbuiten zou ook de matchwinnaar worden.

De ploeg van Maurice Steijn, die tijdens de laatste training aanvoerder Chris Kum met een hamstringblessure zag afhaken, speelde behoudend en wilde profiteren van foutjes in de Vitesse-verdediging. Kleine kansen kwamen er nog wel, maar de een gelijkmaker bleef uit. Lange tijd waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. De thuisploeg had wel een veldoverwicht, maar werd niet echt gevaarlijk. Sterker, de enige kans van de eerste helft ontstond na een fout van de Gelderlanders. Middenvelder Anthony Annan speelde verkeerd terug. Charlton Vicento pikte de bal op en speelde vervolgens Toornstra aan. Het schot van de middenvelder belandde op de bovenkant van de lat.

Na rust bracht voormalig ADO Den Haag-trainer John van den Brom aanvaller Mike Havenaar, zoon van ex-FC Den Haag-doelman Dido, in het veld. Met Wilfried Bony terugzakkend naar het middenveld wist Vitesse veel beter buitenspeler Ibarra in stelling te brengen. De rappe rechtsbuiten legde direct twee voorzetten klaar voor Havenaar, maar de Japanner miste de eerste en kopte de tweede in handen van doelman Gino Coutinho.

Aan de andere kant kreeg Vicento de kans op de openingstreffer, maar een voorzet van Kenneth Omeruo stuitte via zijn knie voorlangs. Uiteindelijk besliste Ibarra zelf na een uur de wedstrijd. Hij snelde Christian Supusepa voorbij en zag zijn schot via Kevin Visser over Coutinho in het doel belanden: 1-0.

Vitesse had daarna via kansen voor Bony en vooral Havenaar (onder andere oog in oog met Coutinho nadat Chiro N`Toko zich in de bal verslikte) om de wedstrijd te beslissen, maar de Haagse doelman hield zijn ploeg in de race. Daardoor bleef de hoop op een gelijkspel in leven en in de laatste minuten drongen de groen-gelen nog aan. Een schot van Lex Immers verdween naast het doel en invaller Ali Boussaboun schoot in blessuretijd, na terugleggen van Ebi Smolarek, de bal naast het doel.

Na de dertigste speelronde is de situatie voor ADO Den Haag wel een stuk overzichtelijker geworden. De ploegen op de achttiende (rechtstreekse degradatie) en zeventiende plek kunnen de Hagenaars niet meer inhalen. In de resterende vier wedstrijden moet de ploeg van Steijn VVV Venlo, dat zeven punten achterstaat, op afstand houden. Volgende week zondag kan een stap in de goede richting gezet worden als Feyenoord op bezoek komt. De aanvang van het duel in het Kyocera stadion is 12.30 uur.