ADO Den Haag heeft donderdagavond zeer goede zaken gedaan en een mooie stap gemaakt op de ranglijst. Tegen FC Groningen behaalden de Hagenaars een belangrijke 3-0 overwinning.

Slechts vier punten bedroeg vooraf het gat met nummer 15 VVV en voor de ploeg van Maurice Steijn was een zege tegen het als twaalfde geklasseerde FC Groningen een belangrijke stap om weg te blijven van de gevarenzone. Daarmee verkeerde zowel de gastheren als de gasten in een totaal andere situatie in vergelijking met vorig seizoen. Daar waar beide ploegen bijna een jaar geleden om het laatste Europese ticket streden, moest zowel FC Groningen als ADO Den Haag in dit duel de afstand tot de degradatieplaatsen proberen te vergroten.

Doordrongen van de belangen behaalden de Hagenaars een duidelijke 3-0 overwinning. ADO Den Haag zette de tegenstander vast, zodat de Groningers er voor de rust niet aan te pas kwamen. In de tweede helft kozen de gasten meer het offensief maar uiteindelijk sloeg de thuisploeg op de juiste momenten toe. ADO Den Haag wist dat het na de zeperd tegen RKC Waalwijk in de eerste van de drie nog resterende thuiswedstrijden niets minder dan een zege moest halen. De Hagenaars begonnen dan ook sterk aan de wedstrijd.

Al binnen zeven minuten leidde dat tot de eerste kansen. Kevin Visser onderschepte een Groningse aanval en na een combinatie met Toornstra, speelde hij opnieuw Toornstra aan. Het schot van de aanvallende middenvelder ging voorlangs. Even daarna mikte Charlton Vicento, na een lange bal van Chris Kum, naast het doel. Geïnspireerd door het eerbetoon van het publiek aan de pas overleden ‘Prinses’ Gillian en het vuurwerk voor het tienjarig jubileum van Fansupport, werkte Lex Immers in de achtste minuut (symbolisch voor het aantal jaren dat Gillian mocht worden) aan een grote kans voor de Hagenaars. Zijn lage voorzet belandde bij Ebi Smolarek waarna de rechtsbuiten een hoek uitkoos maar vervolgens zag dat doelman Luciano Da Silva de bal nog naast kon tikken.

In de 21e minuut was opnieuw Smolarek dichtbij een doelpunt. Na een vrije trap van Tjaronn Chery schoot Immers vanaf de rand van het strafschopgebied de bal hard voorlangs. Iedereen, inclusief de bij de tweede paal vrijstaande Pool, liet het speeltuig rakelings lopen. Tot op dat moment was het vooral ‘net niet’ met de kansen bij de Hagenaars. Maar dat veranderde in de 38e minuut. Na een hoge voorzet van Christian Supusepa hadden Tim Sparv en Luciano namens FC Groningen voor opruiming moeten zorgen, maar Charlton Vicento was hen in de lucht te snel af: 1-0.

Na de pauze raakte ADO Den Haag de controle kwijt. De gasten stuurden hun backs Luis Pedro en Lorenzo Burnet naar voren, zodat de Hagenaars werden teruggedrongen en niet meer in het spel voorkwamen. Toch hielden de groen-gelen stand en net toen de druk te groot zou worden sloeg de thuisploeg toe. Uit een corner van Chery kopte uitblinker Kenneth Omeruo (die niet alleen Dusan Tadic uit de wedstrijd speelde maar ook een belangrijk aandeel in twee doelpunten had) de bal hard binnen: 2-0. Direct daarna richtten de noordelingen zich nog een keer op, maar na opkomen van Burnet schoot Leandro Bacuna van dichtbij over.

Daarna was het geloof in een goed resultaat bij FC Groningen verdwenen en kon ADO Den Haag het karwei afmaken. In de 79e minuut verlengden Immers en Vicento met het hoofd een verre inworp van Omeruo. Door de kopslag van Vicento kwam Smolarek achter verdediger Johan Kappelhof vrij en tikte hij de bal binnen: 3-0. Dankzij de zege is het gat met de Venlonaren tot zeven punten gegroeid en passeren de Hagenaars NAC op de ranglijst.Met veel vertrouwen reist de ploeg van Steijn komende zondag naar Arnhem voor het duel met Vitesse. Het weerzien met voormalig trainer John van den Brom begint in de GelreDome om 14.30 uur.