ADO Den Haag heeft het eerste kampioensseizoen in de geschiedenis van de club van een waardig slot voorzien. Uittredend titelhouder FC Twente kreeg in Den Haag de deksel op de neus: 4-3.

Voor beide ploegen stond er niets meer op het spel, maar dat viel niet af te lezen aan de beginfase. Na welgeteld dertig seconden lag het eerste ADO Den Haag-doelpunt er al in. Tessel Middag bediende Jill Wilmot vanaf rechts. Voor de 25-jarige middenvelder een koud kunstje om koelbloedig af te ronden: 1-0. FC Twente, dat ADO Den Haag de enige nederlaag van het seizoen uitdeelde (op dinsdag 13 maart werd het 2-0), liet de club uit de Residentie het spel maken. Niet omdat het de kat uit de boom wilde kijken, maar omdat het keer op keer slordig balverlies leed. Het was dan ook niet gek dat de marge al in de zesde minuut werd verdubbeld. Renate Jansen dribbelde haar directe tegenstander voorbij met een fraaie schijnbeweging en schoot de bal in de één-op-één-situatie met keepster Sari van Veenendaal ongenadig hard tegen de groengele touwen: 2-0.

Direct daarna viel het eerste wapenfeit van FC Twente te noteren. Ellen Jansen brak uit op de rechtervleugel en schoot hard voorlangs het doel van Barbara Lorsheijd. Een hoge voorzet van Jeanine van Dalen bereikte Marjolijn van de Bighelaar, maar zij kreeg de bal niet onder controle en miste. Dit alles vond plaats in de eerste vijftien minuten. Een vroeg Haags kwartiertje dus van de vrouwen van ADO Den Haag. Nadelig was wel dat er op dat moment van enige spanning geen sprake meer was. Het zag er in de resterende fase van het eerste bedrijf niet naar uit dat FC Twente zich terug zou knokken. Kleine kansjes noopte de groengele brigade wel tot opletten. Maar de thuisploeg toonde aan een waardig landskampioen te zijn door zich staande te houden tegen de afgetreden titelhouder. De tussenstand die al na zes minuten was bereikt betrof tevens de ruststand.

ADO Den Haag begon dominant aan de tweede helft en kreeg kansen via Marjolijn van den Bighelaar en Wilmot. Het spel speelde zich af op de helft van FC Twente. In het laatste halfuur begonnen de Tukkers zich wel nadrukkelijker met het spel te bemoeien, wat resulteerde in een aantal doelpunten. Lorsheijd had in de 62e minuut geen antwoord op een schuiver van Ellen Jansen vanaf de rand van het zestienmetergebied: 2-1. Kort daarop werd het zelfs gelijk toen Ashley Nick een vrije trap keurig in de rechter benedenhoek prikte: 2-2. Die tussenstand was een onterechte weerspiegeling van het spelbeeld. ADO Den Haag was voor de twee tegengoals immers amper in de problemen gekomen.

Terecht was dan ook dat de Haagse dames alsnog aan het langste eind wisten te trekken. Van den Bighelaar bracht ADO Den Haag op 3-2 met een snoeihard schot, heerlijk in de rechterhoek en in de 74e minuut kwam de 21-jarige aanvaller opnieuw tot scoren. Een blunder van Van Veenendaal werd op wonderbaarlijke wijze afgestraft met een sublieme lob vanaf een meter of 25: 4-2.

In de 76e minuut scoorde FC Twente nog wel middels een fraaie counter. Jansen kreeg alle ruimte, wachtte de reactie van Lorsheijd af en prikte de bal er keurig in: 4-3. In de resterende fase creeërde ADO Den Haag nog een aantal dotten van kansen, waar FC Twente het slechts moest doen met een schot vanaf de middencirkel van Tessa Klein Braskamp en een discutabel moment van Marlous Pieëte, die geen penalty kreeg. Eindstand: 4-3.

Het seizoen 2011/’12 van de Eredivisie Vrouwen zit er nu definitief op voor ADO Den Haag, dat in achttien competitiewedstrijden 47 punten behaalde. Dat betekent echter niet dat de Hofstedelingen al mogen genieten van een welverdiende vakantie. Eerst moet nog de bekerfinale tegen VVV-Venlo worden gespeeld. Lukt het de dames om op zondag 27 mei (14:30 uur) om voor het eerst in de geschiedenis met de dubbel aan de haal te gaan?