Oud ADO Den Haag heeft aan het eerste elftal het goede voorbeeld gegeven. Afgelopen vrijdag won de ploeg van Ruud Mansveld en Jillis Zevenbergen met 5-2 van Sparta en blijft zodoende ongeslagen.

Als voorproefje op de belangrijke wedstrijd tussen de eerste elftallen speelden de voormalige profs van ADO Den Haag en Sparta afgelopen vrijdag tegen elkaar op De Aftrap. Vooraf werd gehoopt op een treffen met de gebroeders De Nooijer en John de Wolf maar tot teleurstelling van de ADO-spelers en het opgekomen publiek verschenen zij niet in een Spartashirt.

Toch konden de Rotterdammers met mannen als Adri van Tiggelen, Nico Jalink, Jos van Eck, Wout Holverda en David Loggie, beschikken over een representatieve ploeg. ADO Den Haag hield grotendeels het elftal dat van Oud NAC won intact, maar de trainers Mansveld en Zevenbergen hadden nu ook Johan Vogelaar, Gert-Jan Dupon, Boudewijn de Geer, René van Delft, Bram Rontberg en Dennis Iliohan aan de selectie toegevoegd.

Oud ADO Den Haag ondervond al snel dat de Rotterdammers veruit de sterkste ploeg vormden waartegen tot nu toe gespeeld is. Vooral David Loggie was een plaag voor de verdediging. De 49-jarige Engelse spits buffelde als in zijn beste tijd en ook in de lucht was hij nog altijd bijna niet te kloppen. De eerste kansen waren dan ook voor de bezoekers, maar de schoten van Van Eck en Ben Spork troffen geen doel en een lob van Loggie werd door Dupon met de vingertoppen gered. Frans Danen leek vervolgens de openingstreffer te scoren, maar Holverda, die in het doel stond omdat keeper Henk van Dirven zich ziek afmeldde, keerde zijn inzet.

De gewezen goaltjesdief hield het eerste kwartier zijn doel keurig schoon, maar was kansloos op een voorzet van Marcel Valk. Omdat Van Eck de bal ongelukkig op zijn hoofd kreeg, kon Iliohan ongehinderd binnenschieten: 1-0. De gastheren gingen door en niet veel later maakte Danen na enkele subtiele voetbewegingen 2-0. Maar omdat van de organisatie in het veld bij de Hagenaars weinig klopte, kon Oud Sparta terug in de wedstrijd komen. Een schot van Marcel de Ridder strandde nog op de vuisten van Dupon, maar Jalink was goed gevolgd om vallend de 2-1 in te koppen. Oud ADO Den Haag stelde daarna snel orde op zaken toen Iliohan een corner van Rontberg afrondde, maar verslapte vervolgens weer. De Rotterdammers kwamen opnieuw terug toen Loggie geheel vrijstaand een corner van Perry Leidsman mocht inglijden: 3-2.

Na de rust ging de ploeg uit Spangen op zoek naar de gelijkmaker. Vooral van Tiggelen kreeg een aantal kansen, maar `De Spijker` zocht het doel vaak te hoog. Ook Loggie, die een schot richting de hoek afvuurde, dwong Dupon tot een knappe redding. Toen de bezoekers waren uitgeraasd, gaf Oud ADO Den Haag alsnog gas. En binnen twee minuten werd de stand naar 5-2 getild.

Eerst scoorde Patrick van Dullemen (invaller voor Edwin Grunholz die ziek was) met een snoeihard schot, daarna mocht Danen keeper Holverda verschalken na een slim passje van Maurice Steijn: 5-2. De Kasteelbewoners zetten nog een keer aan maar een vlammend schot van Loggie kwam niet voorbij de vuisten van Dupon. Opnieuw werd een club uit het betaalde voetbal verslagen en net als tegen Oud NAC was de uitslag 5-2. Toch ging het deze keer moeizamer dan in Breda. "Het probleem was dat in de eerste helft iedereen door elkaar ging lopen", zei coach Mansveld na afloop. "En dat is niet de bedoeling, want Oud ADO Den Haag is geen bierelftal maar timmert serieus aan de weg. Daar heb ik in de rust wat van gezegd, waarna het in de tweede helft wel goed ging. Het resultaat was er naar, want we blijven ongeslagen." En om iedere Hagenaar erop te wijzen dat een overwinning op Sparta mogelijk is, bleef tot laat in de avond het scorebord de uitslag weergeven.