ADO Den Haag heeft zijn eerste zege van 2012 te pakken. In de lastige uitwedstrijd tegen Heracles Almelo wonnen de Hagenaars met 0-2.

Grote man aan Haagse kant was doelman Gino Coutinho. De sluitpost behoedde zijn ploeg met knappe reddingen zeker vier keer voor een gelijkmaker. Ondertussen ontregelde de compact spelende ploeg van Maurice Steijn het Almelose spel en kon het een vroege voorsprong in de slotfase verdubbelen. Daarmee won ADO Den Haag voor het eerst sinds het seizoen 1962-1963 weer eens beide wedstrijden van Heracles. De laatste zege in het Polman Stadion dateerde alweer van vijf jaar geleden. Aan het einde van een week die overschaduwd werd door de dood van Wlodzimierz Smolarek, de vader van aanvaller Ebi, begon ADO Den Haag opnieuw gehavend aan het duel. Dit keer moest Christian Supusepa geblesseerd afhaken en kwam Filip Luksik in de ploeg.

Steijn besloot zijn twee verdedigende middenvelders Aleksandar Radosavljevic en Kevin Visser te laten staan en ruimde voor de van een schorsing teruggekeerde Lex Immers een plaatsje in de spits in. De Hagenaars werden in Almelo al binnen vijf minuten in het zadel geholpen toen keeper Remko Pasveer een terugspeelbal van Antoine van der Linden verkeerd verwerkte. De doelman schoof de bal pardoes in de voeten van Jens Toornstra, die het geschenk met beide handen aannam: 0-1. Heracles had vervolgens het meeste balbezit, maar ADO Den Haag slaagde erin om het spel van de Achterhoekers te ontregelen. En als de Almeloërs er dan wel een keer doorheen kwamen vonden ze Gino Coutinho op hun weg.

De Haagse doelman had in de twaalfde minuut een katachtige reflex op een kopbal van Everton. En ruim een kwartier later gaf de Braziliaan een voorzet, die Kevin Visser verkeerd raakte. De bal leek over de achteruitvallende Coutinho in het doel te belanden, maar de sluitpost tikte de bal nog uit het doel. De rebound werd door Willie Overtoom in het zijnet gekopt. Tussendoor loerde ADO Den Haag met Toornstra, Immers en Tjaronn Chery op de counter. Maar pogingen van die laatste twee liepen op niets uit.

Ook in de tweede helft slaagden de Heraclieden er niet in om een bres in de Haagse verdediging te slaan. De Tukkers probeerden het van afstand, maar weer lag de absolute uitblinker, Coutinho, in de weg. Zo zweefde de doelman in de 58e minuut een vlammend schot van Overtoom uit het doel. Tien minuten later tikte Coutinho het leder na een knappe volley van Mark Looms over de lat.

Heracles ging steeds vaker lange ballen spelen en daar wist de Haagse verdediging wel raad mee. ADO Den Haag kwam in de laatste twintig minuten dan ook niet meer in de problemen. Ondertussen loerden de groen-gelen op de kans om de genadeklap uit te delen. En die eer viel Charlton Vicento ten deel. De aanvaller stond pas drie minuten tussen de lijnen toen hij een dieptepass van Toornstra ontving. Vicento lobde de bal vervolgens over de uitgekomen Pasveer in het lege doel: 0-2.

De zege in het achtste duel na de winterstop betekent dat ook ADO Den Haag (als laatste ploeg van de Eredivisie) zijn eerste driepunter van 2012 heeft behaald. Een mooie opsteker voor het thuisduel tegen Ajax, waar de supporters nu al naar uitkijken. De aanvang van deze wedstrijd is zondag 18 maart om 12.30 uur.