Jong ADO Den Haag heeft haar derde wedstrijd van het seizoen niet, zoals de eerste twee, in winst om kunnen zetten. Het team van coach Dennis den Turk speelde met 2-2 gelijk uit bij de hekkensluiter van de ranglijst Jong Sparta Rotterdam.

Door Joey Gardien

Een puntendeling waar ADO Den Haag, gezien het wedstrijdbeeld, meer dan tevreden mee mocht zijn. Sparta had grote gedeeltes van de wedstrijd het initiatief en ook de grootste kansen. De Rotterdammers sprongen daarmee echter slecht om, wat ADO Den Haag alsnog in staat stelde een punt mee te nemen uit de Maasstad.

ADO Den Haag begon goed aan de wedstrijd en dat resulteerde al na twee minuten in de eerste goal. Jarchinio Antonia stoomde vanaf eigen helft sterk op aan de rechterkant. Hij leverde een piekfijne voorzet af bij de tweede paal, waar Charlton Vincento klaarstond om de bal in één keer met de binnenkant van de schoen de touwen in te werken.

Direct na de aftrap had het alweer 1-1 kunnen staan. Sparta-verdediger Gautam Kalpoe kreeg na een mooie voorzet vanaf links de kans om de stand gelijk te trekken, maar zijn inzet werd nipt gekeerd door de voeten van ADO Den Haagkeeper Tom Boks.

De eerste twintig minuten had ADO Den Haag een licht overwicht, maar dat ebde gaandeweg de eerste helft langzaam weg. De 1-1 hing in de lucht en na 38 minuten spelen was het dan ook zover. Shayron Curiel dribbelde aan de rechterkant van het veld richting de vijandelijke achterlijn. De Spartaan gaf de bal laag voor op spits Jessy Mayele, die de bal tegen de paal schoot. In de rebound trof Sparta alsnog doel via een intikker van David Abdul.

Vier minuten na de gelijkmaker werd het zelfs 2-1 voor Sparta door libero Anthony Bentem. Hij haalde van zo’n 22 meter vol uit en zag zijn schot op mooie wijze in de verre hoek belanden.

In de rust heerste er een redelijke down-stemming in de kleedkamer van ADO Den Haag, maar desondanks besloten de ooievaars er in de tweede helft weer vol voor te gaan. Toch bleef Sparta ook na rust de bovenliggende partij. Met 48 minuten op de klok besloot Sparta rechtsback Mitchel van Gastel eens van grote afstand uit de halen. En bijna met succes. De vuist van Boks voorkwam de 3-1.

Kansen Sparta
Na zestig minuten spelen, kwam ADO Den Haag weer goed weg. De bal werd door Sparta op het middenveld onderschept, waarna de ploeg van coach Geert Meijer er gevaarlijk uit counterde. Via Björn Vlasblom belandde de bal bij Illias Bel Hassani, die keihard op de lat schoot. Twee minuten later leek het wel raak te gaan worden voor Sparta. Na een miscommunicatie in de ADO Den Haagverdediging viel de bal plots voor Ivan Almeida. Zijn inzet leek een doelpunt te worden, maar Lorenzo Piqué redde uitstekend op de doellijn.

Het zag er naar uit dat na 77 minuten de beslissing wel zou gaan vallen in het voordeel van Sparta. Ricky van den Bergh leed op eigen helft slordig balverlies. Invaller Corry Chettleburgh kreeg hierdoor een vrije doortocht naar Boks. De middenvelder zag zijn rollertje niet in het doel belanden; de paal stond in de weg.

ADO Den Haag leek af te stevenen op een nederlaag, maar drie minuten voor tijd kreeg het nog een uitgelezen mogelijkheid toch gelijk te maken. Donny van der Dussen mocht vanaf rechts aanleggen voor een vrije trap. Keeper Matijs Donatz verkeek zich enigszins op het schot en via zijn vuisten krulde de bal in de korte hoek, wat de 2-2 eindstand op het bord zette.

Den Turk had vooraf niet gedacht dat het zo’n moeizame wedstrijd zou worden. ‘’Zeker gezien de goede start die we deze competitie hebben gemaakt met twee overwinningen’’, vertelde de Noord-Hollander. ‘’Sparta had, met alle respect, voor ons geen probleem mogen zijn. Zij hadden immers nog geen punten behaald dit seizoen.’’ Den Turk weet het gelijke spel aan de beleving van zijn spelers. ‘’De beleving tegen Ajax en Heerenveen was heel anders. Iedereen dacht vandaag: ‘Sparta; dat doen we wel even.’ Veel spelers haalden ook hun gebruikelijke niveau niet. Daarom was het vandaag, ook tegen Sparta, erg moeilijk spelen. Het is een ‘gevonden’ punt dat we meenemen naar huis.’’

Jong Sparta Rotterdam – Jong ADO Den Haag 2–2 (2-1)
Scoreverloop: 2. Vicento 0-1, 38. Abdul 1-1, 42. Bentem 2-1, 87. Van der Dussen 2-2
Locatie: Nieuw Terbregge
Scheidsrechter: Allard Lindhout
Gele kaarten: Köksal, Tillema (ADO Den Haag)
Curiel (Sparta)

Opstelling Jong Sparta Rotterdam: Donatz; Almeida, Bentem, Kalpoe, Van Gastel; Vlasbom, Rutjes (46. De Roon), Bel Hassani (71. Chettleburgh); Curiel, Mayele, Abdul (46. Van Oeveren)

Opstelling Jong ADO Den Haag: Boks; Tillema, L. Piqué, Ali, M. Piqué; Resodihardjo, Köksal (55. Van der Dussen), Van den Bergh (82. Van Duinen); Antonia, Hulst (61. Elbers), Vicento