Jong ADO Den Haag is voor het eerst in het jaar 2011 tegen een nederlaag aangelopen. De formatie van coach Winand van Loon verloor in Alkmaar met 3-1 van Jong AZ. Het was een eenzijdige wedstrijd in het AFAS Stadion. AZ was op alle fronten de betere ploeg. De Hagenaars konden alleen voor rust nog een beetje tegengas geven. Het bleek te weinig om het de ploeg van coach Michel Vonk echt lastig te maken.

Door Joey Gardien

AZ was in de beginfase direct gevaarlijk. Zo kopte Erik Falkenburg net voorlangs uit een voorzet van Nick van der Velden. Eerstgenoemde kon ook nog een keer vanuit de tweede lijn aanleggen, maar ook die poging leverde geen goal op. Drie maal werd scheepsrecht voor Falkenburg. In de 28e minuut ging hij op het middenveld de combinatie aan met rechtsback Toine van Huizen. Die liep vervolgens door met de bal en gaf een strakke voorzet vanaf rechts op de inlopende Falkenburg. De oud-Spartaan nam de bal vol op z’n slof en schoot hard de 1-0 binnen achter Tom Boks.

ADO Den Haag kreeg na de openingstreffer nog een paar kansjes. Zo zag spits Jordy Brouwer een kopbal gered worden op de doellijn en werd Kevin Visser nog gevaarlijk via een afstandschot. Deze was een prooi van AZ-doelman Erik Heijblok. Na de pauze was het eigenlijk alleen nog maar AZ wat de klok sloeg. Het enige probleem voor de Alkmaarders was dat Boks een aantal keer goed redding bracht. In de 50e minuut eerst op een schot van Roland Alberg en even later tikte de doelman een kopbal van invaller Mitchell Te Vrede uit de lange hoek. Tussendoor kreeg Celso Ortiz nog een geweldige kans, maar de linksbuiten zag, na een combinatie met Te Vrede, de bal net over het doel vliegen.

AZ had enige hulp van ADO Den Haag nodig om de voorsprong toch uit te breiden. Christian Supusepa wilde de bal in het centrum van de verdediging terug spelen op Pascal Bosschaart. De Rotterdammer lette echter even niet goed op, waardoor Te Vrede met de bal aan de haal ging. De spits kon eenvoudig, via een schot om Boks heen, 2-0 maken.

Drie minuten later (65e minuut) stond er alweer 3-0 op het scorebord. Ortiz gaf de bal aan de linkerkant van het veld mee aan aanvoerder Adam Maher. In het vijandelijke zestienmetergebied kapte hij een man uit en schoot met rechts raak. De wedstrijd was min of meer gespeeld. ADO Den Haag kon geen echte vuist meer maken. Dat de ploeg van Van Loon toch nog een goal maakte, mocht verdediger Erik Schouten zich aanrekenen. Hij leed balverlies, waarna Raily Ignacio uitbrak en de eretreffer op zijn naam schreef.

Van Loon berustte in de nederlaag, want hij vond de 3-1 winst voor AZ terecht. Van Loon: “Zei waren gewoon beter vandaag in alle opzichten. Vooral op het middenveld kwam AZ goed voor de dag. Ook hun wedstrijdinstelling was veel beter. Wijzelf kwamen er voorin niet aan te pas.” De oefenmeester had nog enige hoop op een betere uitslag, omdat het vrij lang 1-0 bleef. “Door een verdedigingsfout van ons maakte AZ 2-0. Als het langer 1-0 was gebleven, hadden wij in de laatste tien minuten misschien nog een goal kunnen forceren. Helaas gebeurde dat niet en het was ook niet verdiend geweest. Een terechte nederlaag”, constateerde Van Loon nuchter.

ADO Den Haag zakt door de nederlaag weer wat op de ranglijst naar een achtste plek. AZ deed goede zaken door de winst en staat nu derde. Volgende week staat er weer een uitwedstrijd op het programma voor de Hofstedelingen. En niet zomaar één. De ploeg gaat reist op 28 februari namelijk af naar koploper PSV.

Karakteristiek
Jong AZ – Jong ADO Den Haag 3–1 (1-0)
Scoreverloop: 28. Falkenburg 1-0, 62. Te Vrede 2-0, 65. Maher 3-0, 85. Ignacio 3-1
Locatie: AFAS Stadion
Scheidsrechter: Allard Lindhout
Opstelling Jong AZ: Heijblok; Van Huizen, Reijnen, Schouten, Wijnaldum; Maher, Alberg, Falkenburg (84. Klaasen); Van der Velden, Pellè (46. Te Vrede), Ortiz (80. Lewis)
Opstelling Jong ADO Den Haag: Boks; Gielisse, N’Toko, Bosschaart, Supusepa; Rankovic, Van der Dussen (66. Tihouna), Visser (46. Tillema); Achterberg, Brouwer, Ignacio