Waar Jong ADO Den Haag vorige week tegen Jong Sparta met tien man een punt wist te behalen, werd maandagavond de volle winst geboekt met een speler minder. De Hagenaars wisten op Sportpark Westvliet van Wilhelmus met 2-1 te winnen van Jong FC Twente. ADO Den Haag kwam al na twaalf minuten op 2-0. FC Twente werd daarna ietsje beter en dat leverde een tegentreffer op via een penalty. Ondanks een rode kaart voor Serhat Koksal na 68 minuten drukten de Tukkers te weinig door en bleef ADO Den Haag makkelijk op de been, met drie punten als resultaat.

Door Joey Gardien
Foto;s: Orange Pictures / Jan den Breejen

ADO Den Haag, dat dit maal weer eenmalig onder leiding stond van examenkandidaat Maurice Steijn (voor de cursus coach betaald voetbal), begon uitstekend aan de wedstrijd. Al na zes minuten lag de bal achter FC Twente-goalie Nick Marsman. Raily Ignacio gaf voor vanaf rechts. Danny Buijs verlengde de bal richting Kevin Visser. Die kon met rechts eenvoudig afmaken.

FC Twente was nog nauwelijks voor het doel van Robert Zwinkels verschenen of het stond alweer 2-0. Roderick Gielisse, die deze wedstrijd als rechtsback begon, stoomde goed door aan de rechterkant van het veld. Hij omspeelde linksback Mark Engberink en leverde een puike voorzet af bij de eerste paal. Daar was het voor Charlton Vicento een koud kunstje de bal binnen te koppen.

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor ADO Den Haag. FC Twente was niet in staat gevaarlijk te worden. Ze scoorden dan ook niet via een uitgespeelde kans, maar uit een penalty. Met 26 minuten op de klok vloerde Aleksandar Rankovic aanvaller Cas Peters in het eigen zestienmetergebied. Het kwam de Serviër op geel te staan. De toegekende strafschop werd met een strak schot benut door Alexander Bannink.

ADO Den Haag verloor na de tegentreffer steeds meer grip op de wedstrijd. FC Twente kreeg dan ook nog een aantal aardige kansen in het eerste bedrijf. Steven Berghuis schoot na 40 minuten richting de lange hoek vanaf de rechterkant. Zijn indraaiende knal werd echter uitstekend gered door Zwinkels. Ook Peters was dichtbij 2-2. Via een ‘één-twee’ met Bannink ging Peters alleen op het vijandelijke doel af. Maar de inzet van de Tukker werd weer goed onschadelijk gemaakt door Zwinkels.

De tweede helft zakte het niveau van de wedstrijd wat in. Daarvoor in de plaats ontspon zich wel een felle strijd. Zeker op het middenveld ging het er bij tijd aan wijlen hard aan toe. Het kwam Koksal op een rode kaart te staan (twee keer geel) na een charge op invaller Jurjan Mannes.

Steijn en Winand van Loon, coach van de beloften, grepen vrijwel direct in en brachten verdediger Diego Liefden erin voor aanvaller Jordy Brouwer. Desondanks bleef FC Twente met veel mensen achter de bal staan. Hierdoor kon ADO Den Haag relatief eenvoudig stand houden. De groen-gelen moesten alleen even opletten bij een afstandschot van Bannink (hoog over) en een inzet van Sander van Aken na een vrije trap (meter naast). Zelf kreeg ADO Den Haag nog een kleine kans via Gielisse, maar die schoot net naast. De ruststand werd tevens de eindstand: 2-1.

ADO Den Haag passeert door de winst FC Twente op de ranglijst. De Residentieclub staat nu vijfde met 28 punten. De Enschedeërs staan achtste met 23 punten. Volgende week maandag 21 februari gaat ADO Den Haag op bezoek bij Jong AZ, dat eerder dit seizoen in Den Haag met 4-3 verloor in een spannende wedstrijd. Het duel in Alkmaar begint, zoals gewoonlijk, om 18.30 uur.

Jong ADO Den Haag – Jong FC Twente 2–1 (2-1)
Scoreverloop: 6. Visser 1-0, 12. Vicento 2-0, 26. Bannink 2-1 (pen)
Locatie: Sportpark Westvliet
Scheidsrechter: Merlijn Gerritsen
Gele kaarten: Supusepa, Rankovic