De eerste wedstrijd voor Jong ADO Den Haag na de winterstop heeft een 2-2 gelijkspel opgeleverd tegen Jong FC Groningen. Het team van de nieuwe coach Winand van Loon wist, ondanks een aantal vertrokken spelers, een aardige wedstrijd op de mat te leggen tegen de nummer twee van de beloftencompetitie. In de tweede helft zag het er lange tijd uit dat de Noorderlingen er met drie punten vandoor gingen. Maar dankzij een grote fout van FC Groningen-doelman Steffen Bakker gingen beide teams alsnog met één punt het veld af.

Door Joey Gardien

In de winterstop waren er aardig wat mutaties opgetreden in de beloftenselectie van ADO Den Haag. Aanvallers Jarchinio Antonia en Santy Hulst vertrokken op huurbasis naar respectievelijk Go Ahead Eagles en FC Dordrecht. Ook verdediger Kai van Hese vertrok naar laatstgenoemde club. Raily Ignacio bewandelde juist de omgekeerde weg. In de basiself stonden ook twee andere nieuwe aanwinsten; Mena Vuza N’Toko van AGOVV en Jordy Brouwer van Liverpool.

Van Loon, die de taken overnam van Maurice Steijn, zag zijn team goed beginnen aan het duel. ADO Den Haag zette FC Groningen goed onder druk. De eerste goal kon dan ook niet lang uitblijven. In de zesde minuut was het al raak. Ignacio trok vanaf de linkerkant naar binnen. Directe tegenstander Jorrit Kunst kon hem niet meer afstoppen en zo zette de linksbuiten zijn rentree luister bij met een doelpunt in de korte hoek.

ADO Den Haag bleef pressie spelen na de 1-0. Echte kansen kwamen er desondanks niet meer voor de Residentieploeg en na zo’n 25 minuten spelen, nam FC Groningen het initiatief over in de wedstrijd. ADO Den Haag liet zich achteruit drukken en de ploeg van coach Dick Lukkien kreeg steeds meer kansen. Nadat spits Norair Mamedov twee keer overschoot, was de derde kans wel raak voor FC Groningen. Weer was het Mamedov die leek te gaan scoren. Op de rand van het zestienmetergebied zag hij ADO Den Haag-keeper Nico Pellatz op hem af komen en besloot op het laatste moment de bal af te leggen aan de meegelopen Leandro Bacuna. Deze kon in een leeg doel binnenschieten: 1-1.

De tweede helft pakte ADO Den Haag de draag weer op zoals het aan helft één begon. Toch was de druk niet voldoende om FC Groningen zoek te spelen; de groen-witten bleven makkelijk overeind. Van twee schoten uit de tweede lijn van Giorgio Achterberg werd keeper Bakker niet warm of koud.

Ook FC Groningen kon nauwelijks gevaar stichten. Tot de 69e minuut. Tim Kreuntjes mocht vanaf rechts de bal voor het vijandelijke doel slingeren. Bij de tweede paal werd Mamedov niet goed verdedigd, zodat hij simpel de 1-2 kon binnenknikken.

Het wedstrijdbeeld bleef in het vervolg ongewijzigd. De 1-2 tussenstand leek ook de eindstand te worden. Maar met 85 minuten op de klok kwam daar verandering in. Ignacio gaf vanaf de rechterkant van het veld voor. De bal werd in eerste instantie gemakkelijk door Bakker uit de lucht gepakt. De keeper liet het ronde projectiel echter los en kwam voor de voeten van Brouwer terecht. De spits hoefde de bal maar licht aan te raken om de 2-2 op het scorebord te zetten.

Drie minuten na de gelijkmaker werd het nog bijna 3-2 voor ADO Den Haag. Helaas voor de Hagenaars zag Ignacio zijn prachtige schot op spectaculaire wijze gekeerd door Bakker.

Van Loon was tevreden over het gelijkspel: “Groningen is gewoon een goed elftal, dus we mogen blij zijn met het punt. Ook al kregen we er een beetje hulp bij.” De kersverse coach onderschreef dat zijn team iets teveel achteruit liep na de 1-0. Van Loon: “We wilden graag druk zetten in het begin en dat lukte ook. Maar je ziet dat we dat niet vol kunnen houden en meer en meer naar achter gingen spelen. Dan valt de 1-1 ook. In de rust heb ik gezegd dat we weer druk moesten blijven geven. Dat deden de jongens aardig in de tweede helft, want Groningen kreeg nauwelijks meer echte kansen. Dat ze dan toch die 2-1 maken is onnodig. We stonden daar slecht te verdedigen. Gelukkig voor ons viel alsnog die 2-2. Een verdiende uitslag.”