De Vrouwen van ADO Den Haag hebben na de 4-1 thuiszege tegen FC Utrecht van afgelopen maandag, opnieuw gewonnen. In het eigen Kyocera Stadion werd nieuwkomer in de Eredivisie, VVV-Venlo, donderdagavond met 5-1 huiswaarts gestuurd. Arlette Almeida, Lisanne Grimberg (2) en Renate Jansen (2) verzorgden de Haagse productie. Door de zege stabiliseert het elftal van Sarina Wiegman de derde plaats in de Eredivisie.

Door Frank Post

VVV-Venlo hield eerder dit seizoen ADO Den Haag in Venlo knap op 2-2. En dat waren de Haagse dames nog niet vergeten. De groen-gelen begonnen furieus aan het duel. Het elftal van Wiegman creëerde kans op kans. De vliegensvlugge Arlette Almeida bleek met haar snelheid een ware plaag voor de Limburgse defensie. Laatstgenoemde had het vizier echter nog niet op scherp en hielp twee dotten van kansen om zeep. Ook goaltjesdief Renate Jansen miste een goede mogelijkheid, maar maakte dat in de zesde minuut meer dan goed door de openingstreffer voor haar rekening te nemen: 1-0.

Opmerkelijk genoeg hanteerde VVV-Venlo een laatste linie met slechts drie verdedigers op lijn. ADO Den Haag speelde daar handig op in en wist telkens weer vroeg druk te zetten op de defensie van de tegenstander, waardoor de bezoekers amper onder de druk vandaan konden komen. Toch kregen de Limburgers een mega kans voorgeschoteld. Te kort terug spelen van Mandy van den Berg, zorgde er voor dat spits Lieke Martens vrij op doel kon schieten. Gelukkig voor de thuisploeg schoot de aanvaller te gehaast en daardoor naast het Haagse doel.

ADO Den Haag bleef na de 1-0 zoeken naar een verdubbeling van de score. Kansen te over, maar het werd, geheel tegen de verhoudingen in, VVV-Venlo dat op gelijke hoogte kwam. De uitblinker aan Limburgse kant, Vanity Lewerissa, sneed als een mes door de verdediging van de thuisploeg en liet vervolgens een goede voorzet los die aanvaller Martens bereikte. De spits van de Venlonaren raakte de lat, waarna Shirley Kocacinar in de rebound raak schoot: 1-1.

De Haagse ooievaar bleek niet van slag en ging vrolijk door met het creëeren van mogelijkheden. Tien minuten voor rust was daar de 2-1 voorsprong. Lisanne Grimberg zag aan de rechterkant van het veld de nodige ruimte en dribbelde vanaf de rechterkant van het strafschopgebied op de keeper af. Het geplaatste schot vloog kiezelhard in de lange hoek van het doel raak: 2-1. Vier minuten voor rust was het Jansen die haar tweede van de avond wist te maken uit een voorzet op maat van Jeanine van Dalen: 3-1.

Na de thee veranderde het spelbeeld niet. ADO Den Haag bleef met vlot combinatiespel druk uitvoeren op de defensieve stellingen van de tegenstander. VVV kon slechts sporadisch een counter plaatsen, die vaak door Lewerissa werd opgezet. Grote kansen leverden dit echter niet op.

Het Haagse publiek werd in minuut 52 verwend door haar eigen ploeg. Een knap staaltje hogeschool voetbal resulteerde in het vierde doelpunt van ADO Den Haag. Jansen kreeg de bal aan de rechterkant van het veld aangespeeld en speelde de bal subtiel in de voeten van de mee opgekomen Wilmot, die op haar beurt Almeida het doelpunt schonk. De buitenspeler schoot het ronde leder vervolgens in de korte hoek langs Reemers raak: 4-1.

Een dikke tien minuten hierna werd Almeida vervangen door Daphne van Kruistum, die haar debuut in de Eredivisie mocht maken. ADO Den Haag bleef in de resterende twintig minuten jacht maken op een monsterscore. VVV bleef amateuristisch verdedigen en mocht van geluk spreken dat de Residentieclub nog maar één keer het doel vond. Een uitstekende voorzet van Jansen werd door collega-goaltjesdief Grimberg snoeihard in de lange hoek raak geschoten: 5-1.

Vier minuten voor het einde van de wedstrijd was er een tweede debutant aan Haagse kant; Myriam van Roeden. Laatstgenoemde verving Jansen, die gezien haar uitstekende spel de vervanging als publiekswissel kon beschouwen.

En zo kon ADO Den Haag, na goed verzorgd voetbal, weer drie punten bijschrijven. Enig puntje van kritiek is dat de score veel hoger had moeten uitpakken. De race om het kampioenschap blijft door de twee doordeweekse overwinningen volledig open. De achterstand op de koplopers sc Heerenveen en FC Utrecht is slechts drie punten.

Programma
Aanstaande maandag staat er alweer een nieuwe competitiewedstrijd op het programma. ADO Den Haag gaat dan op bezoek bij Willem II. Drie dagen later, op donderdag 3 februari, gaan de groen-gelen met de bus naar Enschede, waar FC Twente als tegenstander wacht.

ADO Den Haag - VVV-Venlo 5-1 (3-1)
Scoreverloop: 6. Renate Jansen 1-0, 10. Kocacinar 1-1, 35. Lisanne Grimberg 2-1, 41. Renate Jansen 3-1, 52. Arlette Almeida 4-1, 72. Lisanne Grimberg 5-1
Scheidsrechter: E. Boot
Assistent-scheidsrechters: D.J.J.M Jansen en F.M.H. Kok
Gele kaarten: 68. Jill Wilmot (ADO Den Haag), 76. Lenie Onzia (VVV-Venlo), 77. Vanity Lewerissa (VVV-Venlo)
Locatie: Kyocera Stadion