Jong ADO Den Haag heeft maandagavond de thuiswedstrijd tegen Jong Ajax met 1-1 gelijk gespeeld. De eindstand stond al na een helft spelen op het scorebord. Namens de thuisploeg was het Santy Hulst die de treffer voor zijn rekening nam, nadat Rodney Sneijder de score via een strafschop had geopend. Ajax mocht na de rust van geluk spreken dat het niet met een nederlaag huiswaarts keerde. ADO Den Haag was in het tweede bedrijf namelijk de bovenliggende partij en Santy Hulst had in de laatste minuut nog de winnende treffer op zijn voet.

Door Frank Post

ADO Den Haag en Ajax deden in de beginfase weinig voor elkaar onder. Rond de twintigste minuut schakelde Ajax een tandje hoger en creëerde meteen het eerste wapenfeit. Een voorzet vanaf links werd door de Zuid-Korean Hyun Jun Suk Suk rakelings naast gegleden. Even later tikte ADO-doelman Nico Pellatz een inzet van afstand net over het doel. De Duitser kon enkele momenten later weer aan de bak. Een crosspass van rechts naar links kwam terecht bij spelmaker Rodney Sneijder. "Het broertje van" zag Pellatz in twee instanties redden.

Tot aan de rust bleef het duel zich nagenoeg op de helft van de thuisploeg afspelen. In de 25e minuut was het Suk die een voorzet naast het Haagse doel kopte. Na dik een half uur spelen werkte Ahmed Ammi met een omhaal de bal weg uit de zestien. Hierbij raakte de rechtsback, zonder opzet, Lorenzo Ebicilio. De scheidsrechter zag het voorval als gevaarlijk spel en wees resoluut naar de stip. De toegekende strafschop werd door Sneijder nog bijna gemist. Pellatz zat in de goede hoek, maar kwam centimeters tekort.

Waar een ieder dacht dat Ajax nu door zou drukken was daar ineens Santy Hulst. In de 34e minuut werd de aanvaller met een steekpass de diepte ingestuurd. Het ronde leder sneed precies door de Amsterdamse defensie, waarna Hulst vrij kon doorlopen. Laatstgenoemde schoot de bal vervolgens koel onder sluitpost Marco Bizot door in het doel: 1-1.

Met de gelijkmaker op zak werd ADO Den Haag toch weer teruggedrongen tot aan de rust. Mede door een lange blessurebehandeling van de gevaarlijke Sneijder, lukte het Ajax niet meer om tot doelpogingen te komen. Na rust kon Ajax niet meer domineren en was het de ploeg van trainer Maurice Steijn die grote delen van het tweede bedrijf de bovenliggende partij was. Een kleine tien minuten na rust leek Kevin Visser een Haagse voorsprong op het scorebord te gaan schieten. De middenvelder ging een combinatie aan en kreeg het ronde speeltuig via een boogballetje over de Amsterdamse verdediging weer terug. Helaas voor de geelgroenen kon Visser de bal niet in één ker op zijn slof nemen en werd hij te ver naar buiten gedreven om op het Amsterdamse doel te schieten.

Vijf minuten later onderschepte Giorgio Achterberg een uittrap van Ajax-goalie Bizot. Hierna passte Ammi direct in op Charlton Vicento, die slim over de bal heen stapte, waarna Hulst zijn schot geblokt zag. Een kwartier voor het einde was het opnieuw Hulst die voor gevaar stichtte. Opnieuw stond het vizier echter niet op scherp bij de jonge aanvaller, één op één met een verdediger richting het vijandelijke goal miste hij de bal bij zijn doelpoging.

Midden in het Haags kwartiertje kwam Ajax bijna nog op voorsprong door een slippertje in de Haagse defensie. Een terugspeelbal van Ammi bravht Pellatz in de problemen. De goalie wilde weer terug spelen op de rechtsback, maar deed dit te kort waardoor de bal werd onderschept door Ebicilio, waarna de Amsterdamse aanvaller de uitkomende Pellatz omspeelde en leek te gaan scoren. De bal ging echter tegen de paal en de Haagse defensie wist weg te werken.

Zeven minuten later was het Kai van Hese die een hoekschop van Visser rakelings naast het Amsterdamse doel kopte. Vlak voor tijd vergat de arbiter Timothy van der Meulen van het veld te sturen. De man die al een gele kaart op zak had kreeg het aan de stok met wisselspeler Ahmed Ali (ADO Den Haag). De scheidsrechter riep de twee spelers bij elkaar en hield het bij een praatje.

Diep in blessuretijd had Hulst de winnende treffer op zijn schoen. De maker van de 1-1 liep samen met invaller Jarchinio Antonia richting het doel van Ajax. Antonia deed vanaf rechts wat hij volgens het boekje moest doen en legde bal panklaar voor Hulst. Tot ongeloof van de supporters mistte Hulst de bal volledig. Helaas mistte hij daarmee de kans op zes punten in één seizoen pakken tegen Ajax, want het uitduel eerder dit jaar werd gewonnen. Hagenaar Albert van der Dussen keerde terug naar Amsterdam met één punt, zijn zoon Donny speelde niet bij ADO Den Haag.

Jong ADO Den Haag - Jong Ajax 1-1 (1-1)
Scoreverloop: 31. Sneijder (pen) 0-1, 34. Hulst 1-1
Locatie: Kyocera Stadion