ADO Den Haag heeft het ook tegen AZ niet gered. De Alkmaarders waren uiterst effectief in de afronding. ADO heeft de gehele wedstrijd het betere van het spel, maar door een benutte strafschop en een droge schuiver, gaan de punten naar AZ en blijft ADO met lege handen achter.

Door Ties Meijer
Fotografie: Orange Pictures

Na een mooi eerbetoon aan de negentien jaar geleden overleden Aad Mansveld kon de wedstrijd tussen de nummer vijf en zeven van de Eredivisie beginnen. Beide ploegen begonnen wat onwennig aan de wedstrijd. Het leidde tot veel balverlies van beide kanten. Na verloop van tijd kreeg de thuisclub meer overwicht en kon het vrij eenvoudig combineren tot iets over de middellijn. Daarna kwamen de middenvelders en aanvallers van ADO Den Haag een muur van AZ tegen. Er was nauwelijks doorheen te komen.

Door het georganiseerde verdedigen van de bezoekers, konden de geel-groenen geen open kansen creëren. Het moet komen van schoten uit de tweede lijn. Den Haag miste een beetje geluk bij een aantal pogingen van Jens Toornstra en Lex Immers. De eerstgenoemde was er nog het dichtst bij. Na ruim een half uur voetballen, stond Gino Coutinho met de bal aan de voet te wachten tot er iemand vrij stond. Toen dat te lang duurde zocht de keeper naar centrumspits Dmitry Bulykin. De Rus kon de bal doorkoppen op Toornstra. Nadat de bal opstuitte, nam hij het leer in één keer op zijn slof en raakte hiermee de lat.

Ondanks het verzorgde veldspel van ADO Den Haag is het toch AZ dat met een voorsprong de rust ingaat. Een diepe bal komt terecht bij Graziano Pellè, die buitenspel lijkt te staan. Zijn actie strandt vlak voor de neus van Coutinho. De bal werd slecht niet goed weggewerkt en op de rand van het strafschopgebied zette Pascal Bosschaart, die zijn 350ste wedstrijd in het betaald voetbal speelde, een sliding in tegen Maarten Martens. Hij ging gewillig naar de grond en Nijhuis floot voor een vrije trap. Martens was het daar duidelijk niet mee eens en wees de arbiter op de plek in het gras waar de sliding ingezet werd. Dat deed Nijhuis besluiten om de bal alsnog op de stip te leggen. Rasmus Elm benutte deze buitenkans en zette de bezoekers op voorsprong.

De tweede helft begon met nagenoeg hetzelfde spelbeeld. ADO Den Haag speelde de bal goed rond, maar ook nu leidde dit niet direct tot goede kansen. De Alkmaarders hadden hier minder moeite mee, want na vijftig minuten voetballen, verdubbelde Maarten Martens de voorsprong van AZ. Het begon bij Pellè die op de rechterflank de bal goed bij zich hield. Hij wachtte op de diepgaande Brett Holman. De Australiër haalde de achterlijn en trok de bal terug op de wachtende Martens. Met de binnenkant van zijn linkervoet, schoof de aanvaller de bal beheerst achter Coutinho.

Na dit doelpunt was het wachten op een krachtig offensief van de thuisclub. Het verzorgde veldspel moest gaan leiden tot kansen in plaats van mogelijkheden. Heel even leken de Hagenaars zich op te richten. Een schot van Frantisek Kubik ging daaraan vooraf. Hij raakte de buitenkant van de paal. ADO Den Haag leek er weer in te gaan geloven. Alle spelers zaten veel korter op hun man en Den Haag speelde agressief op de helft van de bezoekers. Het verzet duurde niet lang genoeg en wederom bleven de grote kansen uit.

Volgende week staat de lastige uitwedstrijd bij Roda JC op het programma. Wesley Verhoek en Timothy Derijck zijn dan wel weer inzetbaar. De laatste overwinning op de Limburgers was in het jaar 2004. Toen werd thuis met 1-0 gewonnen. Het wordt dus tijd om daar weer een verse overwinning aan toe te voegen. De wedstrijd tussen beide teams begint zaterdagavond om 19.45 uur.

De feiten:
ADO Den Haag mist Wesley Verhoek en Timothy Derijck vanwege schorsingen. Daarom start ook Ricky van den Bergh weer eens in de basis, Pascal bosschaart vervangt Derijck. Voorafgaand aan de wedstrijd worden Lex Immers (100 duels betaald voetbal) en Pascal Bosschaart (350 duels betaald voetbal) gehuldigd.

3. Een vrije trap van Van den Bergh wordt door Pellè corner gekopt. De hoekschop die volgt is niet gevaarlijk.

5. Martens heeft vrijheid aan de linkerkant en geeft een voorzet. Toorstra zit er nog net tussen waardoor Elm niet kan koppen.

7. Van den Bergh lijkt er samen met Leeuwin doorheen te komen aan de rechterkant. De middenvelder kapt de bal echter af en verliest hem aan Schaars.

10. Toornstra ontvangt de bal op de rand van het strafschopgebied maar heeft te veel tijd nodig en komt niet tot een schot. Hij legt de bal klaar voor Immers maar ook hij krijgt niet de kans om te schieten.

12. Eerste kleine kans voor AZ. Pellè ontvangt de bal net over de middellijn. Na sterk wegdraaien speelt hij de bal lang op de doorgelopen Wernbloom. Hij mist de controle en de kans is verkeken.

17. Bulykin wurmt zich op kracht langs drie spelers van AZ en vindt in Toornstra de vrije man. Hij wil aanleggen voor het schot, maar verliest hierbij de bal. Nog altijd geen schot op doel aan beide kanten.

20. Van den Bergh heeft een goede steekpass in huis voor Immers, die aan de linkerkant mee opgekomen is. Hij kapt de bal naar zijn rechter en geeft een voorzet bij de tweede paal. Als Bulykin de bal terug wil koppen, is Ramos er als de kippen bij.

23. Elm heeft vanaf de rechterkant een goede voorzet in huis. Bosschaart zit er net tussen en kan de bal nog net tot voorlangs koppen. Uit de corner die volgt komt geen gevaar.

26. Weer is het Toornstra die de bal op de rand van de zestien kan oppikken. Hij aarzelt geen moment en neemt het leer in één keer op zijn pantoffel. De bal zeilt over.

27. Marcellis wordt op een gele kaart getrakteerd na een overtreding op Kubik.

35. Het eerste echte grote gevaar in de wedstrijd. De kans is voor de thuisploeg. Coutinho wacht met de bal aan de voet op beweging bij de spitsen. De lange bal van de keeper belandt op het hoofd van Bulykin. Die vindt op zijn beurt de doorgelopen Toornstra die het maar weer eens probeert. Het schot van de middenvelder raakt de bovenkant van de lat.

39. Vreemd moment van scheidsrechter Nijhuis. Een overtreding van Bosschaart, die binnen de zestien gemaakt wordt, wordt eerst gezien als vrije trap. Nadat Martens, op wie de overtreding gemaakt werd, de precieze plek van de overtreding aanwijst, besluit Nijhuis toch een strafschop te geven.

40. Elm scoort de gegeven penalty. Coutinho zit in de goede hoek, maar kan de bal niet stoppen.

45. Vlak voor rust nog een schietkans voor Immers. Hij neemt de bal buiten de zestien op zijn schoen en dwingt Romero tot een redding.

46. Jaliens is bij AZ de vervanger van Marcellis die in de kleedkamer achter is gebleven.

51. AZ verdubbelt de score. Pellè geeft de bal aan Holman, de bal over de grond op de rand van het strafschopgebied voorzet. Martens staat de bal op te wachten en schuift hem met zijn linker diagonaal in de rechterhoek.

55. Holman komt vanaf de rechterkant naar binnen. Hij zoekt de vrije man, maar vindt die niet. Zij schot met links is ongevaarlijk.

58. Van den Bergh wordt vervangen door Vicento en vertrekt onder een licht fluitconcert naar de kleedkamer.

60. Kubik lijkt de aansluitingstreffer te scoren maar zijn fraaie treffer wordt afgekeurd wegens buitenspel.

61. Sigthorsson komt in het veld voor Holman.

63. ADO ontsnapt aan een derde tegengoal. Een voorzet van Sigthorsson wordt door Martens tegen de paal gevolleerd.

73. Weer een kans voor de thuisclub. Kubik komt goed door aan zijn linkerkant. Hij haalt uit en de bal belandt buiten bereik van Ramos op de buitenkant van de paal.

77. Een fantastische bal van Toornstra belandt achter de laatste lijn van AZ. Vicento komt oog in oog met Romero, maar de bal stuit te ver van zijn voet en de kans op 1-2 is verkeken.

80. Wissel aan de kant van AZ. Pellè verlaat het veld en wordt vervangen door Benschop.

82. Een goede combinatie tussen Immers en Bulykin eindigt aan de zijlijn bij Vicento. Met een goede passeerbeweging gaat hij langs Klavan. De voorzet van de invaller is net buiten het bereik van Immers.

86. Kubik en Moisander krijgen beide een gele kaart omdat zij ruzie met elkaar zoeken nadat Nijhuis al afgefloten heeft.

90. Vrije trap van Toornstra is gevaarlijk, maar belandt in de handen van Romero.

Karakteristiek
ADO Den Haag – AZ 0-2 (0-1)
40. Elm (strafschop) 0-1 51. Martens 0-2
Scheidsrechter: Nijhuis
Gele kaarten: Immers, Bosschaart en Kubik (beiden ADO Den Haag). Marcellis en Moisander (beiden AZ).
Toeschouwers: 11.732
Opstellingen
ADO Den Haag: Coutinho; Leeuwin, Kum, Bosschaart, M. Piqué (72. Buijs); Radosavljevic, Immers, Toornstra; Van den Bergh (58. Vicento), Bulykin, Kubik.

AZ: Romero; Marcellis (46. Jaliens), Moreno, Moisander, Klavan; Elm, Wernbloom, Schaars; Holman (61. Sigthorsson), Pellè (80. Benschop), Martens.