Jong ADO Den Haag heeft maandagavond in eigen huis met 0-1 verloren van Jong De Graafschap. Het was een duel waarin scheidsrechter Stephan Tulleners een hoofdrol voor zichzelf opeiste. Hij deelde maar liefst zeven gele en twee rode kaarten uit, die niet allemaal even terecht waren. ADO Den Haag kwam na zeventien minuten al op achterstand en zag drie minuten later Kevin Visser vertrekken met een rode kaart. De Graafschap consolideerde daarna de voorsprong en gaf die niet meer weg.

Door Joey Gardien

Ondanks het feit dat De Graafschap één na laatste stond voor de wedstrijd bleek al snel dat ze de bovenliggende partij waren tegen de nummer twee van de beloftencompetitie. De eerste tien minuten waren dan ook voor de Superboeren zonder overigens echt gevaarlijk te worden. ADO Den Haag beet na een kwartier iets meer van zich af en moest dat vrijwel direct bekopen met een tegengoal. In de zeventiende minuut opende Gregor Flanegin Breinburg de score namens de ploeg van trainer/coach Jan Vreman. De middenvelder volleerde de bal op mooie wijze in het doel na een voorzet van Dimitri Hairemans.

Het werd vervolgens een kaartenfestival in het Kyocera Stadion. Nadat Joël Tillema voor de 0-1 al ontsnapt was aan een rode kaart kreeg Kevin Visser er wel een voor een tackle van achteren. Daarna kregen Nick Sebens van De Graafschap en Aleksandar Rankovic voor ADO Den Haag nog een gele kaart in de eerste helft, die voor de rest nauwelijks kansen opleverde. De Graafschap liet ADO Den Haag komen en kon keeper Nico Pellatz alleen aan het werk zetten via slappe afstandschoten. De ploeg van trainer/coach Maurice Steijn kon zelf nauwelijks voor dreiging zorgen. In de blessuretijd van de eerste helft kregen de Doetinchemers nog wel een goede kans. Spits Kaye Cooppoolse kon over de as van het veld doorstomen naar de vijandelijke goal. Hem werd geen strobreed in de weg gelegd en hij leek de 0-2 te gaan maken, maar zijn lobje ging net over.

Aan het begin van de tweede helft wilde De Graafschap de wedstrijd te willen beslissen. Er waren goede kansen voor Flanegin Breinburg (net voorlangs) en Leon Broekhof (kopbal over). ADO Den Haag kon daar alleen een gepareerd schot van Giorgio Achterberg tegenover stellen. In de 63e minuut kregen de Superboeren de grootste kans na de rust. Hairemans gaf de bal voor op Coppoolse. Hij tikte de bal nipt aan met z’n linkervoet, maar wonder boven wonder wist hij de bal naast te krijgen.

ADO Den Haag kwam er in het vervolg nauwelijks meer aan te pas. Maar de tweede goal viel maar niet, waardoor de Hagenaars erin bleven geloven. Met veel strijd wist de ploeg nog een paar keer dichtbij een doelpunt te komen. In de 67e minuut kreeg Rankovic de bal plots voor de voeten. Hij schrok hier blijkbaar zo van dat hij de bal geen richting meer kon geven en keeper Jordy van de Kracht de bal makkelijk kon oppakken. Negen minuten later gaf Jarchinio Antonia een goede voorzet vanaf links op Danny Buijs. Laatstgenoemde stond niet goed opgesteld, waardoor hij de bal net niet goed kon koppen en over ging.

Er ontspon zich nog een heet laatste kwartier. Steijn moest z’n biezen pakken na hevig protesteren en even later kreeg Jochem Jansen namens De Graafschap nog rood voor het neerhalen van Santy Hulst. Twee minuten na die rode kaart kreeg Achterberg een prachtige mogelijkheid op de gelijkmaker. Hij vuurde vanaf twaalf meter een schot af, die in het doel leek te verdwijnen, maar de bal ging echter net naast. Hierna kwam de overwinning voor De Graafschap niet meer in gevaar en bleef het bij 0-1.

Door de nederlaag zakt ADO Den Haag drie plekken op de ranglijst naar plek vijf. Volgende week mag de ploeg aantreden tegen Feyenoord/Excelsior, dat één plek lager staat.

Jong ADO Den Haag – Jong De Graafschap 0–1 (0-1)
Scoreverloop: 17. Flanegin Breinburg 0-1
Locatie: Kyocera Stadion
Scheidsrechter: Stephan Tulleners
Gele kaarten: Tillema, Rankovic, Bosschaart, Buijs, Antonia (alleen ADO Den Haag)