De eerste editie van de inmiddels traditionele klassieker in de Eredivisie voor Vrouwen is een prooi geworden voor ADO Den Haag. De dames uit de randstad wonnen knap met 1-2 bij drievoudig regerend landskampioen AZ Alkmaar. De Haagse treffers in het duel tussen de nummers 1 en 2 van de afgelopen twee seizoenen werden gemaakt door Sheila van den Bulk en Mandy van den Berg.

Door Frank Post

De ploeg van trainer Sarina Wiegman begon ijzersterk aan de wedstrijd. Een vrije trap in de tweede minuut werd door de mee opgekomen Van den Bulk uitstekend langs Oranje-international Loes Geurts gekopt: 0-1. Na de openingstreffer gooide AZ de spreekwoordelijke beuk in de strijd. Onder andere Lisanne Grimberg en Jansen bleken veelvuldig de slachtoffers. Beide spelers konden na blessurebehandelingen gelukkig weer verder spelen.

Op het half uur was het Jessica Fishlock die namens de thuisploeg het eerste wapenfeit wist te noteren. De kopbal van de blondine werd uitstekend gepakt door de Haagse doelverdediger Petra Dugardein. Enkele momenten later was het Leonne Stentler die een indrukwekkende rush aan de rechterkant begon. Laatstgenoemde wist twee tegenstanders achter zich te laten om vervolgens met een gave voorzet Jet Bavelaar vrij voor het doel te zetten. Helaas kwam Bavelaar net iets te kort waardoor de bal voorlangs het doel van AZ naast rolde.

In de 32e minuut werd het fysieke spel van de Noord-Hollanders bestraft. Jansen werd in het strafschopgebied neergehaald en ontving een strafschop. Mandy van den Berg ging achter de bal staan en schoot het ronde leder snoeihard raak. Vlak voor de rust ging het achterin bij beide ploegen maar net goed. Claudia van den Heiligenberg wist niet te profiteren van gestuntel achterin bij de bezoekers, terwijl Jansen op haar beurt geen gebruik maakte van een slippertje in de Alkmaarse defensie. Gezegd moet worden dat de reddingen van beide keepers fraai waren.

ADO Den Haag kreeg in het tweede bedrijf minder mogelijkheden. Direct na rust was het nog wel bijna raak. Een voorzet van aanvoerder Jill Wilmot werd door Grimberg over geschoten. Hierna ging AZ hard op zoek naar een doelpunt. De Alkmaarders kwamen echter van een koude kermis terug. De ploeg van trainer Wiegman wist de aanvallen van AZ telkens weer onschadelijk te maken. Tussendoor had Bavelaar de mogelijkheid om het duel op slot te gooien, was het niet dat de hard werkende middenvelder onderuit ging op het spekgladde veld. Onder aanvoering van uitblinker Luciënne Reichardt bleef de club achter de duinen de wedstrijd verder controleren. Vooral AZ-middenvelder Fishlock oogde gefrustreerd en kwam goed weg met een gele prent, na een overtreding met twee benen.

Vlak voordat de reguliere speeltijd was verstreken kon AZ dan toch nog gevaarlijk worden. Een knappe actie aan de rechterkant van Desiree van Lunteren resulteerde in een scherpe voorzet. Invaller Lois Oudemast kopte het ronde speeltuig naast het doel van Dugardein. Diep in blesuretijd was de concentratie even weg bij de Haagse vrouwen en dat werd direct benut door de thuisploeg. Een voorzet van Claudia van den Heiligenberg werd door Chantal de Ridder vanaf de rand van het strafschopgebied in het doel geschoten. De treffer kwam te laat voor het elftal van trainer Ed Engelkes. ADO Den Haag speelde de resterende minuten volwassen uit.

Na het laatste fluitsignaal was de vreugde groot aan de kant van de groen-gelen. Het gebeurt ook niet elke dag dat je wint bij de landskampioen van Nederland. Een meer dan verdiende en uitstekende prestatie van een tactisch sterk ADO Den Haag. Wellicht een begin van een heel mooi seizoen. ADO Den Haag staat in ieder geval na twee duels met zes punten aan kop in de Eredivisie. Aanstaande donderdag spelen de Haagse vrouwen in eigen huis tegen FC Zwolle. Support de ploeg van trainer Sarina Wiegman op weg naar de derde zege van het seizoen, kom naar het Kyocera Stadion. De toegang is gratis. Het duel begint on 19:30 uur.

Karakteristiek
AZ Alkmaar - ADO Den Haag (0-2) 1-2
Scoreverloop: 2. Sheila van den Bulk 0-1, 34. Mandy van den Berg (strafschop) 0-2, 90. Chantal de Ridder 1-2
Locatie: Sportpark Egmonderhout
Toeschouwers: 175
Scheidsrechter: Dhr. Both.
Gele kaarten: 64. Jessica Fishlock, 67. Lisanne Grimberg (ADO Den Haag), 71. Karin Legemate (AZ Alkmaar)
Opstelling AZ Alkmaar; Geurts; Bito, Dolstra, Marees (85. Bakker), Culvin; Fishlock (67. Oudemast), Legemate; Zondag, Van Lunteren, Van den Heiligenberg; De Ridder
Opstelling ADO Den Haag; Dugardein; Stentler, Van den Bulk, Van den Berg, Van Dalen; Reichardt, Bavelaar (77. Almeida), Wilmot (90. Verheul); Jansen, Grimberg, Worm
Niet gebruikte wisselspelers: Du Ry, Nooij, Witteman