In het kader van het Netwerk Jeugdvoetbal Haaglanden vond er afgelopen woensdag op het complex van hsv Escamp alweer de 10de Themabijeenkomst plaats.

Na de inleiding van Ron Kenter, die daarbij het nieuwe hoofd Opleidingen van ADO Den Haag, Wim van Laar introduceerde, trapte Sarina Wiegman af met een vlammend betoog omtrent het ADO Den Haag Vrouwenteam en het meisjesvoetbal in het algemeen. Sarina confronteerde de aanwezigen met een aantal vragen vanuit de praktijk, zoals de kwestie of jongens en meisjes wel of niet in een gemengd team kunnen spelen. Volgens Sarina kan hier omtrent geen enkele discussie zijn. Tot en met de D-pupillen is het wat haar betreft noodzakelijk om de jongens en meisjes in één team te laten spelen. Vanaf de C-junioren vindt zij het optimaler wanneer de meisjes echt in meisjesteams zouden gaan spelen.



Sarina verduidelijkte het publiek tevens de samenwerking van ADO Den Haag met Ter Leede. Omdat ADO Den Haag geen tweede vrouwen team of meisjes team heeft beschouwt zij Ter Leede als de kweekvijver voor ADO Den Haag vrouwen-talenten. Zo trainen de vrouwen van Ter Leede gezamenlijk met de dames van ADO Den Haag en spelen de wissels van ADO Den Haag op zaterdag in het team van Ter Leede.

Na een interessante vragenronde en korte pauze vertelde Michael Krul omtrent de ontwikkelingen vanuit de ADO Den Haag ACADEMY. Uit het Netwerk Jeugdvoetbal Haaglanden is de ADO Den Haag ACADEMY voortgekomen. Dit is een opleidingsorgaan geïnitieerd door ADO Den Haag waarbinnen diverse modules worden aangeboden met als doel de kwaliteit van het jeugdvoetbal binnen de regio Haaglanden verder te verbeteren en te ontwikkelen. Michael drong er bij de clubs aan om met ADO Den Haag in gesprek te gaan omtrent de behoeften bij de diverse clubs en vroeg zich af hoe ADO Den Haag zijn voetballeerplan het beste bij de diverse Netwerkclubs zou kunnen uitrollen. Tevens werd de reeds eerder gelanceerde website van het Netwerk nog eens tegen het licht gehouden, waarin de ACADEMY ook anticipeert en gebruik maakt van deze site door middel van het aanbieden van oefenstof en presentaties. De ADO Den Haag ACADEMY wil zich graag profileren als “het kenniscentrum van de regio”.

Als slotspreker was Robin Verheul uitgenodigd om de ADO Den Haag Voetbalschool te lanceren. ADO Den Haag wil nadrukkelijk dat F- en E-pupillen bij hun eigen vereniging blijven, zodat deze in hun eigen omgeving kunnen voetballen. Echter wil ADO Den Haag wel talentvolle spelers de mogelijkheid bieden om zich d.m.v. extra trainingsuren te verbeteren via de ADO Den Haag Voetbalschool. De trainingen van de voetbalschool zullen 1 x in de 2 weken op zondagen plaatsvinden van 10.00 uur – 11.15 uur. Naast het verbeteren van de spelertjes, kunnen de trainers van de clubs bij deze trainingen kijken en geeft ADO Den Haag de oefenstof van de trainingen aan de trainers mee. Dit jaar zal de voetbalschool zich beperken tot de E leeftijd (1e en 2e jaars E-pupillen). De club krijgt een brief voor een uitnodiging voor de ADO Den Haag voetbalschool en verzoekt de club om deze brief aan de desbetreffende speler te overhandigen. Na de winterstop wordt er doorgeselecteerd, dus elke speler krijgt voor de winterstop de trainingsmomenten aangeboden.