De ADO Den Haag Vrouwen hebben donderdagavond eindelijk weer een competitiewedstrijd weten te winnen. Nieuwkomer in de Eredivisie, FC Zwolle, werd in Overijssel met maar liefst 5-0 verslagen. Sheila van den Bulk, Lisanne Grimberg (2), Jill Wilmot en Marelle Worm namen de Haagse productie voor hun rekening.

Door Frank Post

Door de driepunter blijft ADO Den Haag bovenin meedraaien. Na de uitstekende competitiestart (3 winstpartijen) werden er in de drie daaropvolgende duels slechts één punt behaald. Gelukkig voor ADO Den Haag verloren de concurrenten de laatste weken ook wat punten, waardoor de achterstand op de bovenste plaatsten slechts minimaal is.

Het duel in Zwolle, dat vooraf in het teken stond van de Pink Ribbonactie, werd net als bij VVV-Venlo gekenmerkt door het duidelijk nog moeten wennen aan de Eredivisiestandaard. Niet heel gek aangezien beide clubs pas dit seizoen in het vrouwenvoetbal zijn toegetreden. Ook in Overijssel had ADO Den Haag last van de lichtmasten. Deze bleken slechts op halve kracht te werken. Geen ideale situatie, maar daar had ook de tegenstander last van. De ploeg van trainer Sarina Wiegman was van meet af aan de bovenliggende partij. De thuisploeg beperkte zich tot verdedigen en kon slechts sporadisch de verdedigende stellingen verlaten. Al na 12 minuten werd Lisanne Grimberg aan de zijkant aangespeeld met een uitstekende steekpass van Marelle Worm. De voorzet van Grimberg werd onberispelijk binnen geschoten door Sheila van den Bulk: 0-1.

Na de openingstreffer bleven de bezoekers de baas op het veld. In de 28e minuut stuurde Mandy van den Berg ploeggenoot Renate Jansen richting de cornervlag. Sluitpost van FC Zwolle, Nadja Olthuis, schatte de situatie verkeerd in, waardoor Jansen eerder bij het ronde leder kwam. Een schitterende lob verschalkte Olthuis en zou het doel zijn ingerold, was het niet dat Grimberg het laatste zetje gaf en de treffer op haar naam kreeg: 0-2.

Vijf minuten na de verdubbelding van de score toonde FC Zwolle zich bijzonder onsportief. Twee spelers van de thuisploeg lagen geblesseerd op de grond, waarna ADO Den Haag de bal buiten de lijnen schoot. Opmerkelijk genoeg kregen de Haagse dames de bal niet terug en ging de tegenstander vrolijk door met het spel. Enkele momenten later voltrok er zich een scrimmage voor het Haagse doel, waarna de scheidsrechter een strafschop toekende aan FC Zwolle. Gerechtigheid zegevierde! Doelbewaker Petra Dugardein pareerde namelijk de strafschop van Lisanne Vermeulen.

Tot aan de rust werd het veldspel van beide ploegen steeds rommeliger en konden er geen wapenfeiten meer worden genoteerd. Het tweede bedrijf valt het best te omschrijven als een walk-over. FC Zwolle kon ADO Den Haag geen enkele keer in gevaar brengen en moest zich beperken tot tegen houden. De vele kleine overtredingen van de Zwolse dames kwam de wedstrijd niet ten goede. ADO Den Haag speelde niet groots, maar creëerde wel een karrenvracht aan mogelijkheden. Kort na rust schoot Grimberg rakelings naast het Zwolse doel. Even later bracht Grimberg de mee opgekomen Lucienne Reichardt in stelling. De kopbal van de blondine spatte op de paal uiteen. Vlak na de kopstoot maakte Grimberg haar tweede treffer van de avond, uit een voorzet.

Ook na de derde treffer bleven de kansen komen. Een vrije trap van Van den Berg werd zowaar op het hoofd van centrale verdediger Sabine Verheul geplaatst. Laatstgenoemde zag haar kopbal rakelings over het doel zeilen. Tien minuten hierna werden er nog wapenfeiten van Jill Wilmot en Sylvia Nooij genoteerd. Beide keren lag de Zwolse sluitpost in de weg. Vijf minuten voor tijd werd de score dan toch uitgebouwd. Een corner van Van den Berg belandde in de scrimmage, waarna aanvoerder Wilmot de bal over de doellijn wist te schieten: 0-4. Twee minuten later werd de eindstand bepaald door Marelle Worm. De goal kwam tot stand nadat Wilmot uit een vrije trap Grimberg bereikte, die vervolgens met een fraaie schijnbeweging Worm vrij voor het doel wist te zetten. Kort hierna begreep de uitstekend fluitende arbiter dat de wedstrijd ten einde was.

Een prima overwinning, goed voor het zelfvertrouwen, na de ongelukkige verliespartijen tegen FC Utrecht en AZ Alkmaar. Ook het doelsaldo, niet geheel onbelangrijk, ziet er na vanavond een stuk beter uit.

FC Zwolle - ADO Den Haag 0-5 (0-2)
Scoreverloop: 14. Sheila van den Bulk 0-1, 27. Lisanne Grimberg 0-2, 57. Lisanne Grimberg 0-3, 85. Jill Wilmot 0-4, 87. Marelle Worm 0-5
Locatie: FC Zwolle Stadion