De ADO Den Haag Vrouwen hebben donderdagavond uitstekende zaken gedaan in de race om het kampioenschap. De ploeg van trainer Sarina Wiegman won in Friesland van nummer twee sc Heerenveen (0-2). Leonne Stentler en Lisanne Grimberg verzilverden de doelpunten voor de bezoekers. Door de puntendeling tussen FC Utrecht en FC Twente (1-1), is ADO Den Haag opgeklommen naar de tweede plaats in de Eredivisie voor Vrouwen. Met nog zes duels te gaan staat de Residentieclub nog maar één punt achter op koploper FC Twente.

ADO Den Haag had vanaf het begin van de wedstrijd de troeven voor een driepunter in handen. Door middel van verzorgd positiespel werd er getrachtd het Friese doel te bestoken. Toch kwam het eerste wapenfeit van sc Heerenveen. Door uitstekend keeperswerk van Laura Du Ry ging de poging via de lat over het Haagse doel. De Friezen gokte overduidelijk op de lange bal om van daaruit de snelle spitsen te zoeken.

In de 10e minuut strandde een vloeiende aanval van de bezoekers jammerlijk. De prima mee opgekomen Mandy van den Berg stuurde Renate Jansen de diepte in. Laatstgenoemde zocht haar vrijstaande ploeggenoten, maar een verdediger sc Heerenveen kon de voorzet met veel moeite net op tijd onschadelijk maken. In de 12e minuut was het opnieuw Du Ry die haar duik-capiciteiten tentoon stelde. Een snoeihard schot van Nangila van Eyk werd gepareerd door de Haagse goalie.

Tien minuten voor rust leek het betere veldspel van ADO Den Haag eindelijk uitbetaald te worden. Clubtopscorer Lisanne Grimberg ontsnapte van haar vaste bewaker, maar schoot helaas over het doel van Roxanne van den Berg.

Op slag van rust deelde Leonne Stentler een mokerslag uit aan de Friezen. Grimberg legde het ronde leder netjes klaar voor Stentler, die randje zestien niet nadacht en de bal verwoestend hard via de verste paal in het doel schoot: 0-1. In het tweede bedrijf werd het veldspel er niet beter op, maar controleerde ADO Den Haag de wedstrijd volledig. Heerenveen kreeg slechts één kleine mogelijkheid. Wendy Mulder schoot halverwege het tweede bedrijf naast het doel van Du Ry.

Heerenveen merkte dat het kwa voetbal te kort kwam en gooide het op de fysieke tour. Veel acties werden afgeloten door harde overtredingen van de tegenstander. Vooral Sherida Spitse bleek een vervelende klant. Door één van haar vele overtredingen moest Lucienne Reichardt de strijd noodgedwonen staken door een opgelopen blessure. Sylvia Nooij verving haar in de 68ste minuut. Vlak voor de wissel kreeg Jansen een goede kans op 0-2. Het was echter de Friese keeper die daar een stokje voor stook met een prima redding.

Het bleef ADO Den Haag wat de klok sloeg in Friesland. Met nog twintig minuten op de klok was het aanvoerder Jill Wilmot die rakelings over het doel schoot. En zo bleef het lange tijd spannend, maar zoals al eerder opgemerkt, ADO Den Haag kwam nooit in de problemen.

Zeven minuten voor tijd speelde Jansen de mee opgekomen Marelle Worm in de voeten. Worm faalde echter in de afwerking en zag net als Wilmot haar poging hoog over het doel verdwijnen.

Net als in de eerste helft sloeg ADO Den Haag vlak voor het einde van de tweede helft toe. In blessuretijd was het een voorzet vanaf rechts die in de scrimmage door een woud van benen terecht kwam bij Grimberg. Laatstgenoemde bleek een koele kikker en schoot de 0-2 eindstand op het scorebord.

sc Heerenveen - ADO Den Haag 0-2 (0-1)
Scoreverloop: 45. Leonne Stentler 0-1, 90. Lisanne Grimberg 0-2
Locatie: Sportpark Skoatterwald