Met een demonstratie in de tweede helft heeft ADO Den Haag het subtopduel tegen NAC Breda gewonnen. De Hagenaars gaven de Brabanders geen schijn van kans: 3-0.

Verslag: Klaas Jan Droppert.
Foto`s copyright: Orange Pictures.

Vooraf werd NAC, met ex-ADO Den Haag-spelers Ali Boussaboun, Joonas Kolkka en Kees Luijckx in de basis, als een gevaarlijke outsider gezien, ook al omdat de Brabanders maar drie punten minder dan de thuisploeg hadden. Maar NAC was in het volle Kyocera Stadion geen schim van het team dat recentelijk Heerenveen uit de beker knikkerde en van kampioen FC Twente won.

ADO Den Haag blufte met een knappe teamprestatie de fantasie- en inspiratieloos voetballende tegenstander volledig af en had in Dmitry Bulykin en Wesley Verhoek in aanvallend opzicht twee uitblinkers. De eerste helft leverde weinig spektakel op, al kende ADO Den Haag wel een droomstart. Na vijf minuten krulde Verhoek een vrije trap op de onderkant van de lat. Bulykin was vervolgens sterker dan de Bredase verdedigers en kopte de 1-0 binnen.
Daarna lieten de groen-gelen de bezoekers komen, maar de Brabanders slaagden er maar niet in om een bres in het hechte Haagse collectief te slaan. ADO Den Haag probeerde met snelle uitvallen succesvol te zijn. Zo werd Frantisek Kubik na twaalf minuten door Jens Toornstra diep gestuurd. De Slowaak was sneller dan Tim Gilissen maar doelman Jelle ten Rouwelaar bracht met de voet redding. Een minuut later schoot Bulykin de bal voorlangs toen NAC de bal niet uit het eigen strafschopgebied kreeg. Vlak voor rust kende de wedstrijd nog een kleine opleving toen Ten Rouwelaar op een schot van Verhoek de bal met zijn vuisten uit het doel bokste.
Direct na de pauze gaf ADO Den Haag gas en overrompelde het twintig minuten lang de tegenstander. Die inzet werd snel beloond, want al in de vijftigste minuut verdubbelden de Hagenaars de voorsprong. Op een lange bal van Timothy Derijck legde Bulykin de bal panklaar voor de mee opgekomen Verhoek. De buitenspeler liep door naar het doel en liet Ten Rouwelaar kansloos: 2-0. Daarna was de ploeg van John van den Brom niet meer te houden. De aanvallen golfden richting het Bredase doel en vooral de omhaal van Lex Immers (net naast) had een beter lot verdiend. De verhouding op het veld werden in 65e minuut dan toch op de juiste wijze uitgedrukt toen het Haagse samenspel de hele verdediging van NAC uiteenspeelde. Na een counter speelde Verhoek spits Bulykin aan. De Rus legde de bal perfect breed voor Aleksandar Radosavljevic en de Sloveen had geen moeite om de bal in het lege doel te tikken: 3-0.
De score had in het restant van de wedstrijd nog hoger kunnen uitvallen. Verhoek was dichtbij zijn tweede doelpunt maar na een een-twee met Bulykin zag hij de bal buiten bereik van de doelman op de paal eindigen.
ADO Den Haag, dat naar de zesde plek is opgeklommen. kan terugkijken op een sterke wedstrijd. Volgende week zondag wacht in De Kuip om 12.30 uur het roemruchte Feyenoord, dat inmiddels naar een degradatieplek is afgezakt. Ook dan is een goed resultaat weer mogelijk.

De Feiten:
John van den Brom speelt met dezelfde elf in de basisopstelling als tegen NEC. Robert Zwinkels en Aleksandar Rankovic ontbreken nog in de selectie. Kevin Visser en Charlton Vicento zijn geschorst.

5. Wesley Verhoek neemt een vrije trap en de bal komt via de onderkant van de lat terug het veld in. Dmitry Bulykin springt hoger dan de Bredase defensie en kopt binnen: 1-0.

10. Verhoek schiet over.

12. Jens Toornstra stuurt Frantisek Kubik weg. De Slowaak is sneller dan Tim Gilissen maar doelman Jelle ten Rouwelaar redt met de voet.

13. Kubik brengt de bal na een corner opnieuw in en de NAC-verdediging krijgt de bal niet uit eigen strafschopgebied. Toornstra legt af op Bulykin maar de Rus schiet voorlangs.

21. Ramon Leeuwin kan ternauwernood een vrije trap van Robbert Schilder onschadelijk maken.

22. Milano Koenders schiet naast nadat een corner van Anthony Lurling in zijn voeten belandt.

36. Matthew Amoah krijgt de bal met een gelukje mee. Op de voorzet van Ghanees is Leeuwin eerder bij de bal dan Anthony Lurling.

41. Ten Rouwelaar bokst, na een schot van Verhoek, de bal met zijn vuisten uit het doel.

49. Gilissen krijgt van scheidsrechter Eric Braamhaar een gele kaart na een overtreding op Aleksandar Radosavljevic.

50. Timothy Derijck speelt met een lange bal Bulykin aan. De spits legt de bal met de borst klaar voor de opkomende Verhoek. De rechtsbuiten schuift de bal vervolgens langs Ten Rouwelaar: 2-0.

54. Radosavljevic mag ver opkomen maar het schot is te slap om Ten Rouwelaar te verrassen.

56. Lex Immers haalt de bal in een vol strafschopgebied om. Zijn inzet gaat maar net naast.

61. Jens Janse krijgt geel nadat hij Kubik onderuit schopt.

61. De onzichtbare ex-ADO Den Haag-speler Joonas Kolkka wordt gewisseld. Donny Gorter is zijn vervanger.

65. Bij een counter speelt Verhoek spits Bulykin aan. De Moskoviet legt de bal goed breed waardoor Radosavljevic de bal alleen nog maar in het lege doel hoeft te tikken: 3-0.

73. Verhoek zet met Bulykin een een-twee op. De rechtsbuiten ziet vervolgens zijn schot op de paal eindigen.

76. Bulykin krijgt een publiekswissel. Danny Buijs is zijn vervanger.

81.Ook voor Verhoek gaan de handen op elkaar, nadat hij plaatsmaakt voor Ahmed Ammi.

84. Immers krijgt de bal terug nadat zijn voorzet strandt. Ten Rouwelaar voorkomt erger voor NAC.

85. Dubbele wissel. Bij NAC wordt Lurling vervangen door Fouad Idabdelhay. Bij ADO Den Haag gaat Kubik eruit en maakt Giorgio Achterberg zijn eerste speelminuten van het seizoen.